Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть, значення та завдання професійної орієнтації



Одним із важливих напрямів реалізації кадрової політики й формування трудових ресурсів є державне управління вибо­ром професії через систему заходів професійної орієнтації та адаптації населення.

Структурні зрушення в еко­номіці вимагають від людей нових якостей — підвищення професій­ної й географічної мобільності, що мають розвиватися на всіх рівнях професійної й загальноосвітньої підготовки.

____ Питання професійної орієнтації і професійного відбору хвилюва­ло людство з середніх віків. У 1575 році в Іспанії вийшла книга лікаря Хуана Уарте «Дослідження здібностей до науки», яка принесла автору європейську славу. Це була перша в історії наукова праця, яка поста­вила своїм основним завданням вивчення індивідуальних здібностей з метою професійного відбору. Автор мріяв організувати професійний відбір у державному масштабі. Для того, щоб ніхто не помилився у виборі тієї професії, яка найкраще всього підходить до його природ­них здібностей, правителю пропонувалось визначити уповноважених людей великого розуму і знань, які б відкрили в кожній дитині її здібності, що змусило б її обов'язково вивчати ту область знань, яка найкраще їй підходить.

На рубежі XX століття індустріальний прогрес зацікавив суспіль­ство в розвитку професійної робочої сили. В Бостоні (США) вийшла книга Парсона «Вибір професії». Ним же було організовано спеціаль­не бюро, в обов'язки якого входило:

допомогти особистості на основі психологічних тестів одержа­ти інформацію про свої психологічні здібності;

ознайомити людину з вимогами, які необхідні для певної професії;

співставити дані особистості з вимогами професії та надати ре­альну інформацію про її вибір.

У розвинутих країнах на всіх рівнях управління серйозно усвідо­мили, що лише досвідчена людина з високим професійно-кваліфі­каційним рівнем, яка задоволена своєю роботою і собою в праці, реалізуючи наявний потенціал, здатна до високопродуктивної праці. У зв'язку з цим важливим є науково обґрунтоване розв'язання профе­сійної здатності, відповідності фізичних, психофізіологічних харак­теристик людини вимогам професії, виду трудової діяльності. Слід зазначити, що до недавнього часу переважала думка, ніби кожна людина може оволодіти будь-якою професією.

У прийнятій урядом України «Концепції державної системи про­фесійної орієнтації населення» (2008 р.) поняття профорієнтації виз­начено як науково обгрунтована система взаємопов'язаних економічних, соціальних, медичних, психологічних і педагогічних заходів, спрямованих на активізацію процесу професійного самовизначення та реалізації здатності до праці особи, виявлення її здібностей, інтересів, можливостей та інших чинників, що впливають на вибір професії або на зміну виду трудової діяльності.

Профорієнтація - це сукупність способів допомогти людині пра­вильно зробити свій професійний вибір, обрати професію, яка най­краще б задовольняла її потреби, відповідала здібностям, психофізіо­логічним можливостям.

Головною метою профорієнтаційної роботи є:

• формування конкурентоспроможного працівника на ринку праці та досягнення повної продуктивної «вільно обраної» зайнятості;

• збалансованість інтересів, бажань і можливостей людини з од­ного боку, та потреб ринку, інтересів суспільства - з іншого.

Професійна орієнтація дає можливість людині зорієнтуватись у величезному розмаїтті сучасних професій і спеціальностей, об'єктив­но визначити свої професійні здібності та обрати саме ту сферу діяль­ності, в якій максимально реалізується її потенціал.

Професія - рід трудової діяльності людини, який вимагає комп­лексу спеціальних теоретичних і практичних знань, набутих у про­цесі спеціальної підготовки та досвіду роботи. Назва професії визначається характером і змістом службових функцій, а також використовуваними засобами виробництва.

Професія поділяється на спеціальності, що є більш вузькоспеціалізовані, наприклад, професія — лікар, а спеціальність — лікар- хірург, лікар-терапевт; професія — економіст, а спеціальність — економіст-фінансист, фінансист, бухгалтер-ревізор.

У даний час існує близько 40 тис. професій, ВНЗ готують спе­ціалістів з 340 професій, технікуми — з 450, ПТУ — з 1100 професій.

Основою ефективного та якісного забезпечення підприємств та організацій кадрами потрібних професій і кваліфікації є профорієн­таційна робота серед учнів середніх загальноосвітніх шкіл, які є ос­новним джерелом поповнення народного господарства трудовими ресурсами.

В умовах багатогалузевого народного господарства випускнику школи важливо знати потреби виробництва в кадрах, у тих чи інших професіях, реальні можливості працевлаштування, продовження навчання, знати специфіку різних професій, правильно оцінити свої здібності та бажання.

З розвитком НТП відмирають одні професії і з'являються інші, формуються робітничі професії широкого профілю, відбувається їх поєднання. Щорічно з'являється більше 500 нових професій, причому при­родне відмирання старих професій проходить повільніше, ніж ви­никають нові.

В той же час результати багатьох досліджень свідчать, що продуктивність праці на 20 % вища у працівників, які за своїми якостями відповідають вимогам професії, ніж у тих, які таким вимогам не відповідають, а близько 50 % працівників, що змінюють місце роботи, — це ті, що обрали професію не за здібно­стями. Тому організація професійної орієнтації молоді виступає важливою умовою підвищення ефективності діяльності підприємств і організацій.

Профорієнтаційна робота повинна сприяти своєчасному і усві­домленому вибору молодими людьми професії, навчального закла­ду, місця роботи, раціональному працевлаштуванню, швидкій про­фесійній та виробничій адаптації, допомагати професійно самовиз­начитись як молодим людям, так і людям, що в силу тих чи інших обставин змушені змінювати або заново вибирати професію (особли­во жінкам).

Профорієнтація має економічне і соціальне значення.

Економічне значення полягає в економії коштів на професійну підготовку, зменшенні плинності кадрів, покращанні якості робочої сили.

Соціальне значення полягає в задоволенні потреб молодих людей в одержанні професії, яка відповідає бажанням і здібностям. Тоді людина є конкурентоспроможною на ринку праці, може швидко адаптуватись і готова до набуття нової професії.

Вся робота з профорієнтації передбачає вирішення двох голов­них завдань:

· формування в молодих людей особистих орієнтацій та інтересів з урахуванням потреб суспільства;

· приведення у відповідність особистих орієнтацій молоді з мож­ливостями їх реалізації.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...