Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПДВ Д 701 К 643



4. Списано собівартість виконаних БМР Д 901 К 23

ТЕМА № 3 ОБЛІК У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

ЛЕКЦІЯ 4. Особливості організації та обліку у сільському господарстві

Навчальна мета: розкрити особливості організації та обліку у сільському господарстві

П Л А Н

1.Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку.

2.Поняття біологічних активів та їх оцінка.

3.Особливості обліку землі та капітальних вкладень у сільському господарстві.

Література:

1. Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку

активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і

організацій, затв. наказом МФУ від 30.11.99 р. №291 // Все про бухгалтерський облік. – 2011. – №12. – С.59-120

2. Податковий кодекс України, від 02.12.2010 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// zakon.rada.gov.ua.

3. План рахунків рахунків бухгалтерського обліку актів, капіталу, забовязань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. №291 (зі змінами і доповненнями).

4. База даних інформаційної - правової системи «Ліга». [Електроний ресурс]. Спосіб доступу:http://www.liga.het Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (зі змінами і доповненнями)

5. Атамас П.Й. Бухгалтерський облік у галузях економіки Навч. поріб. – К.:Центер учбової літератури, 2010. – 392с.

Зміст лекції:

1.Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку.

Сільське господарство (сільськогосподарське виробництво) – це вид господарської діяльності з виробництва продукції, яка пов’язана, з біологічними процесами її вирощування й призначена для споживання в сирому і переробленому вигляді та для використання на нехарчові цілі.

Сільськогосподарське підприємство (включаючи селянське (фермерське), риболовне й рибальське господарство) – це юридична особа, основним видом діяльності якої є вирощування й переробка сільськогосподарської продукції, виручка від реалізації якої становить не менше ніж 75% загальної суми виручки.

Провідними галузями сільського господарства є:

- Рослинництво;

- Тваринництво;

- Переробна галузь;

Сільське виробництво характеризується низкою особливостей, які мають значний вплив на організацію обліку, а саме:

- Багатогалузевий характер;

- Сезонна діяльність;

- Використання природних ресурсів (насамперед для продукції рослинництва);

- В процесі господарської діяльності створюється побічна продукція;

Рослинництво і тваринництво мають суттєві особливості, що впливають на організацію обліку:

1.Витрати виробництва рослинної продукції накопичують нерівномірно, впродовж значного проміжку часу (року), а продукцію одержують мірою достигання культур, При цьому виникає потреба розмежовувати витрати поточного обліку під урожай поточного й майбутніх років.

Собівартість зерна, кормів, насіння і продукції інших культур встановлюють лише після збирання врожаю, зазвичай наприкінці року.

В обліку насіння і корми обліковують разом з іншою товарною продукцією у складі групи (рахунок) «Продукція сільськогосподарського виробництва».

1. По продукції тваринництва також визначають собівартість випущеної продукції у кінці року, так як використовуються корма власного виробництва, які оцінюються за фактичними витратами в кінці року.

2. Накладні витрати, тобто, загальновиробничі витрати можуть розподілятися на продукцію тваринництва і рослинництва лише після визначення повного обсягу виробничих витрат, тобто в кінці року.

3. У сільгосппідприємствах протягом року встановлюється планова оцінка на продукцію. Продукцію, корми і насіння оприбутковують і списують у витрати упродовж року за плановою собівартістю і лише в кінці року коли визначать фактичну собівартість здійснюють корегування відхилень фактичної собівартості від планової.

4. Організація обліку, зокрема система документування здійснюється в місцях їх виникнення, а саме облік продукції при її збиранні й відвантажені у полі, а також контроль за її транспортуванням і в місцях зберігання.

5. Методика обліку тварин та їх відтворення здійснюється за видами і віковими групами(зоотехнічними групами), Спеціально обліковують витрати на вирощування й відгодівлю тварин, калькулюють приріст їхньої живої маси та собівартість поголів’я (у живій вазі). За допомогою такого обліку обчислюють фактичну собівартість тварин, яких переводять до складу довгострокових активів, реалізують або залишають на кінець року для відгодівлі й вирощування.

6. Від однієї сільськогосподарської культури або одного виду худоби отримують кілька видів продукції, що потребує відповідного розмежування витрат.

7. Значна частина сільгосппродукції використовується для власних потреб - корми, насіння тощо, що потребує чіткого відображення в обліку руху продукції на всіх стадіях внутрішньогосподарського обороту.

8. Вплив природних умов спричиняє те, що вихід готової продукції прямо не залежить від витрат на її виробництво.

9. Тривалість виробничих циклів визначає необхідність розмежування витрат за виробничими циклами, які не збігаються з календарним роком, тобто витрати попередніх року під врожай поточного року та витрати поточного року під урожай майбутніх років та ін..

Отже, специфічними засобами виробництва сільгосппродукції є живі організми - рослини і тварини, вирощування яких залежить від природних і біологічних факторів і перетворень та триває часто кілька років.

3. Поняття біологічних активів та їх оцінка.

Відповідно до П(С)БО № 30 «Біологічні активи» БІЛОГІЧНИЙ АКТИВ – це тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди.

Біологічні перетворення – це процес якісних і кількісних змін біологічних активів.

Біологічні активі поділяються на:

- Поточні біологічні активи;

- Довгострокові біологічні активи;

Поточні біологічні активи – це активи здатні давати сільгосппродукцію або додаткові біологічні активи чи в інший спосіб отримувати економічні вигоди протягом періоду, що не перевищує 12 місяців, а також тварини на вирощувані і відгодівлі.

Довгострокові біологічні активи – усі біологічні активи, які не є поточними.

Біологічний актив визнається запасом, якщо він не використовується у сільськогосподарській діяльності та утримується для продажу або напрям його використання не визначено.

Біологічний актив визнається основним засобом, якщо він використовується в іншій діяльності, ніж сільськогосподарська, та очікуваний строк його використання більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Придбані (одержані) біологічні активи зараховують на баланс за первісною вартістю.

Безоплатно отримані біологічні активи зараховуються на баланс за первісною вартістю, яка дорівнює справедливій,

Одержані біологічні активи як внесок до статутного капіталу зараховується на баланс за первісною вартістю, що дорівнює справедливій погодженій із засновниками.

