Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Уточнення списку одержувачів або його елементів



При підключенні до певного файлу даних не завжди потрібно переносити дані всіх записів в основний документ. Щоб обмежити список одержувачів або використовувати підмножину елементів файлу даних:

1. На вкладці Розсилки в групі Розпочати злиття виберіть команду Редагувати список одержувачів.

Рис. 8.4. Діалогове вікно Одержувачі злиття

2. У діалоговому вікні Одержувачі злиття виконайте одну з дій:

· Вибір окремих записів. Встановіть прапорці лише напроти тих одержувачів, які мають бути включені в список. Якщо відомо, що в документ потрібно включити лише декілька записів, можна зняти прапорець в рядку заголовка, а потім виділити лише потрібні записи. Аналогічно, якщо потрібно включити в документ велику частину списку, встановіть прапорець в рядку заголовка, а потім зніміть прапорці з тих записів, які не потрібно включати.

· Сортування записів. Клацніть заголовок стовпця елементу, за яким потрібно виконати сортування. Список відсортується в алфавітному порядку за збільшенням (від А до Я). Знову клацніть заголовок стовпця, щоб відсортувати список в алфавітному порядку за зменшенням (від А до Я).

· Фільтрування записів. Ця функція корисна, якщо список містить записи, які не потрібно бачити або включати їх у документ. Після фільтрування списку можна використовувати прапорці для включення і виключення записів.

Додавання в документ полів злиття (покажчиків місця заповнення)

Після підключення основного документа до файлу даних можна вводити текст документа і додавати поля злиття, які вказуватимуть на місце, де в кожній копії документа повинні вставлятися дані з джерела. Поля відповідають заголовкам стовпців у файлі даних (рис. 8.5). Стовпці файлу даних є категоріями даних. Поля, що додаються до основного документа, є покажчиками місця заповнення для цих категорій. Рядки файлу даних є записами даних.

Рис. 8.5. Структура файлу даних

При розміщенні поля в основному документі мається на увазі, що в місці його розташування повинна з’явитися певна категорія даних, напр. прізвище або адреса.

При виконанні злиття Word створює копію документа для кожного запису. Дані першого рядка файлу даних замінюють поля в основному документі, створюючи перший складений документ. Дані другого рядка файлу даних заміщають поля утворюючи другий складений документ, і т. д (рис. 8.6).

Рис. 8.6. Процес злиття (утворення складених документів)

Часто в одному блоці необхідно використати декілька полів, наприклад «Блок адреси» комбінується з полів, які включають прізвище, ім’я, вулицю і № будинку, місто та індекс (рис. 8.7). Складені поля можна налаштовувати.

Рис. 8.7. Складені поля

Встановлення відповідності полів злиття і файлу даних

Щоб не було сумнівів, що Word знайде у файлі даних кожен стовпець, що відповідає кожній адресі або елементу вітання, необхідно перевірити відповідність полів злиття стовпцям у файлі даних. Для цього служить пункт Добір полів у групі Поля для записування та вставлення на вкладці Розсилки.

Відкриється діалогове вікно Добір полів (рис. 8.8). Елементи адреси і вітання знаходяться зліва. Заголовки стовпців з файлу даних – справа.

Рис. 8.8. Вікно Добір полів

Введення вмісту і додавання полів

В основному документі поставте курсор, де необхідно вставити поле.

Скористайтеся групою Поля для записування та вставлення. Додайте будь-які з таких елементів:

· Блок адреси з ім’ям, поштовою адресою та іншими відомостями

1) Виберіть пункт Блок адреси.

2) У діалоговому вікні Вставлення блока адреси виберіть необхідні елементи адреси і формати відображення, а потім натисніть кнопку ОК.

3) Якщо з’явиться діалогове вікно Добір полів, значить не знайдено якісь відомості, необхідні для блоку адреси. Клацніть стрілку поряд з пунктом (не відповідає) та виділіть відповідне поле в джерелі даних, потрібне для злиття.

Рис. 8.9. Вікно Вставлення блока адреси

· Рядок вітання

1) Виберіть пункт Рядок привітання.

2) Виберіть формат рядка вітання, який включає звернення, ім’я і знак пунктуації, наступний за ім’ям.

