Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Профілактика інфекційних захворювань у школі



Одним з найважливіших профілактичних заходів боротьби з інфекційнимихворобами в школах та інших дитячих закладах є запобіжні щеплення. Основані на принципі активного імунітету, запобіжні щеплення проводяться проти натуральної віспи, туберкульозу, дифтерії та деяких іншиххвороб. Запобіжні щеплення, які ґрунтуються на принципі пасивного імунітету, проводяться проти кору.

Крім проведення масових щеплень, при виникненні інфекційних захворювань (кір, скарлатина та ін.) проводиться обов'язкова ізоляціяхворих, а в деяких випадках (дифтерія, дизентерія та ін.) — обов'язкова госпіталізація.

Важливе значення для запобігання розповсюдженню інфекційниххвороб мають дезинфекція, дезинсекція і дератизація.

Дезинфекцією називається знищення (хімічними, фізичними і механічними засобами)хвороботворних мікробів, які є в приміщенні і на предметах обладнання, навчальних посібниках, одягу. Хімічними засобами дезинфекції (карболова кислота, хлорне вапно, формалін, хлорамін, сірка та деякі інші) звичайно користуються для дезинфекції приміщень, убиралень та вигрібних ям. Фізичними засобами дезинфекції є дія сонячних променів, опромінювання ультрафіолетовим промінням, кип'ятіння.

Механічні засоби — це очищення предметів і приміщень щітками, скребачками тощо.

Дезинсекцією називається знищення комах — переносників інфекції (мух, комарів, клопів та ін.). Для дезинсекції приміщень застосовують формалін, сірку, скипидар, гас, а також препарат ДДТ і його розчин у гасі — «дезинсекталь».

Дератизацією називається знищення з допомогою різних отруйних речовин пацюків, мишей, ховрахів та інших гризунів, які можуть бути переносниками інфекційниххвороб.

Для боротьби з поширенням інфекційниххвороб серед школярів велике значення мають рання діагностика кожного захворювання, своєчасна сигналізація про кожен випадок інфекційного захворювання та суворий облікхворих учнів. Чим раніше буде виявлено захворювання і встановлено діагноз, тим швидше можна почати лікуванняхворого. А своєчасна ізоляціяхворого від колективу має велике значення для запобігання захворю­ванням інших учнів.

Якщо учень захворів дома, то лікар, який лікуєхворого, повинен негайно повідомити про це школу. Батьки про захворювання дитини повинні негайно повідомити класного керівника і не посилати школяра після видужання в школу без довідки лікаря. При відсутності учня в школі протягом двох-трьох днів учитель (класний керівник) зобов'язаний з'ясувати причину, проте ні в якому разі не посилати дохворого інших учнів, щоб вони не заразились.

Суворий облік захворювань учнів необхідний не тільки для шкільного лікаря, але й для вчителів, бо в процесі навчально-виховної роботи необхідно знати, які інфекційніхвороби переніс той чи інший учень, які в нього є ускладнення і наслідки захворювань, щоб не завдати шкоди його здоров'ю.

Обов'язковою умовою профілактики інфекційних захворювань є санітарна освіта учнів, додержання ними правил особистої гігієни.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2201 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...