Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Іонізуюча дія радіоактивного випромінювання



Біологічна дія іонізуючого випромінювання. Радіоактивне випромінювання справляє іонізуючу дію на атоми та молекули речовини, результатом якої є утворення вільних радикалів. Вільні радикали мають високу хімічну активність, що порушує нормальну роботу клітки живої речовини: вони розрушуються та втрачають здатність до поділу. Найбільш вразливими виявляються ядра кліток, особливо таких, які діляться швидко. Кістковий мозок, який відповідає за оновлення крові, вражається в першу чергу. Потім наступає черга кліток травної системи. Вплив радіації на статеві залози призводить до генетичних змін (мутацій) хромосом, що провокує виникнення спадкових хвороб та каліцтвапотомків.

Головна небезпека радіоактивного випромінювання в тому, що воно не має ні запаху, ні інших складових, які б допомогли виявити його органами відчуттів людини, навіть при смертельних дозах.

Організм людини піддається дії радіоактивного випромінювання повсякчасно: космічні промені, корисні копалини, електронно-променеві трубки кінескопів телевізорів та моніторів комп’ютерів, рентгенівські апарати.

Ефективність впливу радіоактивного випромінювання залежить від їхнього виду та кількості (дози).

Дози випромінювання. Існує декілька характеристик ефективності дії радіоактивного випромінювання.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...