Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

залік 31,32



Організаційно-розпорядчі документи

Найважливішою в системі управління є організаційно-розпорядча документація (ОРД). Вона відіграє провідну роль в управлінській діяльності і призначена для оформлення процесів організації управління, правового закріплення розпорядчо-виконавчих дій державних органів, підвідомчих їм організацій та установ. Нормативні акти регламентують порядок створення, оформлення й використання організаційно-розпорядчих документів, до яких належать вказівки (керівні настанови, або рекомендації), інструкції, накази, положення, постанови, рішення, розпорядження, статути, укази, ухвали.

Згідно з чинним законодавством, Президент України видає укази та розпорядження; Верховна Рада України приймає закони, постанови, рішення; Кабінет Міністрів України, міністерства, комітети видають постанови й розпорядження, накази, висновки, укладають угоди; комісії — інструкції і вказівки. ОРД створюються й установами, організаціями, підприємствами різних типів — відомствами, об'єднаннями, кооперативами, фірмами, комбінатами — для закріплення функцій, обов'язків і прав керівних органів та керівних осіб управління на певні строки (це накази, інструкції, розпорядження, вказівки, статути). До організаційно-розпорядчих належать також документи, які містять вимоги внести зміни й доповнення до раніше виданих і вже чинних наказів, розпоряджень тощо.

Види організаційно-розпорядчих документів

Вказівки — розпорядчий документ, правовий акт керівників єдиноначального органу державного управління (міністра, керівника об'єднання, підприємства, установи, організації) переважно з питань інформаційно-методичного характеру, а також щодо виконання наказів, інструкцій й інших актів даного органу й вищих органів управління. Різновидом вказівки є припис.

Реквізити вказівки: назва відомства (міністерства), установи, структурного підрозділу; назва документа, його номер, дата, місце видання, заголовок, текст, підпис. Слова РЕКОМЕНДУЮ, ЗОБОВ'ЯЗУЮ, ПРОПОНУЮ, ВИМАГАЮ друкують великими літерами.

Інструкція (від лат. instructio — настанова, упорядкування, зведення) — правовий акт, який створюється органом державного управління або утверджується його керівником та визначає правила організаційної, фінансової, науково-технічної діяльності підприємств, установ, організацій і певних підрозділів та служб, посадових осіб, окремих громадян чи поведінку працівників (посадові інструкції) під час виконання службових обов'язків.

Це приписи керівного органу або керівної особи організаціям чи службовцям, які є обов'язковими для виконання. Інструкція розрахована на тривалий строк дії або одноразове виконання.

Розрізняють інструкції організаційні, посадові, технологічні, фінансові, відомчі й міжвідомчі. Інструкції відомчі поширюються в системі одного відомства (міністерства) і є додатком до наказу. Міжвідомчі інструкції видаються спільно кількома організаціями різних систем, тому обов'язкові для їхніх організацій і систем.

Реквізити інструкції: назва, заголовок, текст; посада, підпис і прізвище службової особи, яка склала інструкцію; підпис особи, для якої складена інструкція, ініціали і прізвище, дата ознайомлення; вгорі праворуч — позначка про затвердження — гриф, місце і дата, підпис відповідної особи. Рубрикація для інструкції обов'язкова: у ній нумеруються розділи (римськими чи арабськими цифрами), яким іноді дають підзаголовки, і параграфи (позначають арабськими цифрами). Текст документа має бути точним, зрозумілим і коротким.

Положення — правовий акт, який установлює основні правила організаційної діяльності державних підприємств та установ, їхніх структурних підрозділів — визначає порядок утворення, права, обов'язки та організацію роботи

Бувають положення типові й індивідуальні. Типові розробляються для системи установ, підприємств і затверджуються вищими органами управління, індивідуальні — на основі типових і затверджуються керівниками підприємств, організацій, установ.

Реквізити положення: назва документа; назва установи, що видає документ; дата й місце видання; заголовок; текст; підписи вищої інстанції чи керівних осіб названої в Положенні установи.

Текст містить такі розділи:

1) загальні положення — преамбулу (від лат. praeam-bulus — той, що передує), або вступну частину, де зазначаються мета створення підприємства та його головні завдання;

2) майно й кошти підприємства, порядок їх використання;

3) організація праці — виробнича й господарська діяльність;

4) права та обов'язки установи та її керівних органів;

5) структура управління.

Правила — зібрання положень, які регламентують порядок дій, поведінку юридичних і фізичних осіб відповідно до встановлених норм.

Наприклад: Правила прийому студентів до вищого навчального закладу, Правила внутрішнього трудового розпорядку, Правила поведінки відвідувачів музею тощо.

Нерідко правила є складовою частиною інструкції, оскільки близькі до неї за формою і змістом. їх виконання обов'язкове для всіх, кому вони призначені. Подібні до правил рекомендації, пам'ятки, регламенти, методичні вказівки.

Реквізити правил: гриф затвердження, назва документа із вказівкою на його призначення (заголовок), дата, номер, текст, підпис відповідальної особи.

