Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тропосферні засоби зв'язку



Зв'язок тропосферними засобамизабезпечується на значні відстані без застосування ретрансляції і практично не залежить від рельєфу місцевості та стану атмосфери.

Він встановлюється між ПУ, як правило, за принципом забезпечення прямого зв'язку. При забезпеченні зв'язку тропосферними засобами слід враховувати можливість перехвату і створення перешкод противником, а також неможливість забезпечити зв'язок під час руху.

Тропосферний зв’язок може бути організований двома способами:

1) по напрямку; 2) по осі.

1. Напрямок тропосферного зв’язку – спосіб організації тропосферного зв’язку між двома командирами (штабами), при якому зв’язок здійснюється по окремій тропосферній лінії, розгорнутій безпосередньо між ними (рис.1.13).

Рис.1.13. Напрямок тропосферного зв’язку

2. Вісь тропосферного зв’язку – спосіб організації тропосферного зв’язку, при якому зв’язок командира (штабу) з декількома командирами (штабами) здійснюються за одною віссю тропосферної лінії.

Вісь тропосферного зв’язку звичайно розгортається на напрямку переміщення ПУ старшого штабу.

Рис.1.14. Вісь тропосферного зв’язку

Сигнали тропосферних станцій, що передаються, приходять у пункт прийому в значній мірі ослабленими. Тому використання тропосферного зв’язку можливо при умові наявності потужних передавачів, високочутливих приймачів, а також антен з великою площею розкривання.

Зв'язок тропосферними засобами ведеться у сантиметровому діапазоні. Збільшення далекості зв'язку за межі горизонту досягається використанням явища розсіяного відбиття радіохвиль у тропосфері.

Зв'язок тропосферними засобами має такі ж самі якості, як і зв'язок радіорелейними засобами.

Крім того, він має й інші переваги:

- більша дальність зв'язку на одному інтервалі (150 - 250км);

- менша залежність від рельєфу місцевості;

- незначна залежність від впливу магнітних бур.

Недолік зв'язку тропосферними засобами:

- можливість перехвату передач і створення перешкод противником;

- неспроможність забезпечити зв'язок під час руху.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1879 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...