3) Виберіть текст рядка вітання для випадків, коли ім’я одержувача недоступне, напр., коли джерело даних не містить прізвища одержувача, а лише назву компанії.

4) Натисніть кнопку ОК.

5) Якщо з’явиться діалогове вікно Добір полів, програма не знайшла деякі відомості, необхідні для рядка вітання.

Рис. 8.10. Вікно Вставити рядок привітання

· Окремі поля

Відомості можна вставляти з окремих полів (прізвище, телефон, місто, назва організації). Щоб швидко додати поле з файлу даних в основний документ, клацніть стрілку поруч зі списком Додати поле злиття (рис. 8.11), а потім виберіть ім’я поля. Аби використовувати більшу кількість параметрів для окремих полів у документі:

1) У групі Поля для записування та вставлення виберіть команду Додати поле злиття.

2) У діалоговому вікні Додавання поля злиття (рис. 8.12):

− Щоб виділити поля адреси, які автоматично відповідатимуть полям джерела даних, навіть якщо поля джерела мають інші назви, виберіть пункт Поля адреси.

− Щоб виділити поля, які завжди використовують дані безпосередньо зі стовпця файлу даних, виберіть пункт Поля бази даних.

3) У списку Поля: клацніть необхідне поле.

4) Натисніть кнопку Вставити, а потім Закрити.

5) Якщо з’явиться діалогове вікно Добір полів, програма не знайшла деякі відомості, необхідні для вставки поля.

Рис. 8.11. Список Додати поле злиття Рис. 8.12. Вікно Додавання поля злиття

Попередній перегляд і завершення злиття

Після того, як усі поля додані в основний документ, можна проглянути попередні результати злиття. Для перегляду виконайте одну з таких дій у групі Результати попереднього перегляду (рис. 8.2) вкладки Розсилки:

1. Клацніть Попередній перегляд результатів.

2. Прогляньте посторінково кожен складений документ за допомогою кнопок-стрілок Наступний запис і Попередній запис.

3. Проглянете конкретний документ за допомогою команди Пошук одержувача.

Завершення злиття і друк складених документів

Складені документи можна друкувати або змінювати окремо. Це може бути зроблено для всіх або для частини документів.

1. На вкладці Розсилка в групі Завершення виберіть пункт Завершити й об’єднати, а потім клацніть Друкувати документи.

2. Виберіть, що слід друкувати: весь набір документів, лише копію, яка відображена зараз, чи підмножину документів за вказаним номером запису.

Збереження основного документа

Складені документи зберігаються окремо від основного, оскільки він може знадобитися при виконанні злиття в майбутньому. При збереженні основного документа зберігається і його підключення до файлу даних. Наступного разу, коли документ буде відкритий, програма запитає, чи потрібні відомості з цього файлу даних для нового злиття в основний документ.

Питання для самоконтролю:

1. Для чого застосовується процедура злиття в текстовому редакторів?

2. З яких дій складається процес злиття документів?

3. Які пакети документів найчастіше створюють за допомогою злиття?

4. Що таке «файл даних» і «поле злиття»?

5. Як створити джерело даних?

6. Для чого потрібні складені поля?

7. Як встановити відповідність полів злиття і файлу даних?

8. Опишіть процедуру злиття для створення комплекту конвертів.


§ 9. Робота з графічними об’єктами.
Взаємне розміщення тексту і графіки

У цьому параграфі:

· Вставка Рисунків за допомогою області завдань Картинки

· Вставка ілюстрацій з файла

· Редагування зображень

· Робота з фігурами

− Оформлення фігур

· Написи

· Об’єкти WordArt

· Діаграми

· Об’єкти SmartArt

Вставка Рисунків за допомогою області завдань Картинки

У документ Word легко вставляються графічні об’єкти (зображення) з різних джерел.

У Word існують можливості зберігання і відкриття різних ілюстрацій (рисунків, фотографій) безпосередньо в програмі. Текстовий редактор Word 2010 має бібліотеку графічних ілюстрацій, які можна використовувати в документах і поповнювати. Для пошуку різних типів готових ілюстрацій служить область завдань Картинки. Щоб відкрити цю область завдань, перейдіть на вкладку Вставлення на стрічці та в групі Зображення натисніть кнопку Графіка (рис. 9.1.).