Наказ — розпорядчий документ, який видають на основі і для виконання чинних законів, указів, постанов і рішень уряду, наказів та вказівок вищих органів.

Як основний розпорядчий документ, накази видають керівники установ, організацій, підприємств чи їхніх структурних підрозділів, які діють на основі єдиноначальності, з метою вирішення основних та оперативних завдань даної установи — з усіх питань його компетенції: організація праці, штати, дисципліна, відрядження, заохочення, стягнення.

Розрізняють накази з питань основної діяльності та накази з особового складу.

Реквізити наказу: назва установи, підприємства чи посади керівника, що видає наказ; назва документа; дата підписання, номер; місце видання наказу; заголовок до тексту документа; текст; підпис керівника установи, організації.

Слід пам'ятати: крім розпорядчої, наказ має й виховну функцію. Його мова повинна вирізнятися високою культурою, стислістю викладу, точністю формулювань.

Постанова — це правовий нормативний акт, який видають вищі й центральні органи управління, що діють на основі колегіальності, з метою вирішення найважливіших організаційних і господарсько-політичних питань, встановлення стабільних норм, правил поведінки; визначення вищими органами державного управління завдань для підпорядкованих установ і шляхів їх виконання.

Реквізити постанови: назва документа; назва колегіального органу, що видає постанову; дата видання, № (не обов'язково); назва постанови; текст (із вказівкою на причину видання, перелік основних пунктів, зазначається час, з якого документ набирає чинності); посада першої особи колегіального органу, що видає постанову, й розшифрування прізвища.

Розпорядження — правовий акт управління державного органу, що стосується оперативних питань, виконання яких не потребує обговорення.

Розпорядження видають: керівник найвищого колегіального органу державної влади (напр. міністр Кабінету Міністрів України), голови місцевих Рад народних депутатів та їхні виконкоми в межах прав, наданих їм законами України, представники Президента України на місцях, а також організації, установи й окремі службові особи (як вказівки з конкретних питань). Документ має обмежений термін дії, стосується вузького кола організацій, посадових осіб чи громадян. Деякі розпорядження загального характеру мають тривалий термін дії.

Реквізити розпоряджень, рішень, наказів однакові, відмінність — у змісті й меті створення документів: накази стосуються загальних питань, розпорядження — вужчих, часткових, конкретних. Слова ПРОПОНУЮ, ВИМАГАЮ, ДОРУЧАЮ, ДОЗВОЛЯЮ пишуть (набирають) великими літерами.

Статут (лат. statutum, від statuo — встановлюю, вирішую) — зведення правил, положень, які регулюють основи організації і діяльності установ певної галузі господарства.

Це правові акти, які визначають структуру, функції і права підприємств, установ, організацій, кооперативів, малих підприємств, спільних підприємств, спортивних товариств, політичних партій, а також окреслюють їхнє правове становище, мету діяльності, основні принципи; це закон для виконання. Статути господарських організацій визначають членство, керівні органи, порядок їх виборів.

Зміст, формуляр статуту, порядок оформлення й затвердження є такими ж, як і положення. Статут є основою для положення. Його реквізити: гриф, місце реєстрації (статуту новоствореної організації), найменування документа, повна назва, текст.

Ухвали, або рішення, — це правові акти, що видаються кількома колегіальними державними органами та громадськими організаціями; розпорядчий документ, який приймається місцевими Радами народних депутатів або їхніми виконкомами, держадміністраціями в колегіальному порядку.

Коло питань в ухвалах місцевих Рад досить широке: вони керують усіма галузями суспільно-культурного й господарського життя міста, району, села.

Реквізити ухвал/рішень: бланк з назвою місцевої Ради народних депутатів чи виконкому або іншої установи з гербом України, місце видання, назва документа, дата (або дата й номер), заголовок, текст, підписи голови та секретаря виконкому, печатка.

Довідково-інформаційні документи

-службове листування

Протоколи, службові акти, телеграми, довідка, запрошення, оголошення, звіти.

Відповідники словосполучень з прийменником ПО

1. Исследования по физике – дослідження з фізики

2. По многим причинам – з багатьох причин

3. Чемпион по теннису – чемпіон з тенісу

4. Действовать по приказу – діяти за наказом, згідно з наказом, відповідно до наказу

5. По показаниям очевидцев – за свідченнями очевидців

6. Первый по списку – перший за списком

7. Остановка по требованию – зупинка на вимогу

8. По вашей просьбе – на ваше прохання

9. По заказу организации – на замовлення організації

10. Комитет по делам науки – комітет у справах науки

11. По мере того как – у міру того як

12. Перешло по наследству – перейшло у спадщину

13. Меры по улучшению благосостояния – заходи для покращення добробуту, заходи щодо покращення добробуту

14. Случилось по недоразумению – трапилось через непорозуміння

15. По возвращении домой – після повернення додому, повернувшись додому

16. По сторонам дороги – обабіч дороги

17. Пришлось по вкусу – припало до смаку

18. План по обеспечению – план щодо забезпечення

19. По сей день – донині, дотепер, досі

20. Сообщить по телефону – повідомити _ телефоном





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 773 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...