Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обґрунтування концепції організації діяльності фірми



На практиці кожне підприємство (фірма), що є складною виробничо- економічною системою, здійснює багато конкретних видів діяльності, які за ознакою спорідненості можна об’єднати в окремі головні напрями.

Фірма – це підприємство, організація, установа, яка здійснює господарську діяльність з метою одержання прибутку.

Таким чином, фірма – це організація, створена спеціально для того, щоб виробляти блага для продажу. Більш точно, слід, говорити про фірму як про організацію, що володіє наступними ознаками:

1) вона створена для виробництва товарів або послуг;

2) вона купує або орендує фактори виробництва і комбінує їх у процесі виробництва благ;

3) свої товари або послуги вона продає індивідуальним покупцям, іншим фірмам або іншим організаціям;

4) її власники хочуть одержувати для себе доход від продажу товарів або послуг у формі прибутку.

До методів організаційної діяльності фірми належать наступні:

Методи організаційно-стабілізаційної дії:

· регламентування;

· нормування;

· інструктування.

Методи організаційно-технічної дії:

· планові;

· програмні;

· мережеві;

· програмно-цільовий метод;

· алгоритмічні;

· методи організаційно-розпорядчої дії;

· метод реактивного реагування.

Концепція (місія, лінія діяльності) фірми характеризує ідеологію формування і розвитку підприємства. Її вибірка дозволяє сформулювати лінію діяльності, яка стимулює колектив у прагненні до досягнення мети. Ефективно сформульована концепція народжує позитивні емоції відносно підприємства, мобілізує колектив на конкретні дії.

Формулювання місії - це не тільки відповідь на питання, чому фірма робить те, що вона робить, а й щось більше, ніж визначення ролі фірми.

Кожна цілеспрямована система виконує кілька ролей, наприклад виробника, споживача, постачальника, наймача, платника податків.

Концепція - це лінія поведінки, яка об'єднує всі безліч ролей фірми, без якої фірма або будь-яка інша організація не зможе консолідуватися і діяти як єдине ціле. Місія фірми служить мотивації сенсу роботи членів організації.

Наприклад, концепція фірми може бути сформульована таким чином: «Створення економічно ефективної та соціально затребуваною бізнес моделі, що має позитивну репутацію у внутрішній і зовнішній середовищі, що володіє наявністю корпоративних цінностей».

В якійсь мірі в концепції заявляються ідеали - результати, що виглядають деколи недосяжно, але наближення до яких можливо і бажано.

Концепція включає:

Ø Формулювання цілей бізнесу;

Ø Вироблення стратегії діяльності або знаходження конкретних шляхів досягнення цілей;

Ø Вибір засобів практичного досягнення поставлених цілей.

Вироблення концепції відіграє важливу роль у становленні та розвитку бізнесу. Її вплив на успіх бізнесу визначається наступним:

- Процес вироблення концепції має велике значення, оскільки змушує керівництво фірми всебічно оцінити фактори, що лежать в основі її діяльності.

- Осмислення концепції допомагає отримати широку панораму бізнесу, що дозволяє і керівництву, і персоналу фірми поглянути на події як би з висоти пташиного польоту, без чого не мислиме забезпечити довгострокову конкурентоспроможність і успіх бізнесу.

- Концепція має велике значення для комунікації як всередині фірми (дозволяє краще зрозуміти мету бізнесу її співробітникам), так і поза її (сприяє доведенню інформації до акціонерів, постачальників і споживачів).

Концепція бізнесу включає наступні фактори:

Ø Широта задовольняються потреб споживачів товарів або послуг.

Ø Сукупність споживачів.

Ø Асортимент продукції.

Ø Конкурентні переваги фірми.

Вироблення концепції фірми передбачає формулювання цілей.

Цілі - це ті ключові результати і головні орієнтири, які повинні бути досягнуті в певний період, і для досягнення яких повинна бути сфокусована вся діяльність підприємства і його колективу.

Цілі є початковим елементом системи управління підприємством (фірмою), виконуючи організуючу, мотивуючу і контролюючу функції. Отже, якщо немає мети на підприємстві, то і немає управління ім.

Цілі підприємства задають і визначають основу для конструювання, мобілізують колектив для досягнення результатів.

