Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передпухлинні захворювання та стани легенів



На сьогодні метаплазію епітелію слизової бронхів розглядають як патогенетичний фон виникнення раку. Подібні зміни слизової оболонки бронхів спостерігаються при хронічних запальних захворюваннях легенів. Це дозволило віднести до передракових станів легенів хронічний бронхіт, хронічну пневмонію, пневмосклероз, бронхоектатичну хворобу та деякі форми хронічного туберкульозу. Але в той же час хронічні бронхіти та хронічна пневмонія розглядаються не тільки як передрак, але і як захворювання, що існують паралельно з пухлинним процесом, маскують, приховують його початкові прояви.

Помічено збільшення випадків виявлення раку легенів після епідемій грипу. Проте немає достатніх підстав ставитись до грипу, як передраку. Імовірніше, що приховані безсимптомні форми раку легенів у окремих хворих виявляють більш чітко після перенесення грипу.

В останні роки визнано більш доцільним в поліклініках на амбулаторному прийомі у терапевта, при проведені профілактичних оглядів, тощо, формувати групи підвищеного ризику, до яких мають бути віднесені наступні особи:

1. Хворі хронічними захворюваннями легенів (хронічним бронхітом, пневмонією, бронхоектатичною хворобою, туберкульозом), а також хворі, що перенесли гостру пневмонію на протязі одного року після видужання.

2. Хворі з неясним діагнозом при наявності таких клінічних симптомів, як тривалий кашель, періодична поява крові в харкотинні, субфебрильна температура, підвищена ШОЕ, круглі тіні і обмежені ділянки пневмофіброзу на рентгенограмах, рубцеві зміни, деформація стінки, виразкові зміни слизової оболонки бронхів, виявлені при бронхоскопії.

3. Особи, які мають контакт на виробництві з летючими шкідливими речовинами, а також злісні курці з тривалим (понад 10 років) стажем.

4.Чоловіки після 50 років

Особи, занесені в групу підвищеного ризику, повинні бути обстежені двічі на рік, в тому числі з використанням спеціальних рентгенологічних методик (рентгенографія легенів, бронхоскопія, цитологічне дослідження харкотиння). Всі ці дослідження можуть проводитися в спеціальних пульмонологічних закладах. Флюорографія не забезпечує діагностики ранніх форм центрального раку. Тому при застосуванні її додатково проводять бокові флюорографії.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 179 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...