Додаткові біологічні активи при первісному його визнанні оцінюється за справедливою вартістю зменшеною на очікувані витрати на місці продажу.

Первісне визнання відображається у тому звітному періоді, у якому вони відокремлені від біологічного активу.

На дату балансу біологічні активи відображаються за справедливою вартістю зменшеною на очікувані витрати на місці продажу.

Довгострокові біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу неможливо достовірно визначити, відображаються в обліку за первісною вартістю з урахуванням суми їх зносу, і втрат від зменшення корисності. Така процедура (оцінка) застосовується до того періоду, у якому стає можливим визначити справедливу вартість довгострокових активів. Оцінка та методика нарахування амортизації таких біологічних активів здійснюється відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» та П(С)БО28 «Зменшення корисності активів»

Поточні біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу визначити неможливо то вони визнаються і відображаються на балансі за первісною вартістю, крем поточних біологічних активів рослинництва, які визнаються і відображаються як незавершене виробництво.

Таким чином, довгострокові біологічні активи оцінюються в балансі за справедливою вартістю, а у випадках коли її визначити неможливо – оцінюються за первісною вартістю до того періоду,у якому можна визначити справедливу вартість.

При оцінці довгострокових активів за первісною вартістю – такі біологічні активі підлягають амортизації.

Поточні біологічні активи у балансі оцінюються за справедливою вартістю, а якщо її неможливо визначити - то за первісною вартістю, крім поточних біологічних активів рослинництва які визнаються і відображаються – у складі незавершеного виробництва.

3.Особливості обліку землі та капітальних вкладень у сільському господарстві.

Сільгосппідприємства це підприємства, які володіють власними й орендованими земельними угіддями на яких вирощується продукція рослинництва, а також здійснюється виробництво продукції тваринництва. Земельні угіддя можуть бути власними та орендованими. До земельних угідь належать: рілля, сіножаті, ліси, сади, ставки тощо.

Відповідно до чинного законодавства власні земельні угіддя обліковуються на рахунку 101 «Земельні ділянки». Орендовані земельні угіддя обліковуються на позабалансовому рахунку 01 Орендовані земельні ділянки».

Особливістю обліку земельних ділянок є те, що на вартість земельних ділянок амортизація не нараховується.

Планом рахунків передбачений субрахунок 102 «Капітальні витрати на поліпшення земель».

На цьому субрахунку ведеться облік витрат повязаних з осушуванням, меліорацією, іригацією земельних ділянок тощо.

Капітальні витрати, що понесені на поліпшення (відновлення родючості земель підлягають амортизації на загальних підставах за одним із методів запропонованих П(С)БО7.

ТЕМА № 3 ОБЛІК У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

ЛЕКЦІЯ 5. Особливості обліку витрат продукції тваринництва

Навчальна мета: розкрити особливості організації та обліку у сільському господарстві

П Л А Н

1. Облік довгострокових та поточних біологічних активів тваринництва.

2. Об’єкти та класифікація витрат виробництва продукції тваринництва.

3. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції тваринництва.

Література:

1. Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затв. наказом МФУ від 30.11.99 р. №291 // Все про бухгалтерський облік. – 2011. – №12. – С.59-120

2. Податковий кодекс України, від 02.12.2010 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// zakon.rada.gov.ua.

3. План рахунків рахунків бухгалтерського обліку актів, капіталу, забовязань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. №291 (зі змінами і доповненнями).

4. База даних інформаційної - правової системи «Ліга». [Електроний ресурс]. Спосіб доступу:http://www.liga.het Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (зі змінами і доповненнями)

5. Лузан Ю. Я., Жук В. М., Гаврилюк В. М., Дудка К. П., Канцуров О. О. Облік сільськогосподарської діяльності: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навч. за освіт.-проф. програмою бакалавра зі спец. "Облік і аудит" — К.: Юр-Агро-Веста, 2010. — 368с.

6. Огійчук М. Ф., Плаксієнко В. Я., Панченко Л. Г., Сколотій Л.О., Беленкова М.І. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах: Підручник / Міністерство освіти і науки України; Міністерство аграрної політики України / Микола Феодосійович Огійчук (ред.). — 3.вид., перероб. і доп. — К.: Алерта, 2009. — 880с.

Зміст лекції:

1.Облік довгострокових та поточних біологічних активів тваринництва.

Об’єктом бухгалтерського обліку біологічних активів тваринництва можуть бути види тварин (ВРХ,свині, вівці, птиця, хутрові звірі, сімЇ бджіл тощо) або однорідні групи біологічних активів, які складаються з певних статево - вікових (технологічних) груп (корови і бики-плідники основного стада свині і хрякни - плідники,тварини на вирощуванні і відгодівлі та ін..)

До складу довгострокових біологічних активів належить доросла продуктивна і силова велика рогата худоба, свиноматки, вівцематки, коні, бджолосім’ї, та інші вирощене у власному господарстві та куплене на стороні.

До складу поточних біологічних активів тваринництва включають поголів’я вирощене у власному господарстві та придбане на стороні, а саме: молодняк всіх видів тварин з моменту одержання приплоду до переводу в основне стадо чи вибуття тварин на відгодівлю, а також поголів’я основного стада птиці, кролів, звірів (нетелі, свиноматки що перевіряються, піддослідні тварини, корови, які використовуються для ембріонів тощо.

Продукцію, яку отримують від довгострокових біологічних активів тваринництва: є молоко, м'ясо, вовна, гній тощо та додаткові біологічні активи.

По поточних біологічних активах - продукцією вирощування молодняка тварин птиці і тварин на вирощувані і відгодівлі є приріст живої маси поголів’я, яке зважують, а також

Приріст поголів’я, яке не зважують.

Не визначають приріст живої аси і не до оцінюють дорослого поголів’я птиці, кролів, звірів та бджіл.

Одинице виміру біологічних активів тваринництва є штуки, голови тощо.

Окремі види біологічних активів тваринництва, можуть додатково характеризуватися їх живою масою, якщо її на дату балансу можна достовірно визначити (ВРХ, свині, тощо).

Облік довгострокових біологічних активів.