Рис. 9.1. Фрагмент Вкладки Вставлення

Щоб знайти відповідне зображення в області завдань Картинки (рис. 2.) наберіть у рядку Шукати: ключове слово, після чого натисніть кнопку Почати. Якщо залишити рядок Шукати порожнім, програма покаже всі доступні зображення. Щоб обмежити пошук певною темою, налаштуйте списки Шукати об’єкти, де вкажіть типи файлів (картинки, фотографії, фільми, звуки).

Ввімкнення параметру Включити вміст веб-сайту Office.com дозволяє розширити колекцію за допомогою ресурсу Office Online. Зображення, які відповідають заданим критеріям, з’являться у вікні попередньої перегляду (рис. 9.2). Їх можна погортати за допомогою смуги прокрутки.

Щоб вставити картинку в документ:

• Встановіть курсор у потрібне місце документа.

• Клацніть на Рисунку один раз і він буде вставлений у документ.

Перед вставкою зображення у файл, можна проглянути його в збільшеному розмірі та вивчити його параметри. Для цього зробіть наступне:

• Підведіть покажчик до Рисунка, що вас цікавить.

• Клацніть на стрілці праворуч від зображення.

• Виберіть в меню, що з’явиться команду Перегляд і властивості (рис. 9.3).

Рис. 9.2. Область завдань Картинки Рис. 9.3. Перегляд і властивості картинки

Вставка ілюстрацій з файла

Досить часто в документ потрібно вставити якийсь Рисунок, який зберігається на жорсткому диску комп’ютера. Для цього перейдіть на вкладку Вставлення і в групі Зображення клацніть на кнопці Рисунок.З’явиться вікно Вставлення рисунка, подібне до вікна відкриття файла (рис. 4). У цьому вікні слід перейти в папку, в якій зберігається ілюстрація, виділити назву потрібного файла і натиснути кнопку Вставити. Можна вставити зображення (рисунок чи фотографію) з буфера обміну, попередньо скопіювавши його в іншій програмі.

Рис.9.4. Вікно Вставлення рисунка

Редагування зображень

При виділенні зображення довкола нього з’являється рамка з маркерами голубого кольору. Круглі маркери в кутиках дозволяють пропорційно змінювати розміри, квадратні бокові маркери дають можливість робити це непропорційно. При підведенні покажчика миші до зеленого круглого маркера з’являється кругова стрілка, використовуючи яку, можна обертати рисунок (рис. 9.5).

Рис. 9.5. Виділене зображення

Коли вставлене зображення виділене, на стрічці з’явиться контекстна вкладка Знаряддя для зображення → Формат з інструментами для оброблення зображення (рис. 9.6). З її допомогою можна проводити нескладні операції редагування рисунка – змінювати яскравість, контрастність, розмір, обертати, вибирати стиль (задати форму, колір границі, а також ефекти), вказувати положення ілюстрації в тексті.

Рис. 9.6. Вкладка Знаряддя для зображення → Формат

Кнопки вкладки Знаряддя для зображення → Формат Призначення відповідних кнопок
Автоматично видалити непотрібні частини рисунка.
Поліпшити яскравість, контрастність або різкість рисунка.
Змінити колір рисунка для поліпшення якості або відповідності вмісту рисунка.
Застосувати до рисунка художні ефекти, щоб він більше нагадував ескіз або живопис.
Стискання зображення в документі для зменшення розміру.
Змінення зображення зі збереженням форматування та розміру поточного зображення.
Скасувати всі зміни внесені до формату цього зображення.
Вибір загального візуального стилю зображення.
Визначення кольору, ширини та стилю лінії для контуру вибраної фігури.
Додавання візуального ефекту до зображення, наприклад тіні, світіння, відбиття або об’ємного обертання.
Перетворити вибрані фігури на рисунок SmartArt для зручного впорядкування, підписування та змінення розмірів рисунків.
Розміщення вибраного об’єкта на сторінці. Текст автоматично настоюється для обтікання.
Змінення способу обтікання виділеного об’єкта текстом. Щоб об’єкт переміщався в оточенні тексту, виберіть пункт «У тексті».
Перемістити вибраний об’єкт на передній план, щоб перед ним відображалося менше об’єктів.
Перемістити вибраний об’єкт на задній план, щоб приховати його за об’єктами, які розташовані перед ним.
Відображення області завдань Виділення та видимістьдля вибору окремих об’єктів і зміни їх порядку та видимості.
Вирівнювання країв кількох виділених об’єктів. Об’єкти також можна вирівняти по центру або рівномірно розташувати вздовж сторінки.
Групування об’єктів для обробки як одного об’єкта.
Повертання або відображення об’єкта.
Обтинання (приховування) зображення для видалення зайвих ділянок
Змінення висоти (ширини) фігури або зображення.

