Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Травлення в період внутрішньоутробного розвитку



До імплантації зародка в стінку матки його живлення відбу​вається за рахунок запасних речовин у цитоплазмі яйцеклі​тини. Ембріон живиться секретами слизової оболонки матки і речовинами жовточного мішка. Такий тип живлення нази​вають гістотрофним. Після утворення плаценти головну роль відіграє гемотрофний спосіб живлення (трансплацентарний). Плацентарна мембрана має неоднакову проникність для різ​них речовин. З крові матері в кров плода надходять глюкоза, амінокислоти, дипептиди. Плацента проникна для більшості білків, ліпідів, полісахаридів. Материнською кров’ю речовини переносяться в плаценту, де гідролізуються ферментами, а піс​ля мономери всмоктуються в кров плода. Крім того, плацента може синтезувати білки і глікоген, які також використовує ембріон. З 4—5-го місяця гестації починається діяльність ор​ганів травлення плода й амінотрофне живлення. Амніотична рідина надходить до травного тракту плода, де поживні речови​ни частково перетравлюються і продукти всмоктуються в кров плода. Цьому процесу сприяють смоктальні, дихальні, а пізні​ше і ковтальні рухи плода. Добовий об’єм амніотичної рідини.

яка поглинається плодом, досягає в останні місяці вагітності 1 л. Деяка частина харчових речовин амніотичної рідини пере​травлюється власними ферментами рідини. Таке травлення на​зивається автолітичним.

Травні залози формуються в різні терміни ембріогенезу. Ферментативна активність тонкої кишки формується раніше, ніж в інших частинах кишкового тракту. У тонкій кишці від​бувається гідроліз харчових речовин за типом пристінкового і внутрішньоклітинного травлення. Секреція ферментів кліти​нами шлунка та підшлункової залози у плода низька.

У плода ще немає періодичної моторної діяльності травного тракту. Моторний апарат має низьку збудливість, може відпо​відати місцевими скороченнями на сильні подразники.

Уже в перші тижні вагітності у плода закладається ендо​кринний апарат травного тракту. По-перше, збільшується кількість ендокринних клітин під час внутрішньоутробного розвитку. По-друге, у клітинах збільшується кількість пепти​дів (гастрину, секретину, мотиліну, ентероглюкагону, сомато- статину, нейротензину). Під час внутрішньоутробного розви​тку закладаються периферійні та центральні нервові механізми регуляції діяльності травного тракту.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...