Синтетичний облік довгострокових біологічних активів тваринництва ведеться на рахунку 16 з використанням субрахунків 163 та 164.

Аналітичний облік ведеться за їх видами у:

- Вартісному виразі (за справедливою чи первісною вартістю)

- Кількісному виразі.

В обліку довгострокові біологічні активи тваринництва, які оцінюються за первісною вартістю, об’єднуються в одну групу і обліковуються окремо від довгострокових біологічних активів, оцінених за справедливою вартістю.

Первісна вартість включає всі фактичні витрати пов’язані з придбанням (одержанням) біологічного активу.

Не включається до первісної вартості, а належить до витрат звітного періоду

- Фінансові витрати;

- Витрати на утримання відділів збуту та інших служб з такими функціями.

- Курсові різниці, та витрати пов’язані з придбанням іноземної валюти;

- Понаднормативні втрати і нестачі;

- Витрати звітного періоду.

На довгострокові біологічні активи, що оцінені за первісною вартістю нараховується амортизація протягом строку корисного використання, який встановлюється підприємством самостійно при зарахуванні його на баланс.

Бухгалтерський облік довгострокових біологічних активів (ДБА) тваринництва у кореспонденції рахунків

1. Придбання ДБА від постачальників Д 155 К 63

2. Оприбуткування ДБА на баланс за перв. вартістю. Д 164 К155

3. Надходження як внесок до статутного капіталу Д 163 К 46

(За справедливою вартістю погодж з засновниками)

4. Безоплатно отримані ДБА Д 163 К 424

5.Переведено поточні біологічні активи до довгострокових Д163 К21

(За справедливою вартістю зменшеною на витрати у місця продажу)

6.Різниця від зміни справедливої вартості на дату балансу:

- при збільшені вартості активу Д163 К 710

- при зменшенні Д 940 К163

7. Нарахування амортизації на ДБА оцінені за первісною вартістю Д23 К134

8.Відображено втрати від зменшення корисності ДБА, що оцінені за первісною вартістю Д 972 К134

9.Відображення відновлення корисності ДБА, який оцінюється за

первісною вартістю після усунення причин попереднього зменшення їх корисності Д134 К742

10.Переведено ДБА, який оцінюється за первісною вартістю Д134 К164

11Відображення переоцінки ДБА збільшення (дооцінка) Д163К 710

12.Реалізовано ДБА,які оцінені за справедливою вартістю Д286 К163

13. Реалізовано ДБА тваринництва, які оцінені за первісною134 164

14.Списано падіж ДБА тварин Д134 164

Облік поточних біологічних активів.

Продукцією вирощування молодняка тварин, птиці і тварин на відгодівлі є приріст живої маси поголів’я. яке зважують та приріст. Що розраховується по поголів’ю, яке не зважують.

Не визначають приріст живої маси і не до оцінюють дорослого поголів’я птиці, кролів, звірів та бджіл.

Приріст живої маси тварин і птиці визначають щомісячно шляхом зважування тварин та на підставі «Розрахунку приросту живої маси».

Приріст живої маси даної вікової групи визначають за формулою:

Приріст ж.м. = Ж.М. на кінець звітного місяця + Ж.М.худоби що вибула(включаючи загиблі тварини) – Ж.М. що надійшла за звітний період – Ж.М.що рахувалась на початок звітного періоду (місяця).

В бухгалтерському обліку ПБА ведуться за справедливою і первісною вартістю зменшеною на витрати у місця продажу.

На дату балансу ПБА відображаються і оцінюються за справедливою вартістю, а якщо її визначити не можливо, то за первісною вартістю.

Для обліку поточних біологічних активів тваринництва застосовують рахунок 21 «Поточні біологічні активи «та субрахунки

212 «Поточні біологічні активи тваринництва, які оцінені за справедливою вартістю»

213 «Поточні біологічні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю».

Бухгалтерські проведення в обліку.

1. Придбаний ПБА від постач. за первісною вартістю Д21 К 63

2. Отримано від учасників внесок до статут. капіталу Д21 К46

(за погодженою справедливою вартістю)

3. Безоплатно отриманий біологічний актив Д21 К 718

4. Оприбутковано біологічні активи раніше не враховані на

балансі, а також виявлені при інвентаризації надлишки Д 21 К 719

5. Відображено результати від зміни справедливої вартості ПБА:

-у разі збільшення Д21 К710

- у разі зменшення Д940 К 21

6. Списано собівартість реалі додаткових біол.. активів Д901 К21

7.Виявлено нестачу і втрати поточних біологічних акД947 К 21,072

2. Об’єкти та класифікація витрат виробництва продукції тваринництва.

Метою обліку витрат і визначення собівартості продукції тваринництва є документоване, своєчасне, повне і достовірне відображення фактичних витрат на виробництво тваринної продукції й відгодівлю і вирощування молодняка тварин і птиці.

Об’єктами обліку витрат у тваринництві можуть бути окремі види тварин(ВРХ, тварини на відгодівлі, свині, вівці, птахи тощо.

Сільгосппродукція тваринництва у натуральному вимірнику визначається виходячи з її фактичної маси:

А) приріст живої маси, приплід або приріст тварин, які не зважуються.

В) продукція тваринництва - молоко, вовна мед, віск, риба, м'ясо тощо.

Фактична кількість сільгосппродукції визначається за вирахуванням мертвих відходів, усушки(зурна та насіння), угару зеленої маси у процесі ферментації тощо.

Приріст живої маси може оцінюватися за кожною технологічною (статево - віковою) групою, що визначається підприємством як об’єкт витрат.

Витрати на виробництво продукції тваринництва формують за об’єктами обліку, планування й визначення собівартості продукції (калькулювання), а також центрами відповідальності (підрозділами підприємства тощо). За цими об’єктами відкривають рахунки аналітичного обліку сільгоспвиробництва. До них належать:

1. Велика рогата худоба молочного напрямку – худоба на вирощуванні і відгодівлі (телиці, бички різного віку, корови, бики-плідники, воло вибракувані з основного стада, корови годувальниці тощо).

2. Велика рогата худоба м’ясного напрямку - телиці й телиці понад 8 місяців, корови, бики воли вибракувані з основного стада тощо.

