Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Д 976 К 641 ПДВ



Оприбуткування матеріалів від розбирання об’єктів за ціною можливого використання або реалізації

Д 20 К 746

Витрати по демонтажу об’єкту

Д 976 К 65, 66, 68,20,

Списання об’єкта тимчасової споруди у разі його продажу.

Д 132 К 113 на суму нарахованої амортизації

Д 286 К 113 на залишкову вартість

2.Облік виробничих витрат та калькулювання будівельно-монтажних виконаних робіт.

Облік витрат будівельного підприємства повинен забезпечити повну і достовірну інформацію щодо виконаних будівельно-монтажних робіт кожного об’єкта та в цілому по підприємству.

Облік витрат на виконання будівельно-монтажних робіт ведеться на рахунку 23 «Виробництво» у журналі № 5 або 5А чи іншому регістрі що його замінює. На кожен вид виробництв (основне, допоміжне, обслуговуюче) слід відкрити окремі аналітичні рахунки (субрахунки) або вести окремий аналітичний облік (накопичувану відомість по синтетичному рахунку).

На рахунку 23 «Виробництво» у журналі витрати групуються відповідно до визначених підприємством об’єктів калькулювання. На цьому рахунку ведуться витрати понесені на будівництво об’єкта власними силами, а також субпідрядною організацією.

Протягом місяця всі прямі витрати на будівельно-монтажні роботи списуються в Дебет 231. Записи у журналі ведуть на підставі первинних документів, попередньо згрупованих у відомостях списання матеріалів, нарахування заробітної плати, та різних інших рахунках. На підставі записів у журналі визначають фактичну собівартість заданих забудовнику будівельних робіт. Головним регістром обліку виконаних будівельних робіт у натуральних та грошових одиницях виміру є Журнал обліку виконаних робіт (типова форма № КБ-6).

Витрати допоміжних та другорядних виробництв обліковують на окремих аналітичних субрахунках, наприклад 232,233 та інші.

Калькуляційною одиницею у будівництві вважають окремий будівельний об’єкт, на який є кошторис або кошторисно-фінансовий розрахунок.

На собівартість виконаних будівельних робіт відносять також розподілені загальновиробничі витрати (Д 23 К91).

Прямі та розподілені загальновиробничі витрати відображають по Д23 рах. По К23 рах сума фактичної собівартості виконаних робіт та переданих замовнику (Д903 К23).

Витрати від браку в роботі будівельних підприємств відображається на рах 24 «Брак у виробництві» окремо за браком допущеним під час виконання будівельних робіт, і браком, допущеним у підсобних виробництвах підприємства. Облік браку ведеться за окремими об’єктами будівництва, видами робіт та підсобними виробництвами.

До витрат від браку належать:

- вартість остаточно забракованої будівельної продукції (робіт)

- витрати на виправлення браку за вирахуванням суми що відшкодовуються працівниками, які допустили брак та суми отримані від постачальників за неякісні матеріали і комплектуючі

Витрати на усунення дефектів у будівництві, допущених з вини замовника і ним оплачених не належать до витрат від браку.

Витрати від браку є однією із калькуляційних статей будівельного виробництва.

3. Облік загальновиробничих витрат на будівельному підприємстві.

Відповідно до П(С)БО№18 (п12) до загальновиробничих витрат належать витрати:

- На управління процесом будівництва;

- На організацію робіт;

- На обслуговування виробничого будівельного процесу.

Загальновиробничі витрати включають в себе витрати на:

- Витрати на заходи щодо техніки безпеки;

- Витрати на охорону об’єкту.

