Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Релігійний культ – система дій і засобів впливу на надприродне



Зміст культових дій визначається відповідними релігійними уявленнями, ідеями, догматами. Особливе місце в релігійному культі належить молитві – найважливішому засобу спілкування віруючого з надприродним (Богом, святими).

До культу відносяться: обряди, ритуали, таїнства, богослужіння, пости, а також матеріальні предмети, які при цьому використовуються – храми, священні реліквії, посуд, свічки, ікони, хрести, одяг та інше.

Носії певного віросповідання формують релігійну спільноту (сукупність релігійних груп), існування якої як цілісності забезпечується певною організаційною структурою (церква, секта).

Таким чином, релігійні уявлення, настрої, дії і організації становлять єдиний релігійний комплекс, усі елементи якого нерозривно пов’язані між собою, а також із конкретними соціально-політичними і духовними умовами життя кожної країни.

3. Соціальна роль та функції релігії.

Релігія є творінням людського суспільства, особливою формою пізнання ним самого себе і оточуючого світу.

Існують різні критерії оцінки соціальної ролі релігії.

Згідно до одного з визначень, соціальна роль релігії – це система соціальних функцій релігії, що притаманні їй у визначених і історичних умовах.

Марксизм наприклад, стверджує, що до проблеми соціальної ролі релігії слід підходити конкретно-історичних.

Релігія - у мусульманських країнах відіграє значно більшу роль, ніж у європейських державах. Роль релігії у суспільному житті проявляється в її функціях.

В релігієзнавстві під поняттям “ функції релігії “ розуміється характер і напрям впливу релігії на індивідів і суспільство.

Світоглядна

Функції Ілюзорно-компенсаторна

релігії





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...