3. Свинарство - свиноматки, хряки- плідники, поросята до відлучення, вині на вирощувані й відгодівлі тощо

4. Вівчарство. – і т.д.

Класифікація витрат.

1.За способом включення до собівартості продукції тваринництва поділяють:

- На прямі витрати

- Непрямі (загальновиробничі)витрати

2.За економічними елементами: - матеріальні витрати

– витрати на оплату праці

– відрахування на оплату праці

-амортизація

-інші операційні витрати

1. За статтями калькуляції:

- Корми

- Засоби захисту тварин

- Витрати на оплату праці

- Відрахування на соціальні заходи

- Паливо та мастильні матеріали

- Роботи і послуги (власних допоміжних служб та зі сторони)

- Витрати на ремонт необоротних активів

- Інші витрати на утримання основних засобів

- Інші витрати виробничого призначення

- Непродуктивні витрати (в обліку включають втрати від падежу молодняка і дорослої худоби на відгодівлі, птиці, звірів,кролів бджіл за винятком втрат від стихійного лиха.

- Загальновиробничі витрати (в сільгосппідприємствах вони в повному обсязі є розподілені).

У сільгосппідприємствах загальновиробничі витрати розподіляються в повному обсязі на основне виробництво в кінці року, тому вони вважаються всі розподілені.

До собівартості продукції не включаються витрати звітного періоду адміністративні витрати, витрати на збут. Інші операційні витрати).

  1. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції тваринництва.

Для обліку сільськогосподарської продукції тваринництва використовують рахунок 23 «Виробництво» субрахунок 2 «Тваринництво».

Облік витрат і виходу продукції здійснюють в розрізі окремих об’єктів (груп тварин, виробництв тощо).

Аналітичний облік по рахунку 23.2 здійснюють за встановленими на підприємстві об’єктами обліку витрат. зокрема:

1. За видами виробництв, що виробляється (вирощування і відгодівля ВРХ,свинарство, кролівництво, вівчарство тощо).

2. За статтями витрат

3. За групами продукції (м’ясопродукти, молоко, яйця, вовна тощо)

4. За центрами відповідальності

5. За центрами витрат.

Синтетичний облік готової продукції (молоко, м'ясо, вовна, мед. віск тощо) обліковують на рахунку 27» Продукція сільськогосподарського призначення» з використання різних робочих субрахунків наприклад, 2721 «Молоко-продукція власного виробництва»

Продукція тваринництва виготовлену у минулих роках обліковується за фактичною собівартістю в обліку.

Продукцію сільгоспвиробництва поточного року обліковують за плановою собівартістю, яку в кінці звітного року доводять до фактичної собівартості.

Для обліку виходу продукції тваринництва застосовують такі первинні документи:

1. Журнал обліку напоїв молока.

2. Відомість руху молока

3. Акт на оприбуткування приплоду тварин

4. Нагромаджувальний акт на оприбуткування приплоду звірів

5. Акт про хід окоту

6. Відомість про зважування тварин.

Їх складають на тваринницьких фермах у момент одержання продукції, або в терміни передбачені графіком документообігу. Надходження інших видів продукції (мед, риба тощо) оформляють накладними. Операції із забою худоби й птиці відображають в Акті вибуття тварин.

Аналітичний облік витрат та виходу продукції тваринництва здійснюють у Виробничому звіті з тваринництва, який заповнюють у виробничих підрозділах.

Звіт складається з трьох розділів.

1 розділ – враховують витрати згруповані за статтями витрат за кожним об’єктом обліку.

2 розділ – одержану продукцію (молоко, приплід, приріст живої маси тощо)

3 розділ – суми, враховані у другому розділі групують за кореспонденцією рахунків.

Бухгалтерські записи в обліку

1.Придбаний поточний біологічний актив за плату 21 63

2. Внесок до статутного капіталу 21 46

3. отримано безоплатно ПБА 21 718

4. оприбутковані ПБА раніше не враховані на балансі 21 719

5. Відображено від зміни справедливої вартості ПБА:

- збільшення 21 710

- зменшення 940 21

Облік витрат, пов’язані з біологічними перетвореннями

7. Списано корми та інші матеріали 23 20,21

8. Списано роботи і послуги допоміжних виробництв 23 23

9. Оплата праці працівників занятих у тваринництві 23 66

10. Відрахування на соціальні заходи 23 65

11. Амортизація необоротних активів занятих у тваринництві23 13

12. Загальновиробничі витрати 23 91

13. Первісне визнання сільгосппродукції:

14. -приріст живої маси 21 23

15. Первісне визнання додаткового біологічного активу 21 23

16. Визнано дохід від первісного визнання с/г продукції живої

Маси та додаткових біологічних активів 23 710

17. Корегування суми доходів:

- - на суму перевищення фактичних доходів визнаних в кінці року,

над сумою доходів визнаною протягом року 23 710

- На суму перевищення суми доходів віднесених протягом року

над сумою фактичних доходів визначених у кінці року (методом сторно)-23 710

18. Визнано втрати від первісного визнання с\г продукції і

додаткових поточних біологічних активів 940 23

Корегування витрат:

- на суму перевищення фактичних витрат визначених в кінці року над

сумою витрат віднесених протягом року. 940 23

- На суму перевищення витрат віднесених протягом року, над сумою фактичних витрат визначених в кінці року (методом сторно)940 23

Облік вибуття поточних біологічних активів

19. Визнано дохід від реалізації продукції 36 701

20. Списано собівартість реалізованих біологічних активів901 21

21. Списано витрати по падежу тварин 947 21

22. Виявлено нестачу ПБА 947 21

375 716

072 -

ТЕМА № 4 Організація обліку на підприємствах транспорту

ЛЕКЦІЯ 6. Бухгалтерський облік на підприємствах транспорту

Навчальна мета: розкрити особливості організації та обліку на підприємствах транспорту

П Л А Н

1. Особливості роботи автотранспортних підприємств і завдання обліку

2. Облік основних засобів і матеріальних цінностей.

  1. Облік витрат і калькулювання автотранспортних послуг
  2. . Формування, використання і облік доходів у автотранспортному підприємстві.