- Утримання будівельних майданчиків, тимчасових не титульних споруд;

- Утримання й експлуатацію власних і орендованих машин і механізмів;

- Витрати на підготовку об’єктів до здачі;

- Оплата праці лінійного персоналу;

- Оплата за невідпрацьований час (оплата відпусток щорічних і учбових, оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності тощо)

- Розробка і підтримка проектів організації і виконання робіт;

- Витрати на лабораторні перевірки і технічні дослідження;

- Амортизація основних виробничих засобів і нематеріальних активів;

- Сума нарахованих податків і зборів,що включаються до собівартості виконаних робіт;

- Послуги сторонніх підприємств загальновиробничого характеру;

- Інші загальновиробничі витрати;

Протягом місяця всі витрати обліковуються на рах 91«Загальновиробничі витрати»

У будівельній галузі витрати на утримання та експлуатацію власних й орендованих машин і механізмів відображаються на окремому субрахунку рах.91, наприклад 911, за їх видами чи групами і відносяться на витрати за окремими об’єктами калькулювання пропорційно до:

- Вартості відпрацьованих машино-змін, машино-годин,

- Обсягів виконаних робіт на цих об’єктах;

- За прямою ознакою на підставі первинних документів.

Загальновиробничі витрати розподіляються між об’єктами будівництва пропорційно:

- Прямим витратам;

- Обсягам доходу;

- Прямим витратам на оплату праці;

- Відпрацьованому будівельними машинами і механізмами часу;

- Іншому методу.

У разі, якщо будівельне підприємство має допоміжне та обслуговуюче виробництво

то можна вести окремий аналітичний рахунок загальновиробничих витрат по цим виробництвам, а можна обліковувати на одному рахунку 91 з послідуючим розподілом їх на рахунки 231, 232,232 і т. д.

4. Облік доходів і витрат за будівельними контрактами.

5.

Передавання готових об’єктів будівництва забудовникові залежно від встановленої договором формами розрахунків, або:

- Актом приймання виконаних робіт по завершеному будівництвом об’єкту (ф.№ КБ-2), або

- Довідкою про вартість виконаних робіт і витрат за технологічними етапами і комплексними роботами (типова форма № 3)

Розрахунки здійснюють на підставі підписаної із замовником Довідки про вартість виконаних підрядних робіт і витрат (ф.№ КБ 3).

Ці форми обліку складають згідно із Журналом обліку виконаних робіт (ф.№ КБ 6).

П(С)БО 18 «Будівельні контракти» пропонує сторонам вибирати вид контракту.

Контракт із фіксованою ціною це договір на будівництво, що встановлює фіксовану (тверду) ціну всього обсягу робіт за будівельним контрактом або фіксовану ставку за одиницю кінцевої продукції, яка буде випускатися на об’єкті будівництва.

Контракт за ціною «витрати плюс» - це договір, що передбачає ціну як суму фактичних витрат підрядника на виконання будівельного контракту та узгодженого прибутку (у вигляді відсотка від витрат або фіксованої величини).

Слід звернути увагу на те, що відповідно до П(С)БО 18 можливі:

- Відхилення від установленої ціни контракту - зміна ціни внаслідок змін заздалегідь узгодженого обсягу робіт, конструктивних характеристик і термінів виконання.

- Заохочувальні виплати – додаткові суми, що виплачуються підрядникові за виконання (перевиконання) умов контракту

- Претензія за будівельним контрактом – сума майнової відповідальності замовника, яку вимагає відшкодувати підрядник понад ціну контракту.

За будівельним контрактом витрати, що підлягають відображенню у собівартості даного звітного періоду, мають складатися тільки з тих витрат, які пов’язані з обсягом конкретно виконаної на цьому об’єкті роботи, що визнана доходом. Витрати, пов’язані в виконанням робіт, які ще не визнано доходом, відображаються підрядником у складі незавершеного виробництва.

Дохід за будівельним контрактом включає: ціну, яка може бути фіксовано або ціною «витрати плюс»; суму відхилень; суму претензій, яку підрядник може зажадати відшкодувати понад ціну контракту; суму заохочувальних виплат, які є додатковими сумами;

Доходи від виконання будівельного контракту визнаються з урахуванням ступеня завершеності робіт на дату балансу, за умови, що кінцевий фінансовий результат цього контракту може бути достовірно оцінений.

