Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Блок-схема установки показана на рис



Блок-схема установки показана на рис. 2. Установка складається з джерела випромінювання 1, лічильника Гейгера – Мюлера 2, блока високої напруги 3, вольтметра 4, перелічувального приладу 5. Детектор реєструє випромінювання радіоактивного джерела S. Як детектор можна використовувати лічильник Гейгера-Мюлера або сцинтиляційний кристал.

Рис. 2. Схема експериментальної установки. 1- джерело гамма – випромінювання; 2- лічильник Гейгера – Мюлера; 3- блок високої напруги; 4- вольтметр; 5- пристрій для перерахування типу ПСО-2,4

У роботі пропонується провести виміри інтенсивності ядерного випромінювання з різними інтервалами часу, отримати дані, як в розглянутому прикладі (див. таблицю 1) і перевірити, що отримані величини підкоряються закону Пуасона і(або) Гауса.

Для проведення експерименту потрібно:

1. Встановити час вимірів на перелічувальному приладі таке, аби в середньому реєструвалися від 2 до 4 імпульсів. Зробити ~1500 вимірів швидкості лічби.

2. Встановити час вимірів на перелічувальному приладі таке, аби в середньому реєструвалося 15 - 25 імпульсів. Виконати ~ 500 вимірів рахування лічильника.

3. За результатами вимірів побудувати гістограми розподілу імпульсів. За допомогою критерію перевірити припущення про закони розподілів. Вказати статистичну значущість отриманих оцінок.

На графіках з експериментальними гістограмами побудувати теоретичні гістограми. Експериментальна і теоретична гістограми мають бути нормовані до повного числа вимірів. За гістограмі завдання 2 перевірити, що ~68% відліків не відрізняються від середнього значення більше, ніж на .

У звіті подати блок-схему установки, результати вимірів у вигляді таблиць і гістограм, висновки.

Контрольні питання

1. Визначення середнього значення випадкової величини. Дисперсія. Абсолютна і відносна флуктуації випадкової величини.

2. Розподіл Пуасона (формула). Умови застосування. Величина дисперсії для закону Пуасона.

3. Закон Гауса. Фізичний зміст параметрів.

4. Зв'язок між розподілами Пуасона і Гауса. За яких умов розподіл Пуасона переходить в закон Гауса і якими властивостями в такому разі воно володіє?

5. Абсолютна і відносна похибки виміру випадкової величини, розподіленої за законом Гауса.

6. Розподіл . Перевірка гіпотез про закон розподілу за допомогою критерію .





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 290 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...