Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІ Практична частина. 1. Розгляньте та замалюйте мікропрепарат №1: яєчко щура



1. Розгляньте та замалюйте мікропрепарат №1: яєчко щура. На малюнку позначте: 1 – звивисті канальці; 2 – інтерстицій яєчка; 3 – капіляр в інтерстиції; 4 – базальну мембрану; 5 - сперматогонії.

Опис мікропрепарату: яєчка ссавців відносяться до канальцевого типу. Кожне яєчко складається з часточок. У кожній часточці розташовується по 2-3 звивистих канальця, що мають овальну або округлу форму. У різних канальцях і в різних ділянках по довжині одного канальця можна бачити різні поєднання статевих клітин, що знаходяться на різних стадіях сперматогенезу. Це обумовлено хвилеподібним поширенням процесу сперматогенезу по довжині канальця яєчка. Між звивистими канальцями знаходиться інтерстиціальна тканина, яка являє собою пухку сполучну тканину, що включає кровоносні судини і нерви.

2. Розгляньте та замалюйте мікропрепарат №2: яєчник свійської кішки. На малюнку позначити: 1 – первинний фолікул; 2 – вторинний фолікул; 3 – ядро ооцита І порядку; 4 – цитоплазму ооцита І порядку; 5 – блискучу оболонку; 6 – фолікулярні порожнини; 7 – теку.

Опис мікропрепарату: яєчник ссавців – це щільний орган, що містить сполучнотканинну строму. Яєчник складається з коркового і мозкового речовини. У кірковій речовині розташовуються яйцеві фолікули з ооцитами на різних етапах росту. Яйцеклітини ссавців ізолецітального типу, а тип гаметогенеза – фолікулярний. Найдрібніші фолікули, що розташовуються в поверхневих ділянках кіркової речовини – це первинні фолікули, що мають оболонку з одного шару фолікулярних клітин. Глибше розташовуються вторинні, третинні і багатошарові фолікули, що відрізняються кількістю шарів фолікулярних клітин. Крім того, найбільш зрілі фолікули оточені сполучнотканинною оболонкою – текою, в якій знаходяться капіляри, що живлять фолікул. Між цитоплазматичної мембраною і фолікулярними клітинами помітна оболонка, пофарбована в рожевий колір – первинна блискуча оболонка. Ця оболонка пронизана відростками фолікулярних клітин. На пізніших етапах росту ооцита в товщі фолікулярних клітин з'являється щілина, яка заповнюється серозною рідиною. При цьому ооцит поступово звільняється від фолікулярних клітин і зв'язується зі стінкою фолікула. Процес розвитку фолікула закінчується овуляцією і перетворенням його в жовте тіло, що є ендокринної залозою.

Контрольні питання

1.Назвіть відмінності сперматогенезу від оогенезу. 2. Загальні риси мейозу. Суть процесу мейозу. 3. Які стадії характерні для оогенезу?4. Яка різниця між первинними і вторинними фолікулами? 5. Охарактеризуйте основні стадії сперматогенезу. 6. Дайте порівняльну характеристику клітин, що знаходяться на різних стадіях сперматогенезу.

Рекомендована література

Базова

1. Дзержинський М.Е. Загальна цитологія і гістологія: підручник / [М.Е. Дзержинський, Н.В. Скрипник, Г.В. Островська та ін.]. – К.: ВПЦ "Київський університет", 2010. – 575 с.

2. Луцик О.Д. Гістологія людини: підручник / [О.Д. Луцик, А.Й. Іванова, К.С. Кабак та ін.] – К.: Книга Плюс, 2010. – 582 с.

3. Напханюк В.К. Цитологія, загальна гістологія та ембріологія: навч. посіб. / [В.К. Напханюк, В.А. Кузьменко, С.П. Заярна та ін.]. — Одеса: ОДМУ, 2002. –218 с.

4. Барінов Е.Ф. Гістологія, цитологія та ембріологія: навч. посіб.: у 3-х кн. / [Е.Ф. Барінов, Ю.Б. Чайковський, О.М. Сулаєва та ін.] – К.: ВСВ "Медицина", 2013. – 472 с.

5. Новак В.П. Цитологія, гістологія, ембріологія: підручник / В.П. Новак, М.Ю. Пилипенко, Ю.П. Бичков. – Київ, 2001. – 256 с.

6. Зінченко О.П. Біологія індивідуального розвитку: методичні рекомендації / О.П. Зінченко, Я.В. Степанюк. – Луцьк.: РВВ «Медіа», 2015. – 36 с.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...