Ступінь завершеності будівельних робіт визначається за одним із запропонованих П(С)БО 18 методів:

- Вимірювання та оцінка виконаної роботи;

- Співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загального обсягу згідно з будівельним контрактом в натуральному вимірі;

- Співвідношення фактичних витрат з початку виконання будівельного контракту до дати балансу та очікуваної (кошторисної) суми загальних витрат за контрактом,

Вимірювання й оцінка виконаної роботи – це метод, при якому здійснюється фактичне вимірювання будівельно-монтажних робіт за звітний період (щомісяця), складається Акт їх кошторисної вартості (Акт виконаних робіт відповідно до кошторису) незалежно від форми розрахунків за виконані роботи.

Інші два методи є розрахунковими, тобто підрядник шляхом розрахунку повинен самостійно вирахувати доходи, які найчастіше не будуть збігатися з даними актів, підписаних замовником.

Метод співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загального обсягу згідно з будівельним контрактом в натуральному вимірі здійснюється шляхом співвідношення натуральних показників (а не вартісних). Цей метод можуть використовувати невеликі будівельні підприємства, або ті, які виконують однотипні будівельні роботи, наприклад, підприємство спеціалізується на кам’яно-цегляних роботах, або машино-години екскаваторів, сантехнічні роботи, комунікаційні (співвідношення здійснюється людино-години) тощо.

Метод співвідношення фактичних витрат, тобто здійснюється вимірювання та оцінка фактично виконаних будівельних робіт.. Саме цей метод визначає ступінь готовності об’єкта.

Будівельне підприємство може застосовувати для кожного будівельного контракту різний метод, тобто стандартом це не заборонено.

Метод співвідношення витрат на числовому прикладі.

Для здійснення бухгалтерського обліку розрахунків за будівельно-монтажні роботи відповідно до ПСБО 18 необхідно визначати рівень завершеності робіт на дату балансу, якщо кінцевий фінансовий результат такого контракту може бути достовірно визначений. Рівень завершеності робіт за контрактом може визначатися різними методами:

1. Вимірюванням і оцінкою виконаних обсягів робіт;

2. Співвідношенням обсягу закінченої частини робіт та їх загального обсягу за контрактом в натуральному вимірнику (при виконанні одного виду робіт)

3. Співвідношенням фактичних витрат з початку виконання будівельного контракту до дати балансу і очікуваної (кошторисної) суми загальних витрат за контрактом (у урахуванням погоджених змін).

У зв’язку з тим,що сума доходу підрядної організації за окремі періоди визначається розрахунковим методом, вона може не збігатися із сумою проміжних рахунків,виставлених замовнику, тобто сума доходу, відображена в обліку за кредитом рахунка 70 може відрізнятися від суми проміжного рахунка Д 36. Сума перевищення витрат підрядника і визнаного (розрахованого) ним прибутку (а це і буде сума визнаного доходу) над сумою проміжних рахунків (без непрямих податків) на дату балансу з початку виконання будівельного контракту складає валову заборгованість замовників підряднику. (ВЗ зам)

ВЗзам. = (Пр + В) –Рп

Де Пр - визнаний прибуток за вирахуванням визнаних збитків;

В – витрати підрядника;

Рп – сума проміжних рахунків (без ПДВ).

У разі, якщо сума проміжних рахунків перевищує суму визнаного доходу підрядника, то виникає валова заборгованість підрядника замовникам (ВЗпідр.)

ВЗпідр. = Рп – (Пр + В)

Інформація про валові заборгованість накопичується на рахунку 23 за допомогою спеціальних робочих «будівельних» субрахунків.

238 «Завершені етапи за незакінченими будівельними контрактами»

239 «Проміжні рахунки»

Суму визнаного доходу (вона дорівнює сумі підписаних актів та довідок форми № КБ-2, КБ-3) без суми непрямих податків відображають на цих субрахунках записом:

Д 238 К 239

Різницю між сумою визнаного доходу і сумою проміжних рахунків (валову заборгованість замовників підряднику) відображають методом червоного сторно:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...