Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІ Практична частина. 1. Розгляньте та замалюйте мікропрепарат №1: яйцеклітина ссавців



1. Розгляньте та замалюйте мікропрепарат №1: яйцеклітина ссавців. На малюнку позначте: 1 – ядро овоцита; 2 – блискучу оболонку; 3 – фолікулярні клітини; 4 – сполучнотканинну оболонку.

Опис мікропрепарату: фолікул оточений сполучнотканинною оболонкою – текою, в якій знаходяться капіляри, що живлять фолікул. Між цитоплазматичної мембраною і фолікулярними клітинами помітна оболонка, пофарбована в рожевий колір - первинна блискуча оболонка. Ця оболонка пронизана відростками фолікулярних клітин. На пізніших етапах росту ооцита в товщі фолікулярних клітин з'являється щілина, яка заповнюється серозною рідиною. Процес розвитку фолікула закінчується овуляцією і перетворенням його в жовте тіло, що є ендокринної залозою.

2. Розгляньте та замалюйте мікропрепарат №2: сперматозоїди морської свинки. На малюнку позначте: 1 – головку: а – акросому; б –ядро; 2 – хвост.

Опис мікропрепарату: сперматозоїди морської свинки мають типову будову. На малому збільшенні видно велику кількість сперматозоїдів. Деякі з них склеєні, тому створюється враження, що один сперматозоїд має кілька хвостів. Головка сперматозоїда грушоподібної форми, містить ядро, оточене тонким шаром цитоплазми і акросому. Акросома має вигляд ковпачка пофарбованого в темний колір. У цитоплазмі шийки знаходяться дві центріолі, що мають вигляд темних крапок. За шийкою слідує хвост, що складається зі з’єднувального і головного відділів. У з’єднувальному відділі (середня частина) знаходиться осьова нитка хвоста і цитоплазма багата на мітохондрії і гликоген, що забезпечують сперматозоїд енергією. У кінцевому відділі хвоста аксонема вкрита тільки цитоплазматичної мембраною.

Контрольні питання

1. Що таке первинна, вторинна та третинна оболонки яйцеклітини? Поясніть на прикладі оболонок яєць птахів. 2. Які яйцеклітини виділяють за кількістю та за розподілом жовтка? Наведіть приклади. 3. В чому полягають відмінності яйцеклітини від соматичних клітин? 4. Опишіть структуру сперматозоїда.

Рекомендована література

Базова

1. Дзержинський М.Е. Загальна цитологія і гістологія: підручник / [М.Е. Дзержинський, Н.В. Скрипник, Г.В. Островська та ін.]. – К.: ВПЦ "Київський університет", 2010. – 575 с.

2. Луцик О.Д. Гістологія людини: підручник / [О.Д. Луцик, А.Й. Іванова, К.С. Кабак та ін.] – К.: Книга Плюс, 2010. – 582 с.

3. Напханюк В.К. Цитологія, загальна гістологія та ембріологія: навч. посіб. / [В.К. Напханюк, В.А. Кузьменко, С.П. Заярна та ін.]. — Одеса: ОДМУ, 2002. –218 с.

4. Барінов Е.Ф. Гістологія, цитологія та ембріологія: навч. посіб.: у 3-х кн. / [Е.Ф. Барінов, Ю.Б. Чайковський, О.М. Сулаєва та ін.] – К.: ВСВ "Медицина", 2013. – 472 с.

5. Новак В.П. Цитологія, гістологія, ембріологія: підручник / В.П. Новак, М.Ю. Пилипенко, Ю.П. Бичков. – Київ, 2001. – 256 с.

6. Зінченко О.П. Біологія індивідуального розвитку: методичні рекомендації / О.П. Зінченко, Я.В. Степанюк. – Луцьк.: РВВ «Медіа», 2015. – 36 с.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 563 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...