Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Апробаційні ознаки кущових ягідних культур



Апробаційні ознаки смородини, як й у попередніх ягідних культур ділять на морфологічні та фізіологічні. Крім цього у смородини й аґрусу, як у кущових форм, є спільні ознаки, зокрема:

- будова й форма куща (компактний з піднятими гілками пряморослий, напіврозлогий, розлогий, помірковано чи сильно галузиться, в аґрусу гілки й пагонислабоколючкуваті або без колючок);

- кількість різновікових пагонів (смородина 14-16 шт., аґрус 10-12 шт.);

- період продуктивності плодових утворень (чорна смородина – не менше 3 років, порічки – 5 років, аґрус – 4 роки.

У чорної смородини, порічок і аґрусу більша частина врожаю сконцентрована на річних приростах та пагонах заміщення. Основні компоненти продуктивності чорної смородини це: число плодоносних пагонів, довжина міжвузль, число вузлів з плодоношенням, число китиць на вузол, число багатокитицевих вузлів, число ягід на китицю, середня маса ягоди. Щоб визначити потенційний врожай з куща необхідно перемножити число плодоносних пагонів на число вузлів плодоношення, результат перемножити на число китиць на вузлі, отримаємо число китиць на кущ. Число китиць на кущ перемножимо на кількість ягід в китиці, а отриманий результат перемножимо на середню масу ягоди. Такий розрахунок можливий для самоплідних культур і сортів.

Аґрус

Морфологічні апробаційні ознаки. Кущ за силою росту може бути дуже сильнорослий (висота більша за 2 м), сильнорослий (1,5 -2 м), середньо рослий (менший за 1,5 м) і слаборослий (до 1 м), дуже слаборослий (менший за 60 см).

Форма куща - пряморосла (округла форма), слабо розлога, середньо розлога, сильно розлога і сланка (всі гілки мають майже горизонтальне розміщення, вертикальними є тільки гілки нульового порядку галуження).

Густоту куща визначають на око, порівнюючи сорти між собою. Може бути сильна, середня слабка.

Пагоноутворювальну здатність визначають біометрично, як співвідношення суми довжини пагонів, які утворилися на однорічній гілці, до її довжини, виражене у процентах. Може бути сильна, середня слабка.

Сила росту пагонів першого, другого і третього порядків галуження – сильнорослі (більша 20 см), середньо рослі (до 20) і слаборослі (до 10 см).

Колючкипоодинокі, подвійні, потрійні. Кількість колючок визначають на око, або біометрично. При цьому зрізують 10-15 пагонів, вимірюють їх загальну довжину і підраховують кількість колючок в середньому на 10 см довжини. Колючок може бути багато (більше 10 шт.), середня кількість (від 5 до 10), мало (1-4), дуже мало (менше 1) і відсутні.

Довжина колючок – довгі (більші за 1,5 см), середні (від 1 до 1,5 см), і короткі (менші за 1 см).

Розміщення колючок (враховують кут нахилу колючки до осі пагона) – під гострим, прямим і тупим кутом.

Товщина пагонів визначається окомірно порівняно з іншими сортами. Пагони можуть бути товстими, середніми і тонкими.

Листок. Величину листка визначають окомірно порівняно з іншими сортами, або біометрично. Листки можуть бути великі середні і дрібні.

Форма листкаокругла, широко пірамідальна, близька до овальної.

Кількість лопатей – три-, п’ятилопатеві; лопаті виявлені сильно, середньо або слабо.

Розсічення листка – сильна, середня, слабка.

Основа листка – округла, плеската, серцевидна виражена в сильній, середній і слабкій ступені.

Зубчики – дрібні, середні, великі; округлі, загострені, гострі.

Положення листкової пластинки. Визначається кутом нахилу – гострий, прямий, тупий, або вказується у градусах.

Черешок листка. Довжину черешка визначають окомірно, або порівнюють з довжиною листкової пластинки: дуже довгий (більший за листкову пластинку), довгий (від ½ до повної довжини листкової пластинки) середній (від ⅓ до ½), короткий (менший за ⅓ довжини листкової пластинки).

Товщина – тонкий, середній, товстий. При відсутності навиків допускається вимірювання товщини в міліметрах.

Ягоди. Величину визначають візуально в балах, або зважують 100 ягід і представляють масу ягід в грамах. Ягоди можуть бути дуже великі, великі, середні, дрібні й дуже дрібні.

Форма ягідокругла, овальна, циліндрична, яйцевидна, обернено яйцевидна (рис. 322).

Індекс форми – це відношення довжини ягоди до діаметра. Вимірюється в міліметрах.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 628 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...