За допомогою кнопки Колір → Перефарбувати в групі Настроювання можна налаштувати режим відображення кольору. Якщо зображення потрібно використовувати як фон, виберіть варіант Знебарвлений або команду Установити прозорий колір внизу даної кнопки.Режими Відтінки сірого та Чорно-білий дозволяють перетворити зображення в 256 відтінків сірого кольору і зробити його контрастними відповідно.

Відмінює всі налаштування кнопка Скидання параметрів рисунків у групі Настроювання.

Кнопка Обтинання в групі Розмір дозволяє обрізувати рисунок з кожного боку за допомогою восьми маркерів обтинання чорного кольору. Зверніть увагу, що Word не видаляє обрізану частину, а лише перестає її відображувати. Якщо знову натиснути кнопку Обтинання і потягнути покажчик в протилежну сторону, картинка відновиться. Для зменшення розміру файлу обрізану частину можна видалити, «стиснувши» зображення (кнопка Стискання рисунків у групі Настроювання).

Рис. 9.7. Приклад обтинання зображення

Вікно Макет дозволяє задавати точні розміри зображення (Рис. 9.8).

Рис. 9.8. Діалогове вікно Макет, вкладка Розмір

Обтікання текстом

Будь-яке зображення повинно гармоніювати з текстом, адже у Word воно є допоміжним засобом для оформлення документу, підкреслення його деталей. З цією метою для кожного зображення можна вибрати режим взаємодії з текстом. В одному документі зображення має бути фоновим і розташовуватися за текстом, в іншому – текст має «обтікати» зображення по межах або по контуру. За замовчуванням програма встановлює режим обтікання У тексті, тобто Рисунок «розриває» текст.

Для зміни режиму обтікання об’єкту текстом:

• Виділіть графічний об’єкт.

• Перейдіть на контекстну вкладку Знаряддя для зображення → Формат на стрічці.

У групі Упорядкувати клацніть на кнопці Обтікання текстом.

Виберіть варіант обтікання, серед яких:

· У тексті – зображення «розриває» текст;

· Навколо рамки – Рисунок вписаний в прямокутник, текст обтікає його по рамці;

· За контуром – текст обтікає Рисунок по його межі зліва і справа;

· Наскрізне – текст обтікає Рисунок по його межі зліва і справа, зверху і знизу;

· Згори та знизу – текст розташовується згори та знизу;

· За текстом – Рисунок гратиме роль фонового зображення;

· Перед текстом – Рисунок буде поміщений перед текстом і закриє його.

У разі необхідності можна змінити контур обтікання текстом. Для цього виберіть команду Змінити контур обтікання меню кнопки Обтікання текстом. При цьому довкола об’єкту з’явиться рамка з маркерами, пересуваючи які, можна змінити контур.

Команда Інші параметри розмітки меню кнопки Обтікання текстом відкриває вікно з додатковими налаштуваннями розташування Рисунка. За допомогою цього вікна можна задати параметри для деяких варіантів обтікання.

Рис. 9.9. Діалогове вікно Макет, вкладка Обтікання текстом

Група Стилі рисунку призначена для створення загального візуального стилю зображення, зміни форми рисунку, створення рамок та ефектів.

Робота з фігурами

У Word можна не лише редагувати, а й створювати нескладні графічні об’єкти (прямокутники, овали, лінії, стрілки, блок-схеми, винесення і т. і.), а також відповідним чином оформляти їх, використовуючи стилі, застосовуючи об’ємні ефекти тощо. Векторна графіка, побудована за допомогою математичного опису об’єктів, дещо відрізняється. Особливістю таких зображень є те, що можна редагувати не лише об’єкти вцілому, а й їх елементи. Крім того, є можливість створити рисунок з декількох зображень.