Література:

1. Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затв. наказом МФУ від 30.11.99 р. №291 // Все про бухгалтерський облік. – 2011. – №12. – С.59-120

2. Податковий кодекс України, від 02.12.2010 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// zakon.rada.gov.ua.

3. План рахунків рахунків бухгалтерського обліку актів, капіталу, забовязань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. №291 (зі змінами і доповненнями).

4. База даних інформаційної - правової системи «Ліга». [Електроний ресурс]. Спосіб доступу:http://www.liga.het Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (зі змінами і доповненнями)

5. Автомобіль і автоперевезення:Методичний посібник.-Д: ТОВ «Баланс-клуб»,2003.- 96с.

6. Малишкін О.І. Автопослуги: облік та оподаткування. Школа бухгалтера. Додаток до журналу «Дебет-Кредит».- 2004. -№№ 1-6.

7. Чабанов Н.В.Єфименко Т.І.Фінансовий облік. – К.: ВЦ «Академія», 2007. – 701с.

Зміст лекції:

1.Особливості роботи автотранспортних підприємств і завдання обліку

АТП здійснюють перевезення вантажів, пасажирів, експедитування та інших операцій. На практиці склалось 2 типи АТП.

1. Транспортні господарства, які підпорядковані Міністерству транспорту, діють на основі господарських розрахунків, свою роботу планують і здійснюють на підставі договорів, угод з замовниками в яких вказують маршрути, характер перевезень, обсяг перевезень, період, порядок розрахунку, тобто, основним видом діяльності є транспортні роботи. На підприємствах цього типу облік затрат ведуть на рахунку 23" Виробництво"

2. Транспортні підприємства, колони, авто гаражі, які входять в склад промислових, будівельних, с/г, та інших підприємств. Ці АТП ведуть свою роботу згідно з планом по основній діяльності базового підприємства. Деякі АТП являються госпрозрахунковими підприємствами, мають свої поточні рахунки в банках, згідно виробничої програми базового підприємства вони є допоміжними підрозділами і тому облік затрат ведуть на окремому субрахунку "допоміжне виробництво".

Отже, автотранспорт - матеріальна основа виробничого процесу, в якому переміщення вантажів є одночасно і виробничим процесом, і продукцією. Продукція автотранспорту вимірюється тонно-кілометрами або пасажиро-кілометрами.

Основні функції організованого автомобільного транспорту в загальній транспортній системі України наступні:

1) самостійне значення для пасажирських і вантажних перевезень на автомагістралях і трактах, на під'їзних пунктах до міст, а також автотранспорт складає велику частину в комунальному транспорті міст;

2) сприяння роботі залізничного транспорту по підвезенню і вивезенню зі станції, а також звільнення залізничних доріг від транспортування більшої кількості вантажів на порівняно короткі відстані;

3) заміна в містах і приміських зонах всіх видів рельсового і гужового транспорту, будучи більш гнучким у виборі напрямку і матеріально-технічної організації сполучень

4) широке застосування в сільському господарстві, промисловості, будівництві у зв'язку з більшою маневреністю.

Автотранспорт не має справ з сировиною; предметом його праці є вантаж, який надходить на АТП в готовому вигляді, нових продуктів при цьому не створюється. Але, як і будь-яка галузь матеріального виробництва, АТП створює нові вартості.

АТП при виконанні робіт використовує автомобільне паливо, мастильні матеріали, виплачує з/п водіям, експедиторам.

Робота АТП оцінюється за даними місячного, квартального і річного звітів, фінансові взаємовідносини АТП з юридичними особами(банками), бюджетом, організаціями різних організаційно-правових форм власності складається неоднозначно. Транспортно-експлуатаційне обслуговування включає комплекс робіт, які пов'язані з підготовкою, відправленням і отриманням вантажів, а також, наданням послуг по транспортному обслуговуванню населення.

До складу завдань транспортно-експлуатаційного обслуговування включається:

- підготовка вантажів до перевезення(пакування, маркування, виготовлення бірок, затарювання);

- організація перевезень (вантажно-розвантажувальні роботи, що виконуються на складах відправника, одержувачів, в пунктах перевантаження, оформлення провізних документів, їх оплата тощо);

- короткострокове зберігання вантажів на складах і групування дрібних партій вантажу;

- експедитування по зовнішньо-торгівельним операціям;

- обслуговування населення - доставка квитків до дому, приймання вантажів і домашніх речей, пакування, доставка вантажів до пункту призначення, доставка товарів народного споживання з магазину до дому, тощо.

2.Облік основних засобів і матеріальних цінностей.

До ОЗ транспортного підприємства відносять:

- рухомий склад, адміністративні будівлі, виробничий і господарський інвентар тощо.

До основних виробничих засобів відносять засоби праці:

- рухомий склад, вантажно-розвантажувальні машини і обладнання, виробничі і адміністративні будівлі, споруди, виробничий інвентар. Основні невиробничі засоби:

- будинки культури, житлові будинки, гуртожитки та інші предмети невиробничого характеру, що використовуються у житловому комунальному, культурному обслуговуванні працівників АТП.

Об'єкти, що знаходяться в експлуатації, відносяться до діючих. До складу недіючих відносять ОЗ в запасі та на консервації. Основою виробничої бази в АТП є вантажні, легкові, спеціалізовані автомобілі, причепи і напівпричепи, автобуси, тобто рухомий склад на якому здійснюються перевезення.

Інвентарним об'єктом є кожний окремий об'єкт зі всіма належними йому пристосуваннями і приладдям. Поняття інвентарного об'єкту залежить від його належності до певної класифікаційної групи основних засобів. Так, інвентарним об'єктом рухомого складу буде автомобіль з шинами, агрегатами і комплектом інструментів, які знаходяться при ньому.

Рухомий склад крім інвентарного номеру має державний номерний знак, який отримується в ДАЇ. При ліквідації об'єкта номерний знак здається в ДАЇ, а при передачі іншому підприємству, об'єкт проходить перереєстрацію в ДАЇ.

Документальне оформлення наявності і руху ОЗ.

