Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 12



Тема: Особливості змін функціонального стану й енергетики організму спортсменів при роботі в максимальній і субмаксимальній зонах потужності (2 години)

Хід роботи:

1. У випробуваного в стані відносного спокою реєструються ЧСС, АТс, АТд, АТп, систолічний (СОК, мл) і хвилинний (ХОК, л/хв) об'єми крові, ЧД, ОД, ХОД, РОи, РОє і записується диференціальна електрокардіограма за методикою С.А.Душаніна (перелік і хід розрахунку показників, передбачених даною методикою, дивись в роботі №8). Значення СОК і ХОК визначаються за наступними формулами:

СОК (мл) = 97,7 + 0,5 · АТп – 0,6 · АТд – 0,6 · В,

де АТп – пульсовий артеріальний тиск, різниця між систолічним і діастолічним артеріальним тиском (мм.рт.ст.); АТд – діастолічний артеріальний тиск, (мм.рт.ст.).

ХОК (л/хв) = ЧСС · СОК

Обстежуваному пропонується виконати фізичне навантаження максимальної потужності у виді 15-и секундного бігу на місці в максимальному темпі (стегно піднімається до горизонтального положення). Відразу після роботи максимальної інтенсивності у випробуваного знову реєструють усі показники, передбачені пунктом №1 даної практичної роботи.

Після 10-15 хвилинного відпочинку обстежуваний виконує навантаження субмаксимальної потужності у виді 3-х хвилинного бігу на місці в темпі 180 кроків у хвилину (стегно піднімається приблизно на 75 градусів). По закінченню роботи субмаксимальної інтенсивності в обстежуваного знову реєструються показники, передбачені пунктом №1 даної практичної роботи.

4. Всі отримані в ході роботи дані заносяться в таблицю 20 і робляться висновки про характер змін функціонального стану й енергетики організму випробуваного після роботи в максимальній і субмаксимальній зонах потужності.

Таблиця 20 Показники центральної гемодинаміки та енергетики організму обстежуваного в стані спокою і після виконання фізичних навантажень максимальної і субмаксимальної інтенсивності.

  №   Показники   Спокій Робота макс.потуж. Робота субмакс. потужн. % прир. після максим. % прир. після субмакс.
1. ЧСС (уд/хв)          
2. АТс (мм рт.ст.)          
3. АТд (мм рт.ст.)          
4. АТп (мм рт.ст.)          
5. СОК (мл)          
6. ХОК (л/хв)          
7. ЧД (n/хв)          
8. ОД (мл)          
9. ХОД (л/хв)          
10. РОи (л)          
11. РОє (л)          
12. АЛАКє (%)          
13. ЛАКє (%)          
14. вМСК (мл/хв/кг)          
15. WПАНО (%)          
16. ЧССПАНО (уд/хв)          
17. ЗМЄ (у.о.)          

ВИСНОВОК: на підставі аналізу отриманих даних роблять висновок відносно характеру функціональних змін після виконання роботи у максимальної і субмаксимальної зонах потужності.

Питання для самоконтролю:

1. Загальна характеристика класифікації циклічних видів фізичних вправ.

2. Фізіологічна характеристика максимальної зони потужності.

3. Фізіологічна характеристика субмаксимальної зони потужності.

4. Основні методи дослідження функціонального стану спортсменів, що спеціалізуються у видах спорту, що відповідають максимальній і субмаксимальної зонам відносної потужності.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 427 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...