Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №8. Тема: Визначення загальної фізичної працездатності за допомогою стандартного велоергометричного тесту (ВЭЕ150) і Гарвардського степ-тесту (2 години)



Тема: Визначення загальної фізичної працездатності за допомогою стандартного велоергометричного тесту (ВЭЕ150) і Гарвардського степ-тесту (2 години)

Низкою фахівців в області фізіології спорту і спортивної медицини було відзначено, що оцінка фізичної працездатності на основі стандартного велоергометричного навантаження потужністю 150 ват (900 кгм/хв) з високим ступенем вірогідності збігається з показниками PWC170 (розбіжності в абсолютних значеннях звичайно не перевищували 5%). Перевагою ж функціональної проби ВЕС150 є застосування одноразового навантаження, відсутність необхідності розрахунку розмірів потужності виконуваної роботи і менший час обстеження спортсмена.

Для роботи необхідні: секундомір або годинник із секундною стрілкою, велоергометр або спеціальна сходинка.

Хід роботи:

1. На першому етапі даної практичної роботи робиться визначення фізичної працездатності випробуваного за допомогою стандартного велоергометричного тесту. Для цього обстежуваний на велоергометрі або спеціальній сходинці протягом 6 хвилин виконує навантаження стандартної потужності (150 вт або 900 кгм/хв) (при використанні велоергометра частота педалювания складає 60 об/хв, а при використанні сходинки застосовується приведена в роботі №7 формула розрахунку потужності в залежності від кількості сходжень на сходинку).

2. Наприкінці 1-ої і 6-ої хвилини після початку виконання стандартного велоергометричого навантаження в обстежуваний реєструється ЧСС.

3. Рівень загальної фізичної працездатності визначається за наступними формулами:

 
 

 
 

В обох випадках ЧСС1 – частота серцевих скорочень наприкінці 1-ої хвилини роботи; ЧСС6 - частота серцевих скорочень наприкінці 6-ої хвилини роботи.

4. З урахуванням відзначеної вище високої прямої залежності між значеннями ВЕС150 і PWC170, приведених у роботі №7 зразкових значень PWC170 для представників різних видів спорту, роблять висновок про індивідуальний рівень загальної фізичної працездатності обстежуваного.

5. Використовуючи дані практичної роботи №7 (абсолютні розміри PWC170 у модифікації ГЦОЛІФКа і В.Л.Карпмана) і результати велоергометричного тесту ВЕС150 визначають процентне відхилення між зазначеними параметрами загальної фізичної працездатності, для чого складають спеціальну таблицю 10.

Таблиця 13 Відсоткові відхилення абсолютних значень ВЕС150 від величини РWC170, отриманих за допомогою модифікованих методик ГЦОЛІФКа і В.Л.Карпмана.

ВЭС150 (кгм/хв) аPWC170 (ГЦОЛІФК) (кгм/хв) аPWC170 (В.Л.Карпман) (кгм/хв) ВЕС150- аPWC170 (ГЦОЛІФК) (%) ВЕС150- аPWC170 (В.Л.Карпман) (%)
         

6. Після виконання стандартного велоергометричного тесту обстежуваний відпочиває не менше 15-20 хвилин а потім приступає до виконання другої частини даної практичної роботи.

7. На другому етапі практичної роботи №8 роблять визначення фізичної працездатності за допомогою Гарвардського степ-тесту.

Для цього випробуваному пропонується протягом 5 хвилин виконати підйом на сходинку в ритмі 30 кроків у хвилину. Темп сходжень задається метрономом, що встановлюється на 120 уд/хв. Після виконання роботи в обстежуваного 3 рази (протягом перших 30 секунд 2-й, 3-й і 4-й хв.) реєструється розмір ЧСС (кількість ударів за 30 секунд). У випадку, якщо обстежуваний у процесі сходжень через втому починає відставати від заданого метрономом темпу, то через 15-20 секунд після перших ознак даної «аритмії» тест припиняють і фіксують фактичний час роботи в секундах. Тест необхідно припинити при появі зовнішніх ознак надмірного стомлення: блідості обличчя, спіткань і т.п.

Індекс Гарвардського степ-тесту розраховують по наступній формулі:

 
 

де t – фактичний час сходження обстежуваного у секундах; f1, f2 і f3 – частота серцевих скорочень за 30с відповідно на 2-ій, 3-ій і 4-ій хвилині відновлення.

 
 

Необхідно відзначити, що при масових обстеженнях дуже часто використовується скорочена формула Гарвардського степ-тесту, відповідно до якої розмір ЧСС реєструється тільки один раз (у перші 30 секунд 2-ої хвилини відбудовного періоду. У цьому випадку:

Отримані в результаті розрахунку кількісні значення ІГСТ використовують для якісної оцінки фізичної працездатності випробуваного відповідно до даних, поданих в таблиці 14. Розміри ІГСТ можна визначити також без використання приведених вище формул за допомогою спеціально розроблених таблиць, що приведені для осіб різної статі у віці від 20 до 30 років у додатках №6 і №7.

Таблиця 14 Оцінка фізичної працездатності за індексом Гарвардського степ-тесту

Значення ІГСТ Оцінка
1. < 55 Низька (слабка)
2. 55 – 64 Нижче середньої
3. 65 – 79 Середня
4. 80 – 89 Вище середньої (добра)
5. > 90 Висока (відмінна)

Висновок: За результатами отриманих даних робиться висновок про індивідуальну фізичну працездатність, обстежуваного визначеного за допомогою стандартного велоергометричного тесту (ВЕС150) та Гарвардського степ-тесту (ІГСТ), а також ступеню розходження між величинами ВЕС150 і PWC170 в модифікації ГЦОЛІФК та В.Л.Карпмана.

Питання для самоконтролю:

1. Основні особливості стандартної велоергометричної проби ВЕС150. Переваги і недоліки даної проби в порівнянні з традиційно використовуваним субмаксимальним тестом PWC170 .

2. Методика проведення стандартної велоергометричної проби ВЕС150.

3. Загальна характеристика Гарвардського степ-тесту й основні способи розрахунку ІГСТ.

4. Значення використання Гарвардського степ-тесту при проведенні медико-біологічного контролю за функціональним станом спортсменів і масових донозологічних обстежень різних контингентів населення.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 493 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...