На автотранспортному підприємстві при обліку рухомого складу застосовуються наступні документи:

• інвентарна картка обліку основних засобів;

• інвентарна картка групового обліку основних засобів;

• опис інвентарних карток по обліку основних засобів;

• інвентарна книга обліку основних засобів;

• картка обліку руху основних засобів;

• інвентарний список основних засобів, які знаходяться на одній території;

• розрахунок амортизації по автотранспорту.

Одночасно з присвоєнням інвентарного номеру, на підставі акту приймання і технічного паспорту на кожний інвентарний об'єкт складається інвентарна картка, яка відкривається на весь строк служби об'єкту. В ній відображається первісна вартість об'єкту, що надійшов, норма амортизації, дата надходження, джерело придбання, технічна характеристика, в подальшому - вартість ремонту, рух та вибуття.

Рік виготовлення транспортного засобу для запису в інвентарну картку визначається за технічними і реєстраційними документами, кодами ідентифікаційних номерів транспортного засобу та документами, що підтверджують право володіння.

У випадку відсутності можливості встановлення року виготовлення автомобіля або за наявності реальних сумнівів щодо достовірності записів у документах рік виготовлення транспортного засобу визначається на підставі експертного висновку реєстраційно-екзаменаційних підрозділів ДАІ.

Якщо виникають труднощі з визначенням країни виробника транспортного засобу (на автомобілі кузов виготовлений в одній країні, двигун - в іншій, інші вузли - в третій), то країна виготовлення транспортного засобу визначається за кузовом.

Форми, які застосовуються для технічного обліку рухомого складу:

- технічний паспорт автомобіля;

- табель обліку роботи;

- акт про поломку;

- акт про технічний стан автомобіля;

- акт про технічну непридатність спідометра, таксометра;

- акт про дорожньо-транспортну пригоду з матеріальним збитком;

- акт ліквідації ОЗ;

- приймально-здавальний акт.

Купівля-продаж автомобіля супроводжується оформленням специфічних документів. Їх кількість і склад залежить від того, хто виступає в ролі продавця. Наприклад: при придбанні автомобіля у юридичної особи, необхідно: довідка - рахунок, номерний знак, товарно-касовий чек, платіжне доручення, податкова накладна, нотаріально-засвідчений договір купівлі-продажу, тех. паспорт тощо.

При придбанні у фізичної особи - довідка - рахунок, тех. паспорт, товарно-касовий чек, нотаріально-засвідчений договір тощо.

В бухгалтерському обліку вартість придбаного автомобіля (в т.ч. і вартість запасних частин, що входять згідно технічної документації в комплект автомобіля) після введення його в експлуатацію відображається по дебету рахунку 10 "Основні засоби" на субрахунку 105 "Транспортні засоби".

На Україні придбавають автотранспортні засоби із різних держав, тому обов’язково таке придбання пов’язане із митними платежами. Так, наприклад, розмір митних платежів з легкових автомобілів, які є підакцизними товарами, визначається виходячи з наступного:

- митний збір у розмірі 0,2 % від митної вартості автомобіля;

- мито і акцизний збір - виходячи з об'єму двигуна, що визначений у кубічних сантиметрах. Розміри акцизного збору встановлені Законом України "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі транспортні засоби та шини до них";

- податок на додану вартість у розмірі 20 %. База оподаткування • визначається виходячи з документально засвідченої вартості автомобіля (яка не повинна бути меншою за митну вартість автомобіля) з урахуванням належних до сплати мита, акцизного та митного зборів.

Облік придбання транспортних засобів.

Автомобілі належать до об'єктів основних засобів, які не потребують монтажу. У той же час з точки зору бухгалтерського обліку і оподаткування є деякі особливості операцій з придбання автомобілів:

- як нових так і таких, що були в експлуатації;

- у осіб, непов'язаних і пов'язаних з платником податку;

- за грошові кошти, за бартером, а також шляхом видачі векселя;

- на території України і за її межами.

Витрати на придбання автомобіля складають його первісну вартість і підлягають амортизації. Бухгалтерський облік витрат на придбання здійснюється на рахунку 15 "Капітальні інвестиції" субрахунок 152 "Придбання (виготовлення) основних засобів" у кореспонденції з кредитом рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками".

Бухгалтерські проводки з обліку введення автомобіля в експлуатацію наведено:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
  Відображено вартість придбаного автомобіля без ПДВ 15-2, 63,631
  Сума ПДВ    
  Введено в експлуатацію автомобіль    
  Відображено плату за державну реєстрацію та інші витрати, пов'язані з придбанням автомобіля    
  Внесено плату за державну реєстрацію та оплачено інші витрати, пов'язані з придбанням автомобіля    
  Отримано та оприбутковано три автомобіля    
  Нараховано податковий кредит по ПДВ    
  Введено в експлуатацію всі автомобілі за вартістю фактичних витрат    
  Відображено суму зносу, згідно з оцінюючим актом    
  Оплачено рахунок постачальника автомобілів    

При придбанні автомобіля у фізичної особи, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, сума ПДВ покупцю не відшкодовується.

Якщо придбання автомобільного транспорту у фізичних осіб здійснюється через посередників (комісійний магазин або біржу), виплата грошей продавцю здійснюється через рахунок посередника. Якщо гроші виплачуються безпосередньо покупцем, тоді договір завіряється нотаріально, зі сплатою державного мита. Мито в документах про сплату нотаріальних послуг виділяється окремо. До вартості автомобіля включається сума оплати за договором і вартість нотаріальних послуг. ПДВ при придбанні у фізичної особи відсутній.

Придбання автомобіля у фізичної особи відображається в бухгалтерському обліку наступним чином:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
1. Оплачено автомобіль згідно договору      
2. Оплачено нотаріальні послуги (державна нотаріальна контора)      
3. Сплачено державне мито      
4. Оплачено витрати по реєстрації      
5. Сплачено транспортний податок      
6. Отримано та оприбутковано автотранспорт      
7. Введено в експлуатацію автомобіль (з урахуванням витрат на придбання і державну реєстрацію)      

Оціночна вартість майна, що вноситься до статутного капіталу,. погоджується із засновниками підприємства. Якщо відсутні документи, які підтверджують вартість цього майна, вартість визначається засновниками, про що складається Протокол зборів засновників. Якщо засновники не можуть дійти спільної думки з оцінки майна, то проводиться експертна оцінка.

