Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термоядерні реакції – це реакції з’єднання легких ядер при дуже високій температурі



Під час термоядерної реакції на один нуклон виділяється енергія приблизно 3,5 МеВ (під час реакції поділу важких ядер приблизно 1 МеВ). Реакція синтезу легких ядер енергетично вигідніша, ніж реакція поділу важких ядер.

Термоядерний синтез – джерело енергії всіх зірок, в тому числі і Сонця. Основним процесом, при якому відбувається вивільнення термоядерної енергії в зірках, є перетворення водню на гелій.. За рахунок дефекту маси в цій реакції маса Сонця кожної секунди зменшується на 4 млн. т.

Здійснення керованого термоядерного синтезу надало б людству нового, практично невичерпного джерела енергії. Дейтерій та тритій, необхідні для його здійснення, доступні. Перший міститься у воді морів та океанів у кількості, достатній для використання протягом мільйона років; другий може бути отриманий в ядерному реакторі при опроміненні рідкого літію (запаси його величезні) нейтронами.

Однією з найважливіших переваг керованого термоядерного синтезу є відсутність радіоактивних відходів при його здійсненні. На відміну від реакцій поділу важких ядер урану.

Головною перешкодою на шляху здійснення керованого термоядерного синтезу є неможливість утримання високотемпературної плазми за допомогою сильних магнітних полів протягом 0,1 – 1,0 с.

Поки що вдалося здійснити лише некеровану реакцію синтезу вибухового типу у водневій бомбі, однак існую впевненість в тому, що рано чи пізно термоядерні реактори будуть створені.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2985 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...