При вставці або виділенні такого рисунка на стрічці з’являється контекстна вкладка Засоби креслення → Формат (рис. 9.10), яка дещо подібна до попередньої.

Рис. 9.10. Вкладка Засоби креслення → Формат

Створення ілюстрацій

Щоб створити рисунок:

3. Перейдіть на вкладку Вставлення стрічки, в групі Зображення натисніть кнопку Фігури.Відкриється список фігур (рис. 9.11), з якого виберіть потрібну.

4. Клацніть у потрібному місці документа та, не відпускаючи кнопку миші, пересуньте покажчик до набуття об’єктом потрібного розміру. Відпустіть кнопку миші.

5. Налаштуйте розташування, розмір, а також інші параметри рисунка за допомогою контекстної вкладки Засоби креслення → Формат стрічки.

Якщо під час малювання утримувати клавішу Shift, об’єкт матиме правильну форму: створюватиметься квадрат, а не прямокутник; коло, а не еліпс; кут нахилу лінії буде кратним 15° тощо.

Рис. 9.11. Список Фігури

При виділенні створеного рисунка довкола нього теж з’являється рамка з маркерами. Зелений круглий маркер дозволяє обертати фігуру. За допомогою жовтого ромбоподібного маркера можна змінити деякі пропорції фігури. Форму автофігури можна поміняти.

Рис. 9.12. Використання ромбоподібного маркера

Однією з широко використовуваних фігур є ілюстративні виноски, за допомогою яких можна помістити пояснення до якогось об’єкту. Така виноска складається з тексту і лінії, яка сполучає текст з ілюстрацією, на яку вона вказує. Часто використовуються також стрілки для створення схем тощо.

При створенні фігур можна використовувати так зване полотно або кадр (фрейм). Ця область призначена для вставляння в неї Рисунків, які в подальшому треба буде переміщувати. Полотно зручне тим, що дозволяє переміщувати, обертати, видаляти відразу всі графічні об’єкти, що знаходяться на ньому. Щоб створити полотно, виконайте команду Створити полотно меню кнопки Фігури. У документі з’явиться рамка, яка і є полотном. Її розміри і положення в тексті можназмінювати (в тому числі задавати обтікання текстом). Крім того, до самого полотна можна застосовувати затінення, межі, а також стилі.

Оформлення фігур

Для оформлення об’єктів векторної графіки можна використовувати стилі. Їх список знаходиться в групі Стилі фігур на контекстній вкладці Засоби креслення → Формат стрічки (рис. 9.10). У Word 20010 міститься близько 80 стилів для фігур. Якщо серед них не знайшлося потрібного, можна вибрати колір, затінення, товщину контур фігури самостійно за допомогою меню кнопок Заливка фігури і Контур фігури, які також знаходяться в групі Стилі фігур.Наприклад, в меню кнопки Заливки фігури є команда Текстура,за допомогою якої можна вибрати зображення текстури поверхні фігури. Кнопка Ефекти фігур в однойменній групі дозволяє включати ефект Тіні, Відображення, Світіння, Згладжування, Рельєф, Об’ємне обертання. При натисненні цієї кнопки з’являється список доступних варіантів (рис. 9.11).

Текстове поле (Написи)

Написи – це об’єкти векторної графіки, в які вставлений текст. Вони допомагають оформити основний текст документа, зробити його наочнішим. Написи також використовують для створення плакатів, оголошень, схем, пояснень та ін. У Word 2010 є велика кількість заготовок цих об’єктів.

Для вибору заготовки напису перейдіть на вкладку Вставлення і в групі Текст натисніть кнопку Текстове поле (Напис).У меню, що з’явилося, виберіть напис потрібного типу і клацніть на ньому кнопкою миші (рис.9.13). Напис буде вставлений. Кожна заготовка напису містить його опис, замість якого потрібно ввести свій текст. Відразу після вставки напису можна починати вводити текст.

Якщо серед заготовок немає потрібної, можна створити текстове поле (напис) самостійно. Для цього в меню кнопки Текстове поле (Напис) виберіть команду Накреслити текстове поле. Потім клацніть в потрібному місці робочої області та, утримуючи кнопку миші, нарисуйте об’єкт потрібного розміру. З’явиться прямокутник з текстовим курсором усередині.