При отриманні автомобіля в результаті внеску до статутного капіталу податкові зобов'язання не виникають.

Отримувач основних засобів за умовою їх використання у виробничій діяльності може нараховувати на них амортизацію. Внесення фізичною особою автомобіля до статутного капіталу відображається операціями:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п   Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки  
Дт   Кт  
  Відображено заборгованість засновників по внесках до статутного капіталу      
  Внесено новий автомобіль до статутного капіталу      

Засновниками (юридичними особами) до статутного капіталу підприємства внесено:

- автомобіль легковий (новий);

- автомобіль вантажний (був в експлуатації).

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п   Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
1. Відображено суму частки юридичної особи у статутному капіталі підприємства    
2. Отримано і включено до складу основних засобів автомобіль за вартістю, погодженою між підприємствами    
3. Відображено нарахування плати за державну реєстрацію та інші витрати, пов'язані з придбанням автомобіля     631, 377,685
4. Внесено плату за державну реєстрацію та інші витрати, пов'язані з придбанням автомобіля 631, 377,685    
5. Віднесено на збільшення вартості об'єкта за вартістю, визнаною справедливою, інші витрати, пов'язані з його оприбуткуванням    

Підприємства мають право передавати належне їм на правах власності майно, в тому числі автомобілі, безкоштовно, тобто без вимог повернення такого майна або компенсації його вартості. Безоплатна передача автомобільних засобів від підприємства фізичній особі здійснюється на підставі договору даріння, який укладається в письмовій формі.

Автомобіль, отриманий безоплатно, обліковується за вартістю, яка вказана в документах на передачу, тобто первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання.

Вартість необоротних активів, безоплатно отриманих підприємством від інших осіб, відображається на субрахунку 424 "Безоплатно одержані необоротні активи".

У випадку безоплатного отримання підприємством необоротних активів дохід визначається виходячи з суми амортизації таких активів одночасно з її відображенням на субрахунку 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів".

В бухгалтерському обліку безоплатне отримання автомобіля відображається наступним чином:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п   Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт   Кт  
  Відображено плату за державну реєстрацію та інші витрати, пов'язані з оприбуткуванням автомобіля    
  Внесено плату за державну реєстрацію та понесено інші витрати, пов'язані з придбанням автомобіля    
  Оприбутковано автомобіль за вартістю, зазначеною в документах на передачу або в оціночному акті    
  Відображено суму зносу    
  Віднесено на збільшення вартості об'єкту витрати, пов'язані з його оприбуткуванням    

Орендні операції проводяться на підставі договору оренди, укладання якого можливе лише із власником автомобіля або з особою, яка має належним чином оформлену та нотаріально завірену довіреність. Технічний стан автомобіля відображається в акті технічного огляду, копія якого є невід'ємною частиною договору. До договору також додається акт приймання-передачі транспортного засобу. Бухгалтерський облік орендних операцій регламентуються П(С)БО 14 "Оренда".

Майно, яке передане в оренду, залишається на балансі орендодавця, а у орендатора обліковується на забалансовому рахунку 01 "Орендовані необоротні активи". Прийняті в оперативну оренду транспортні засоби обліковуються у орендаря за інвентарними номерами орендодавця і відображаються в бухгалтерському обліку наступними проводками:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п   Зміст операції Кореспондуючі рахунки
Дт   Кт  
  Прийнято автомобіль в оперативну оренду     -  
  Нараховано орендну плату      
  Відображено ПДВ      
  Перераховано орендну плату    

Автомобіль, переданий у фінансову, оренду, включається до складу основних засобів орендаря і відображається у нього наступними записами:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п Зміст операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
  Отримано у фінансову оренду автомобіль за оцінкою, погодженою з орендодавцем    
   
  Відображено поточну заборгованість за об'єкт оренди      
  Сплачено орендну плату      
  Зменшено поточну заборгованість за фінансовою орендою    
  Нараховано амортизацію    

При викупі орендарем транспортного засобу, як об'єкта фінансової оренди, після закінчення її терміну оренди, орендодавець на підставі документів на оплату кредитує рахунок 531 "Зобов'язання з фінансової оренди" в кореспонденції з рахунком 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" на залишкову вартість об'єкта оренди.

Облік амортизації (зносу) ОЗ.

ОЗ АТП постійно зношуються, тому знос відображається на рахунках бухгалтерського обліку, але згідно виробленої продукції проводять нарахування амортизації за однім із обраних методів. Амортизація – це систематичний розподіл вартості необоротних активів, яка амортизується протягом строку корисного використання(експлуатації). Розглядають такі метода нарахування амортизації:

- прямолінійний;

- метод зменшення залишкової вартості;

- метод прискореного зменшення залишкової вартості;

- кумулятивний метод;

- виробничий метод.

Данні методи визначені П(С)БО 7 "Основні засоби". Крім того, в практиці використовується податковий метод нарахування амортизації.

3. Облік технічного обслуговування та ремонту рухомого складу.

Система технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів передбачає:

• підготовку до продажу;

• технічне обслуговування в період обкатки;

• щоденне обслуговування;

• перше технічне обслуговування;

• друге технічне обслуговування;

• сезонне технічне обслуговування;

• поточний ремонт;

• капітальний ремонт;

• технічне обслуговування під час консервації транспортних засобів;

• технічне обслуговування і ремонт транспортних засобів на лінії.

Підготовка до продажу здійснюється як правило торговельним підприємством з метою введення транспортних засобів в експлуатацію. Така підготовка виконується на спеціалізованих пунктах або підприємствах, які реалізовують продукцію і здійснюють фірмове обслуговування. У випадку відсутності сервісного обслуговування, підготовку транспортних засобів здійснює покупець. Підготовка до продажу обов'язково включає такі роботи, як зняття з консервації, очистку, регулювання, заправку, змазку, кріплення, а також перевірку комплектності і працездатності.

Технічне обслуговування (ТО) - це комплекс операцій або операція з підтримання працездатності або справності транспортного засобу в період його використання за призначенням, збереження та транспортування.

Щоденне обслуговування проводиться після роботи з метою підготовки транспортних засобів для подальшої експлуатації та передбачає:

• перевірку технічного стану;

• усунення несправностей;

• заправку експлуатаційною рідиною тощо.

