Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Супутникові засоби зв'язку



Засоби супутникового зв’язку визначеним чином організовані в специфічну систему, яку прийнято називати системою супутникового зв’язку. Система супутникового зв’язку може будуватися на основі радіального і радіально-вузлового принципів.

Зв'язок супутниковими засобами здійснюється в УКХ діапазоні з ретрансляцією на штучних супутниках Землі (ШСЗ). Він має більш широкі можливості, ніж зв'язок іншими засобами, що робить його у своєму роді унікальним і надзвичайно ефективним засобом, який дозволяє значно розширити коло завдань, що вирішуються в інтересах управління частинами.

За виконання певних умов (наприклад, при наявності на орбіті Землі достатньої кількості ШСЗ) зв'язок супутниковими засобами може бути забезпечений практично на необмежені відстані, незалежно від рельєфу місцевості та атмосферних умов.

До засобів супутникового зв'язку належать:

- космічні апарати зв'язку;

- ретранслятори на ШСЗ;

- наземні вузлові та кінцеві станції.

Найбільше велике значення зв'язок супутниковими засобами має під час доведення команд і сигналів ЦБУ та при забезпеченні зв'язку між штабами об'єднань оперативно-стратегічної ланки управління (ОСЛУ).

Зв'язок супутниковими засобами, порівняно з іншими засобами зв'язку, має свої переваги та недоліки.

Переваги:

- висока оперативність і маневреність (можливість одночасної роботи з використанням одного ретранслятора великої кількості наземних станцій), що дає змогу швидкого встановлення зв'язку на значні відстані;

- більший перешкодозахист і стійкість, висока стабільність параметрів на лініях супутникового зв'язку, незначна залежність від погоди, пори року та часу доби і т. ін.;

- достатньо важко визначити місце знаходження наземної станції за допомогою пеленгаторів.

Недоліки:

- інформацію, яка передається з борту ШСЗ, можна перехопити, а наземні станції знешкодити;

- можливість створити перешкоди на ШСЗ.

Зв'язок супутниковими засобами між двома і більше кореспондентами наземного, повітряного або морського базування здійснюється з використанням ретранслятора, який розташований на штучному супутнику Землі.

Лінії супутникового зв'язку забезпечують високу якість каналів незалежно від відстані зв'язку та географічних умов району ведення бойових дій. Засоби супутникового зв'язку вдало сполучають можливості багатоканальності і мобільності.

Є два способи організації зв'язку супутниковими засобами:

1) по напрямку; 2) за мережею.

1. Напрямок зв'язку супутниковими засобами - спосіб організації зв'язку супутниковими засобами між двома ПУ (командирами, штабами).(рис.1.15).

Цей спосіб найчастіше застосовується в тих випадках, коли необхідно передавати значні потоки інформації, особливо документованого характеру.

Переваги:

- висока пропускна спроможність і прихованість зв'язку.

Недоліки:

- підвищена витрата частот (каналів) на бортовому ретрансляторі;

- складність обладнання, яке використовується, в тому числі автоматичних комутаційних пристроїв на бортовому ретрансляторі.

2. Мережа зв'язку супутниковими засобами - спосіб організації зв'язку супутниковими засобами між трьома і більше ПУ (командирами, штабами), при якому зв'язок старшого ПУ (командира, штабу) здійснюється за допомогою вузлової станції супутникового зв'язку (рис.1.16).

При застосуванні станції супутникового зв'язку Р-440-У до мережі супутникового зв'язку може входити близько 9 кореспондентів, які мають можливість здійснювати взаємний обмін інформацією.

Рис.1.16. Мережа зв'язку супутниковими засобами





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1909 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...