Текстове поле не може містити будь-яку кількість тексту – він обмежений розмірами його області. Тому, якщо текст не поміщається, збільште розмір прямокутника за допомогою маркерів, які розташовані по периметру. З текстовим полем можна працювати так само, як і з фігурами. При виділенні текстового поля на стрічці з’являється контекстна вкладка Засоби креслення → Формат, за допомогою якої можна задати стиль напису, розташування, ефекти тіні (рис.9.14). Доступними стали всі кнопки групи Стилі WordArt, Текст. В групі Текст можна змінити напрямок тексту, задати вирівнювання, зв’язок між декількома текстовими полями (в цьому випадку текст перетікає з одного текстового поля в інше).

Рис. 9.13. Меню кнопки Текстове поле (Напис)

Рис. 9.14. Контекстна вкладка Засоби креслення → Формат
для роботи з Текстовим полем (Написом)

Зауважте, що кожна фігура (за винятком ліній, сполучних і ламаних) може стати текстовим полем. Для перетворення створеної фігури в текстове поле:

1. Клацніть на ній правою кнопкою миші та в контекстному меню виберіть команду Додати текст.

2. Введіть або вставте текст. Фігура перетвориться в текстове поле.

Щоб змінювати розміри або переміщувати одночасно всі фігури, з яких скомпоновано рисунок, треба їх згрупувати. Для цього виділіть фігури рисунку при натиснутій клавіші Shift, після чого натиснути кнопку Групувати в групі Упорядкування.В меню, що з’явиться, вибрати потрібну дію.

Часто під час роботи з фігурами для точного їх поєднання треба зменшити сітку, до якої прив’язуються блоки в документі. Для цього треба вибрати команду Параметри сітки в меню кнопки Вирівняти в групі Упорядкування контекстної вкладки Засоби креслення → Формат.

Об’єкти WordArt

Серед типів графіки, доступної у Word, особливо корисними є об’єкти WordArt, які використовуються для оформлення документів. З їх допомогою можна створити яскравий заголовок, оформити рекламне оголошення, буклет, до яких треба привернути увагу. У WordArt є спеціальні інструменти для розтягування, стискання, вигинання тексту, вписування його в різні геометричні фігури. Крім того, можна змінювати колір, заливку, товщину лінії, створювати тіні.

Рис. 9.15. Меню кнопки WordArt

Щоб додати в документ об’єкт WordArt:

1. Перейдіть на вкладку Вставлення стрічки, в групі Текст клацніть кнопку WordArt.

2. У меню, що з’явилося, виберіть потрібний тип об’єкту (рис. 9.15).

3. З’явиться блок з написом Введіть текст (рис. 9.16).

4. Поставте в нього текстовий курсор і введіть потрібний вам напис.

Рис. 9.16. Блок для введення тексту Рис. 9.17. Кнопка Ефекти тексту

Редагувати WordArt -текст можна за допомогою контекстної вкладки Засоби креслення → Формат,що з’явиться, на стрічці: змінювати форму, параметри і напрям тексту, міняти стилі об’єкту, проміжки між буквами; обрати потрібний тип ліній, спосіб отінювання літер і характер тіні, застосовувати об’ємний ефект та різні повороти (рис. 9.17).

Об’єкт в документі буде оточений рамкою з 8-ма маркерами. Пересуваючи ці маркери, можна надати йому потрібного розміру. Поставивши курсор на об’єкт і утримуючи ліву кнопку миші переміщають його на потрібне місце.

         

Рис. 9.17. Ефекти тексту WordArt

Діаграми

Окрім таблиць і графічних об’єктів у документи Word можна вставляти діаграми. За їх допомогою зручно подавити числові дані в наочній формі, наприклад легко прослідкувати, як змінюються дані, побачити розвиток того або іншого проекту в динаміці. Діаграми перетворюють невиразні, схожі один на одного стовпці цифр на графічні зображення, які краще сприймати і вивчати. Для створення діаграми:

1. Встановіть курсор у місце, куди потрібно вставити діаграму.

2. Перейдіть на вкладку Вставлення, в групі Зображення натисніть Діаграма.

3. У вікні Вставлення діаграми, що з’явилося, виберіть у списку зліва тип діаграми, а в списку справа – вигляд діаграми вказаного типу (рис. 9.18).