Перше та друге ТО складаються із перевірки стану складових частин автомобіля, змащування вузлів тертя і перевірки рівня рідини, промивка фільтрів тощо.

Сезонне технічне обслуговування здійснюється двічі на рік (весною та восени), проводиться разом з черговим ТО і включає наступні роботи:

- перевірку акумуляторної батареї;

- перевірку паливного насосу, тощо.

Витрати, пов'язані із ТО-1, ТО-2, сезонним ТО, в бухгалтерському обліку обліковують на субрахунку 3 до рахунку 23(233).

На деяких АТП використовують субрахунок 1(231 Основне виробництво"). Витрати, пов'язані з ТО відображаються:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт   Кт  
1.   Відображено вартість виданих зі складу запасів та МШП     20,22  
2. Відображено фактичні витрати по виконаному ТО 231,91,52, 93  

АТП здійснюють огляд автомобілів. Витрати, пов'язані з ТО ДАЇ відображатимуться такими проводками:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п   Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
  Перераховано за технічний огляд автомобіля    
  Перераховано за талон технічного огляду    
  Відображено витрати по ТО ДАІ 23, 92  

Деякі АТП обслуговуються на станціях технічного обслуговування (СТО). Витрати, пов'язані із СТО відображатимуться такими проводками:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п Зміст операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
1. Віднесено витрати на ремонт ходової частини на витрати підприємства (без ПДВ)    
2. Віднесено витрати на технічне обслуговування на витрати підприємства (в сумі ПДВ)    
3. Проведено розрахунки зі станцією технічного обслуговування    

Крім ТО автотранспортним засобам проводять поточний та капітальний ремонт. Ремонт - це комплекс операцій з відновлення справності або працездатності виробів, відновлення ресурсів виробів або їх складових частин.

Основними технологічними елементами поточного ремонту є:

•діагностика робіт, що мають на меті визначення причин, місця несправності, деталі (деталей), що спричинили несправність;

•визначення найбільш ефективного шляху усунення несправності;

•виконання робіт;

• контроль якості робіт.

Витрати на поточний ремонт рухомого та нерухомого складу основних засобів включаються до витрат підприємства.

Підприємства в бухгалтерському обліку вартість поточних ремонтів відносять на рахунки 91 "Загальновиробничі витрати", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати від операційної діяльності" та 97 "Інші витрати".

Під капітальним розуміють ремонт, що здійснюється для відновлення справності та повного відновлення ресурсу виробу із заміною або відновленням будь-яких частин, у тому числі й базових, що здійснюється підрядним або господарським способом.

При виконанні капремонту підрядним способом в бухгалтерському обліку здійснюються наступні записи:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п Зміст операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
Передоплата
  Оплачено рахунок підрядника (Видано аванс)    
  Відображено податковий кредит з ПДВ    
  Відображено суму витрат на ремонт    
  Відображено суму податкового кредиту з ПДВ    
  Проведено зарахування авансів    
Наступна оплата
  Відображено суму витрат на ремонт(без ПДВ)      
  Відображено суму податкового кредиту(з ПДВ)      
  Оплачено рахунок підрядникам за виконані ремонтні роботи    
         

Операції з проведення капремонту господарським способом відображаються:

Журнал обліку господарських операцій

№з/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки  
 
Дт Кт  
  Відображено вартість виробничих запасів та МШП, витрат для проведення ремонту   20,22  
  Нараховано з/п робітникам, що виконали ремонт      
  Проведено відрахування на соц. заходи      
  Відображена сума зносу(амортизації) обладнання, що використовувалось для здійснення ремонтних робіт      
  Включено витрати по кап. ремонту до вартості автомобіля      

Облік вибуття транспортних засобів

В АТП можуть приймати рішення про продаж автомобілів, які йому належать. При цьому автомобіль реалізується за договірною(контрактною) ціною.

Для оформлення продажу автомобіля підприємству необхідно:

- нотаріально засвідчити підписаний сторонами угоди договір купівлі-продажу;

- пред'явити акт експертної оцінки(оплата вартості акта оцінки визначається за домовленістю сторін);

- сплатити держмито;

- передати автомобіль покупцеві за актом приймання-передачі (Ф. 03-1) 5 доданим до нього технічним паспортом, у якому стоїть відмітка органів ДАІ про зняття автомобіля з обліку;

- видати покупцеві податкову накладну.

В бухгалтерському обліку реалізація автомобіля відображається наступним чином:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт Кт
  Отримано передоплату за автомобіль    
  Відображено суму податкових зобов'язань по ПДВ      
  Відображено суму доходу    
  Списано суму раніше відображених податкових зобов'язань по ПДВ      
  Списано чистий дохід на фінансові результати    
  Списано суму нарахованого зносу автомобіля, що продається    
  Списано залишкову вартість автомобіля    
  Списано витрати на фінансовий результат      
  Закрито розрахунки по авансах      

Ліквідація транспортних засобів може відбуватися як з власної ініціативи підприємства, так і у зв'язку з їх вимушеною заміною внаслідок розкрадання, знищення тощо.

Для ліквідації транспортного засобу створюється постійно діюча комісія в складі:

- головного інженера або заступника керівника підприємства;

- головного механіка або його заступника;

- головного бухгалтера або його заступника;

- особи, на яку покладено відповідальність за зберігання основних засобів.

Ліквідацію транспортних засобів оформлюють актом, в якому визначають всі відомості про даний об'єкт.

Відображення ліквідації транспортних засобів в обліку здійснюється за допомогою наступних записів:

Журнал обліку господарських операцій

№ з/п   Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дт   Кт  
  Списано суму нарахованого зносу    
  Списано вартість ліквідованого автомобіля      
  Списано витрати на фінансові результати      
  Оприбуткування металобрухту      
  Списано дохід на фінансові результати      

Облік матеріальних запасів на АТП

Запаси є однією з важливих і значних складових активів АТП та займають домінуючу позицію у складі витрат. Запаси призначені для забезпечення розширеного відтворення, обслуговування невиробничої сфери та задоволення потреб населення.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 497 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.088 с)...