Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні правила особистої гігієни персоналу



До найбільш елементарних правил особистої гігієни відносять: 1) щоденний гігієнічний душ або ванна, при цьому особлива увага звертається на волосся та нігті; 2) старанне прання халатів та іншого особистого одягу; 3) захист роту та носа по можливості одноразовими серветками, або, принаймні, отворотом голови в сторону від людей, які знаходяться поряд, при кашлі та чханні; 4) миття рук, особливо після туалету.

Обробка рук - найефективніший засіб інфекційного контролю в лікарнях –оскільки через руки передається більше хвороб, ніж іншими способами. Більша частина мікроорганізмів, які контамінують руки медичного персоналу в процесі роботи, ефективно видаляється за допомогою мила та води або обробки шкіряними антисептиками. Правильне миття рук медичними працівниками попереджує перенос інфекційних агентів від одного пацієнта до іншого, а також захищає їх самих від інфікування.

Існують різні види засобів для миття рук в лікарнях. У більшості випадків підходить звичайне мило. Воно може бути різної форми: в брусочках, рідке, в гранулах та в просочених милом серветках. Після застосування мила у брусочках його кладуть у спеціальні пристрої – мильниці, які забезпечують доступ повітря до мила – воно повинно висихати. Але перевага надається рідкому милу, оскільки при його застосуванні не змінюється рН, а через наявність зволожуючих і пом’якшуючих елементів – не подразнюється шкіра рук. Не можна допускати забруднення контейнерів з рідким милом. Кожного разу звільнені контейнери потрібно ретельно промивати, висушувати та заповнювати тільки новою порцією мила. У тих відділеннях лікарні, де пацієнти піддіються підвищеному ризику інфікування, для миття рук ліпше всього використовувати засоби з антибактеріальними добавками. Вони рекомендовані також для відділень швидкої та невідкладної допомоги, де існує велика імовірність для медичного персоналу контакту з кров’ю та іншими рідкими виділеннями хворого. Засоби з антибактеріальними компонентами для миття рук найчастіше бувають у рідкому вигляді, є також антибактеріальні піни та ополіскувачі. Їх застосування особливо доцільно там, де не можливо скористатись проточною водою з водопроводу. Щоб регулярне миття рук не створювало проблем для медперсоналу, крани та раковини повинні бути розміщенні у зручних місцях по всій лікарні.

Як потрібно мити руки:

· Зніміть прикраси. Не користуйтесь накладними нігтями та лаком для нігтів.

· Стійте на невеликій відстані від раковини, щоб не забруднитися.

· Намочіть руки.

· Нанесіть мило на всю поверхню рук та на зап’ястя.

· Утворіть мильну піну.

· Старанно тріть руки не менше 10 секунд, приділяючи особливу увагу зонам між пальцями і під нігтями (якщо руки дуже забруднені, потрібно терти їх довше).

· Прополощіть руки під водою так, щоб вода стікала з кінчиків пальців до зап’ястя.

· Старанно до суха витріть руки паперовим рушником.

· Якщо необхідно закривати кран вручну, беріться за нього тільки через паперовий рушник, так як він може бути джерелом зараження.






Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2669 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...