Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета мотивації



Лекція № 3. Мотивація учбової діяльності

Базові знання:

Поняття: технологічний підхід до навчання, особа, структура особи, технології навчання, мотивація, стимул.

Уміння:

- проектувати зміст освіти;

- аналізувати професійну діяльність фахівця;

- проектувати мету навчання

- використовуватипсихофізіологічні особливості особи при виборі способів навчання.

Цільова установка:

В процесі вивчення теми у студентів формуються уміння здійснювати продуктивну і творчу діяльність по вибору і реалізації способів мотивації учбової діяльності на кожному з етапів навчання. При цьому формуються уміння:

- визначати мету мотивації учбової діяльності на кожному зетапів навчання.

- визначати вплив умов на вибір способів мотивації накожному з етапів засвоєння;

- обгрунтовувати способи формування внутрішньої мотивації у навчаних;

- для заданої теми учбового матеріалу в залежності від наявних умов розробити заходи щодо формування внутрішньої мотивації на різних етапах навчання: формування нових знань, формування умінь контролю.

План:

3.1. Мета мотивації.

3.2. Поняття учбової мотивації.

3.3. Дидактичні характеристики учбової мотивації і способиїї здійснення.

3.4. Послідовність діяльності викладача при проектуванні мотиваційних технологій.

Мета мотивації

Американський фізик-теоретик Карл Дарроу в одному із своїх виступів сказав: «Ми захоплюємося нашою наукою, але як заразити молодь цим захопленням? Як заманити у фізику майбутніх Фермі? Звичайний в цих випадках метод - здивувати, потрясти. Біда в тому що людину не можна здивувати, якщо він не знайомий з тією ситуацією, в якій ваш сюрприз вносить вирішальні зміни. Але в кожній області для новачка можна знайти захоплюючу, повчальну сторону справи і піднести її у формі яка викличе гострий інтерес. Це не кожному дано, але в цьому «родзинка мистецтва лектора».

Мотивація учбової діяльності є найважливішим компонентом технології навчання в цілому, і від неї багато в чому залежить результат навчання і результат формування професійних умінь. Учбова мотивація визначається як приватний вид мотивації включений в діяльність навчання.

Мотивація в широкому плані відповідає на питання, що спонукає людину до діяльності і які мотиви її здійснення. В найзагальнішому плані мотив - це те, що визначає, стимулює, спонукає людину до здійсненняякої-небудь дії, включеної у визначувану цим мотивом діяльність.

Як справедливо відзначив Рубінштейн З. Л.: «Світоглядні відчуття виступають як внутрішні умови, включені в загальний ефект,

визначені закономірним відношенням зовнішніх і внутрішніх умов. Від такого узагальненого підсумкового відношення людини до життя залежить і поведінка людини в будь-якій ситуації, в якій він знаходиться, і ступінь

залежності його від тієї ситуації або свободи в ній» [35].

Іншими словами, мотивація розглядається як складний багаторівневий регулятор життєдіяльності людини, його поведінки, діяльності. З цього витікає важливість учбової мотивації в учбовому процесі, оскільки вона є визначаючою в поведінці навчаного і, отже, істотно впливає на результат навчання.

Мистецтво мотивації є невід'ємною якістю творчо працюючих викладачів і майстрів виробничого навчання.

Одним з показників результативності мотиваційного компоненту навчання є швидкість включення повчального в учбову діяльність, стійкість інтересу до неї, наполегливість в рішенні учбових проблем.

Кажучи про мету мотивації, можна відзначити, що мотиваційні технології покликані сприяти швидкому включенню вчаться в професійну учбово-пізнавальну і учбово-виробничу діяльність без тривалого того, що «уживається» в роботу підтримувати діяльність на необхідному рівні активності.

Мотиваційний компонент дидактичного процесу повинен знімати проблеми напруженості в процесі навчання, створюватиатмосферу позитивного емоційного настрою і співпраці учасників педагогічного процесу, орієнтувати навчаних на практичне значення їх учбової діяльності і підвищувати оцінки особи в очах оточуючих.

Мотивація не виникає сама по собі. Її формування -задача і ознака майстерності педагога. Зупинимося більш детально на понятті учбової мотивації.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 968 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...