Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 8. Фінансовий ризик




Фінансові ризики пов'язані з імовірністю втрат фінансових ресурсів (грошових коштів) і поділяються на два види: ризики, пов'язані з купівельною спроможністю грошей, і ризики, пов'язані з вкладенням капіталу (інвестиційні ризики).
До ризиків, пов'язаних з купівельною спроможністю грошей відносяться інфляційний та валютний ризики.
Інфляційний ризик - це ризик того, що отримані доходи в результаті високої інфляції знецінюються швидше, ніж ростуть (з точки зору купівельної спроможності). Один з методів мінімізації інфляційного ризику - включення до складу майбутнього номінального доходу за фінансовими операціями валют, перелічених в національну валюту за діючим валютним курсом на момент проведення розрахунків за фінансовою операцією.
Валютний ризик пов'язаний з істотними втратами, зумовленими змінами курсу іноземної валюти. Цей вид ризику особливо важливий і вимагає оцінки при проведенні експортно-імпортних операцій та операцій з валютними цінностями.
Інвестиційні ризики. Група інвестиційних ризиків досить обширна і включає в себе наступні ризики:

Системний ризик - це ризик погіршення кон'юнктури (падіння) якого-небудь ринку в цілому. Він не пов'язаний з конкретним об'єктом інвестицій і являє собою загальний ризик на всі вкладення на даному ринку (фондовому, валютному, нерухомості і т. д.), що полягає в тому, що інвестор не зможе їх повернути, не зазнавши суттєвих втрат. Аналіз системного ризику зводиться до оцінки того чи варто взагалі мати справу з даним видом активів, наприклад акціями, і чи не краще вкласти кошти в інші види майна, наприклад в нерухомість.
Селективний ризик - це ризик втрат або упущеної вигоди через неправильного вибору об'єкта інвестування на певному ринку, наприклад неправильного вибору цінного паперу з наявних на фондовому ринку при формуванні портфеля цінних паперів.
Ризик ліквідності - це ризик, пов'язаний з можливістю втрат при реалізації об'єкта інвестування через зміну оцінки його якості, наприклад якогось товару, нерухомості (земля, будова), цінного паперу і т. д.
Кредитний (діловий) ризик - це ризик того, що позичальник (боржник) виявиться не в змозі виконувати свої зобов'язання. Як приклад цього виду ризику можна навести відстрочку погашення кредиту або заморожування виплат по облігаціях.
Ризик підприємства пов'язаний з конкретним підприємством як об'єктом інвестицій. Він багато в чому є похідним від регіонального і галузевого ризиків. Разом з тим він залежить від типу поведінки і стратегії конкретного підприємства. Один рівень ризику пов'язаний з консервативним типом поведінки підприємства, яке займає стабільну частку ринку, що має постійних споживачів (клієнтуру), висока якість продукції, послуг і дотримується стратегій обмеженого зростання. Інша ступінь ризику пов'язана з агресивним, новим, можливо, тільки що створеним підприємством. Крім того, ризик підприємства включає в себе і ризик шахрайства. Так, можливе створення помилкових компаній з метою шахрайського залучення коштів інвесторів або акціонерних товариств для спекулятивної гри на котируванні цінних паперів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...