Рис. 9.18. Вікно Вставлення діаграми

У документі з’явиться діаграма і відкриється вікно Excel з таблицею для введення даних. В цю таблицю потрібно ввести числові значення і пояснення до них. Працювати з її елементами потрібно так само, як зі звичайними таблицями. Якщо таблиця вже набрана в документі, то досить виокремити інформацію, яку треба зобразити графічно, і скопіювати її. Щоб зміни, внесені до елементу таблиці даних відображалися на діаграмі, натисніть клавішу Enter.Після введення даних закрийте вікно Ехcеl.

При вставці діаграми на стрічці з’являться три контекстні вкладки для роботи з діаграмою Знаряддя для діаграм → Конструктор, Знаряддя для діаграм → Макет, Знаряддя для діаграм → Формат. З їх допомогою можна змінити тип вставленої діаграми, змінити дані (при цьому знову відкриється вікно Excel з таблицею, в якій потрібно змінити дані), вибрати для діаграми макет, стиль, розташування тощо.

Оскільки в MS Office 2010 всі функції побудови діаграм у Word, PowerPoint і Excel однакові, детальніше побудова діаграм розглядатиметься при роботі з електронними таблицями Excel.

Об’єкти SmartArt

Об’єкти SmartArt – новий тип графічних елементів, доступний y Word 2010. Ці об’єкти є чимось середнім між діаграмами і фігурами. Вони дають можливість подати різну інформацію у вигляді зручних графічних блоків. Такі блоки можна створювати, використовуючи автофігури і написи, проте треба більше часу для вирівнювання фігур на сторінці, вставлення тексту і форматування. Елементи, що становлять об’єкти SmartArt, можна змінювати окремо, наприклад використовувати засоби WordArt для оформлення тексту.

Для вставки в документ об’єкту SmartArt:

1. Перейдіть на вкладку Вставлення стрічки і в групі Зображення натисніть кнопку SmartArt.

2. У вікні, що відкрилося, виберіть в лівій частині тип об’єкту, а в середній – вигляд об’єкту вказаного типу (рис. 9.19), справа – його опис.

Рис. 9.19. Вікно Вибір рисунка SmartArt

3. У вікні вибору об’єкту наводиться його опис. Наприклад, варіант Вирва з розділу Зв’язок призначений, щоб акцентувати увагу на концепціях, які сходяться в єдине ціле, а об’єкт Розбіжні стрілки призначений для оформлення двох протилежних ідей, між якими потрібно зробити вибір.

4. Після додавання об’єкту SmartArt в документ можна ввести текст в поля відмічені як [Текст]. Це можна робити як безпосередньо в області об’єкту, так і використовуючи спеціальну область завдань Введіть текст (рис. 9.20).

Рис. 9.20. Область завдань Введіть текст об’єкта SmartArt

Для об’єктів SmartArt передбачені широкі можливості форматування: можна змінити колірну схему макету, використовуючи стилі, вставляти додаткові ефекти. Здійснюється це за допомогою контекстних вкладок Знаряддя для рисунків SmartArt → Конструктор, Знаряддя для рисунків SmartArt → Формат.

Рис. 9.21. Вкладка Знаряддя для рисунків SmartArt → Конструктор

Рис. 9.22. Вкладка Знаряддя для рисунків SmartArt → Формат

Усі графічні об’єкти, створені за допомогою вбудованих знарядь та імпортовані з інших програм, можна копіювати і вставляти в будь-яке місце документа чи в інший документ. При вставлені малюнок приєднується до тексту. Якщо абзац, який містить малюнок, пересувається вгору чи вниз по сторінці, він пересувається разом із ним.

Питання для самоконтролю

1) Як вставити графічний об’єкт з області завдань Картинки?

2) Які є засоби редагування зображень у Word?

3) Як вставити в документ фотографію?

4) Як створювати нескладні ілюстрації за допомогою фігур?

5) Для чого використовують групування фігур?

6) Для чого використовують полотно (кадри)?

7) Як створити напис?

8) Що таке об’єкт WordArt і як його створити?

9) Які є способи розташування тексту в колекції зразків WordArt?

10) Як створити діаграму в редакторі Word?

11) Як змінити тип, елементи та розміри діаграми?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1135 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.04 с)...