Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ліхтарі



Ліхтар – засклений світловий елемент у покритті будівлі, надбудований над покрівлею, призначений для природного освітлення та вентиляції (аерації) приміщень. За формою поперечного перерізу ліхтарі можуть бути трикутні, прямокутні, зубчасті (шедові), трапецієподібні та інші. Прорізи світлових ліхтарів заповнюють глухими або такими, що відкриваються, заскленими рамами. Зенітні ліхтарі – це світлопрозорі ковпаки, закріплені до конструкцій покриття, які розміщують по одному, групами чи рядами над окремими приміщеннями або ділянками в покритті будівлі.

У курсовому проекті рекомендується використовувати прямокутні світлоаераційні ліхтарі з боковим водовідведенням і вертикально розташованим заскленням (рис. 1.40, 1.41) і точкові зенітні ліхтарі зі світлопрозорими елементами розташованими в горизонтальній площині.

Розміри та конструктивні схеми світлоаераційних ліхтарів уніфіковані.

У будівлях з прогонами 18 м використовують ліхтарі шириною 6 м, а з прогонами 24 м і більше – шириною 12 м. Загальна довжина ліхтаря не повинна перевищувати 84 м. За протипожежними нормами [6] і забезпечення зручності експлуатації (снігоочищення) ліхтарі не доводять до торців будівлі та до температурних швів на один крок.

У конструктивному відношенні світлоаераційні ліхтарі складаються з поперечних ферм і поздовжніх ліхтарних панелей, до яких прикріплюються рами засклення та системи зв’язків. Поперечні ліхтарні ферми виготовляють з гнутих сталевих профілів, з’єднаних за допомогою косинок зварюванням або на болтах: стояки з швелерів, розкоси зі спарених кутиків, верхній пояс з одинарного кутика (рис. 1.40).


 
Рис. 1.38. Конструкція, форми та основні розміри вікон: а – відкриваються всередину приміщень; б – відкриваються назовні; в – не відкриваються

 
Рис. 1.39. Сталеві віконні панелі з гарячекатаних і гнутих профілів: а – розріз панелей з подвійним склінням, які відкриваються; б – те саме, глухих; 1 – віконна рама (вершник і стійки із ГН [120х50х3, нижник з ГН профілю δ=3 мм); 2 – засклені рамки; 3 – болт; 4 – петля; 5 – нижній зливник; 6 – герметизуюча монтажна піна; 7 – цементно-піщаний розчин; 8 – гнутий профіль
 
Рис. 1.40. Світлоаераційні ліхтарі прогоном 12,0 м і 6,0 м: а – ліхтарна панель; б – ліхтарні ферми; 1 – засклення ліхтарної рами; 2 – відкривання ліхтарної рами; 3 – верх несучої конструкції покриття; 4 – бортовий елемент; 5 – елемент жорсткості; 6 – можливе розміщення підкосу в ліхтарній фермі
 
Рис. 1.41. Деталі ліхтарної ферми: 1 – вісь стояка кроквяної ферми; 2 – опорний стояк ГН ˪100х5; 3 – ригель ліхтарної ферми l = 300 мм ГН [160х80х5; 4 – те саме, ГН ˪100х5; 5 – болти; 6 – азбестоцементний лист; 7 – вітрозахисна дошка, захищена фартухом з оцинкованої сталі; 8 – бортовий елемент; 9 – хвилястий азбестоцементний лист; 10 – верх несучої конструкції покриття; 11 – засклення ліхтарної рами

Залежно від конструктивного рішення покриття крайні стояки ліхтарних ферм розташовуються: вертикальними в покриттях по балках і нахиленими на зовнішній бік на 40 мм в безпрогонних покриттях для спирання залізобетонних плит. Стояки ліхтарних ферм кріплять до верхнього поясу кроквяних ферм за допомогою опорних пластин зварюванням, а огороджувальні конструкції покриття ліхтаря виконують такими, як і для всієї будівлі. Ліхтарні панелі мають довжину 6 або 12 м, залежно від кроку ліхтарних ферм. Вони складаються з бортового елемента, виготовленого з гнутого профілю висотою 900 мм, вертикальних стояків, верхніх і середніх обв’язочних поясів, до яких підвішують віконні рами. (рис. 1.41 і 1.42).

Для скління використовують типові ліхтарні рами (обрамлення) висотою 1200 або 1800 мм, які встановлюють в один або два яруси. Як правило, в ліхтарях шириною 12 м використовують засклення висотою 1800 мм у один ярус або висотою 1200 мм у два яруси. Для зменшення тепловитрат у виробничій будівлі в нижній частині ліхтарів до бортових елементів ліхтарних панелей висотою 900 мм закріплюють плитний утеплювач, який захищають від зволоження шаром гідроізоляції.

Торцеві стінки ліхтарів виконують глухими, утепленими, з профільованих сталевих або азбестоцементних листів.

Зенітні ліхтарі встановлюються у світлові прорізи в ребристих плитах покриття або між прогонами. Їх розміри від 1000х1000 мм до 3000х6000 мм. Конструкція зенітного ліхтаря складається з: утепленого сталевого стакана трапецієподібного перерізу, закріпленого над прорізом у плиті покриття, дерев’яної опорної рами, заведеної у верхню частину стакана і світлопрозорого заповнення з двошарового куполоподібного органічного скла або двошарового склопакета з листового скла (рис. 1.42). Зенітні ліхтарі бувають глухими і такими, що відкриваються.

Світлопрозорі покрівельні панелі, які мають розміри покрівельних сандвіч-панелей, можна використовувати в покриттях з ухилом і > 10,5%. Їх виготовляють із скловолокна і полікарбонату, а для надійної герметизації стиків із суміжними сандвіч-панелями їх зовнішні поверхні профілюють.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1553 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...