Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості ВЕО у дітей раннього віку та причини і механізми їх розвитку



Затримуючи електроліти та воду за допомогою антинатрійуретичних і антидіуретичних механізмів і виводячи надлишок натрію та води, завдяки натрійуретичним механізмам, організм підтримує сталість об¢єму та осмолярності позаклітинної рідини. Незрілість цих механізмів у новонароджених і дітей грудного віку призводить до значних особливостей ВЕО в цьому віці. Так, відносно великий об¢єм позаклітинної рідини в цих дітей, імовірно, пов¢язаний із підвищеною концентрацією в крові реніну, ангіотензину ІІ і альдостерону, рівень яких є максимальним у перші дні життя і поступово знижується до 3-6 тижня життя, але залишається більш високим, ніж у дорослих. Це частково пояснює і підвищену концентрацію в плазмі крові натрію, яка на протязі періоду новонародженості знаходиться на рівні 146-148 мекв/л. Підвищення об¢єму та осмолярності позаклітинної рідини в цьому віці можна пояснити і іншими причинами. Так, по-перше, в період новонародженості та в грудному віці швидкість клубочкової фільтрації у перерахунку на одиницю поверхні тіла в 6-10 разів менша ніж у дорослих, що обумовлено низьким артеріальним тиском і зменшеною сумарною площею фільтруючої поверхні клубочків. По-друге, нирки дітей до трьохмісячного віку не здатні концентрувати сечу та виводити надлишок натрію, внаслідок чого у них спостерігається гіпостенурія, а при надмірному навантаженні натрієм (понад 10 мекв/кг/добу) виникає гіпернатріємія. Недостатня спроможність нирок до концентрування сечі пов¢язана із недорозвиненістю прямих канальців та зниженою чутливістю збиральних трубок до АДГ. По-третє, у зв¢язку із збільшеною питомою поверхнею тіла та більшою частотою дихання дитина втрачає води при випаровуванні в 3 рази більше на кг маси тіла ніж доросла людина. Оскільки осмолярність поту та пару значно нижча ніж плазми крові, то дитина вцілому втрачає більш гіпотонічну воду ніж дорослий.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...