Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Жировий обмін



Жири в організмі швидко поновлюються. Так, 50 % жирово​го депо дорослої людини поновлюється кожні 5—9 днів, а 50 % жиру печінки — кожні 3 дні. Жири мають значення в синте​зі гормонів, захисті організму від тепловтрати, транспорті ві​тамінів. У доношеної новонародженої дитини жир становить 11-16 % від маси тіла, а у дитини до 6 міс — 26 %. У цей пе​ріод дитина перебуває на грудному вигодовуванні. У віці понад 6 міс вміст жирів зменшується. Рівень їх знову підвищується до 6—9 років і в період статевого дозрівання. У жінок накопи​чення жиру збільшується до ЗО—35 років і становить у цьому віці 35 % від маси тіла. У юнаків до 15— 16 років він зменшу​ється, а потім зростає і до 35 років досягає 26 %. Зі збільшен​ням кількості жиру зростає рівень глікогену. Існує різниця в хімічному складі тригліцеридів. У новонароджених жир має високу точку плавлення — 43 °С, у дорослих — 17,5 °С. Це по​трібно враховувати під час організації догляду за дітьми і ви​конання ін’єкцій.

У дітей перших днів життя спостерігається стеаторея. З ка​лом виділяється 3 г ліпідів на добу. У калі дитини зменшується кількість жирних кислот, що свідчить про краще всмоктуван​ня в кишках.

У дітей знижена активність ліпази, жовчі виділяється мен​ше, ніж у дорослих (на 1-му році життя — 70 % від норми в дорослих). Унаслідок тканинного обміну жирів утворюються проміжні продукти — кетонові тіла. Схильність до кетозу осо​бливо проявляється у віці 2—10 років, коли порушується спів​відношення жирів, білків і вуглеводів (у нормі воно становить, відповідно, 1:1:4). У дитячому віці в крові невеликий вміст лі​підів, з віком він збільшується.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 946 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...