Реалізація поставлених цілей стратегії передбачає:

ü контроль за виконанням стратегічних і тактичних цілей;

ü спостереження за етапами виконання;

ü оцінювання рівня виконання поставлених цілей;

ü зворотній зв'язок, який забезпечую інформацією про діяльність фірми, про необхідність коригування дій.

До типових належать цілі, пов'язані з роллю даного підприємства на ринках збуту, зростанням обсягу бізнесу, його прибутковістю, рентабельністю та іншими характеристиками. Постановка цілей сприяє виконанню основної функції підприємства, вираженої в його лінії діяльності. Крім того, можуть формулюватися і ставитися допоміжні цілі, що сприяють досягненню безпосередньо функціональних результатів.

Цілями (стратегією розвитку) фірми можуть бути:

Внутрішнє середовище:

- Професіоналізм співробітників;

- Розумна ініціатива і творчий підхід до справи;

- Енергійність і комунікабельність,

- Створення умов для саморозвитку, творчого і кар'єрного зростання;

- Створення умов для розвитку бізнесу;

- Соціальна захищеність співробітників.

Зовнішнє середовище:

- Широкий асортимент товарів і послуг;

- Індивідуальний підхід до кожного клієнта;

- Розширення частки ринку;

- Освоєння нових регіонів;

- Виконання своїх зобов'язань перед клієнтами та партнерами;

- Виробництво нових видів товарів і послуг;

- Випереджати конкурентів у розвитку бізнесу;

- Ведення чесного бізнесу.

Після визначення лінії і цілей бізнесу настає етап вироблення стратегії.

Стратегія являє собою узагальнену модель дій, необхідних для досягнення поставлених цілей.

Значення вироблення стратегії, що дозволяє фірмі виживати в конкурентній боротьбі, у довгостроковій перспективі, надзвичайно велике. В умовах жорсткої конкуренції і швидко мінливої ситуації на ринку дуже важливо не тільки концентрувати увагу на внутрішньому стані справ фірми, але і виробляти довгострокову стратегію, яка дозволила б їй встигати за змінами, що відбуваються у зовнішньому середовищі.

Слід зазначити, що єдиної стратегії не існує. Кожна фірма унікальна у своєму роді, тому і процес вироблення стратегії специфічний, тому що залежить від позиції фірми на ринку, динаміки її розвитку, потенціалу, поведінки конкурентів, характеристик виробленого нею товару або послуг, стану економіки, культурного середовища та ін. У той Водночас є основоположні моменти, що дозволяють говорити про деякі узагальнених принципах вироблення стратегії бізнесу.

Вибір стратегії здійснюється на основі аналізу ключових факторів, що характеризують внутрішній стан фірми і зовнішнє середовище. Стратегія повинна відповідати на питання: які існують альтернативні варіанти поліпшення використання наявних на підприємстві ресурсів і можливостей для досягнення поставлених з урахуванням елементів зовнішнього середовища цілей?

При виборі стратегії повинні бути враховані наступні ключові фактори:

- Сильні сторони галузі;

- Сильні сторони фірми;

- Цілі фірми;

- Фінансові ресурси фірми;

- Кваліфікація працівників;

- Ступінь залежності від зовнішнього середовища;

- Часовий фактор.

Обрана стратегія піддається оцінці, яка здійснюється шляхом аналізу правильності та достатності факторів, що визначають можливості її здійснення. Основний критерій оцінки: чи приведе вибрана стратегія до досягнення поставлених фірмою цілей.

Якщо стратегія відповідає цілям фірми, то подальша її оцінка проводиться за такими напрямами:

- Відповідність обраної стратегії стану і вимогам оточення;

- Відповідність обраної стратегії потенціалу і можливостям фірми;

- Прийнятність ризику, закладеного в стратегії.

Визначальним напрямом діяльності кожної фірми в умовах ринкових відносин є вивчення ринку товарів або ситуаційний аналіз, який повинен передбачати комплексне дослідження ринку, рівня конкурентоспроможності і цін на продукцію, інших вимог покупців товару, методів формування попиту та каналів товарообігу зовнішнього і внутрішнього середовища фірми.


Тема 2. РОЗРОБКА БІЗНЕС-ПЛАНУ ФІРМИ





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 804 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...