Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історія виникнення назв конічних перерізів



Лінії, які ми зараз називаємо еліпсом, гіперболою та параболою відомі людству, як ми уже відмічали, більше двох тисячоліть. Одна із перших задач, яку розв’язували тоді з використанням параболи, полягала у відшуканні сторони квадрата, рівновеликого даному прямокутнику. Якщо сторони прямокутника позначити через та , а сторону квадрата – через , то в сучасних позначеннях задача зведеться до відшукання із рівняння . Сьогодні складність такої задачі можливо викличе тільки усмішку, але тоді, коли не було ні поняття змінних, ні поняття степеня та квадратного кореня, поставлену проблему розв’язували наступним чином.

Нехай у розпорядженні дослідника є парабола, рівняння якої має вигляд . Прикладемо до осі прямокутник стороною, довжина якої (рис. 13). Після цього через його паралельну сторону проведемо пряму до перетину з параболою. Відстань від одержаної точки перетину до осі є шуканою.

Тепер зрозуміло, чому у перекладі з древньогрецької термін “парабола” () означає “прикладання”. Якщо замість параболи використати гіперболу або еліпс, які мають з даною параболою спільну вершину та фокус, то у випадку гіперболи знайдемо відрізок, який більший від шуканої сторони квадрата, а у випадку еліпса – менший. Звідси термін “гіпербола” означає “перебільшення”, а термін “еліпс” – “недостача”.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 893 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...