Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні властивості картографічного зображення земної поверхні. Вимоги до нього



Картографічне зображення, одним з видів якого (поряд із глобусами, рельєфними картами й ін.) є карта, володіє рядом властивостей. Серед них треба насамперед назвати такі, як наочність і вимірність карти.

Наочність карти забезпечує зорове сприйняття подоби земної поверхні або окремих її ділянок, їхніх характерних рис і особливостей.

Вимірність варто розуміти як можливість одержувати по карті кількісні характеристики зображених на ній об’єктів на основі певних вимірювальних дій.

Наочність і вимірність карти обумовлюються:

наявністю певного математично зв’язку між багатомірними об’єктами навколо нас і їх плоским картографічним зображенням. Вона здійснюється за допомогою картографічних проекцій;

відповідним ступенем зменшення лінійних розмірів зображених об’єктів, що залежить від масштабу;

виділенням типових рис місцевості, що визначають її відмінні риси, шляхом картографічної генералізації;

застосуванням для зображення земної поверхні особливої знакової системи - картографічних умовних знаків.

Одна з основних вимог, що пред’являються до карти, - збереження географічної відповідності між картографічним зображенням і реальною дійсністю, відображення її головних, типових рис, просторових взаємозв’язків об’єктів, географічної специфіки конкретної території.

Щоб забезпечити високий ступінь вимірності, карта повинна володіти достатньою для конкретних цілей геометричною точністю,під якою розуміється відповідність місця розташування, обрисів і розмірів об’єктів на карті й у дійсності. Чим менше зображувана ділянка земної поверхні, при збереженні розмірів карти, тим вище її геометрична точність.

Карта повинна бути достовірної,тобто відомості, що становлять її зміст на певну дату, повинні бути правильними, відповідати сучасному стану зображених на ній об’єктів. Сучасність, поряд з вірогідністю, можна розглядати і як властивість конкретної карти. Важлива характеристика карти - повнота змісту, що включає обсяг відомостей, що містяться у ній та їх різнобічність.

Карти класифікують по змісту, масштабу, призначенню, територіальному охопленню. Серед їхнього різноманіття виділяють групу загальногеографічних карт, що відображають сукупність основних елементів місцевості (ділянок земної поверхні): природних (рельєф, гідрографія, рослинний покрив і ґрунти) і соціально-економічних (населені пункти, промислові, сільськогосподарські, соціально-культурні й інші об’єкти, дорожня мережа й ін.).

Елементами карти,її складовими частинами, є:

математична основа, щовключає масштаб, геодезичну основу й картографічну проекцію;

зміст, під яким розуміється сукупність показаних об’єктів і повідомлюваних відомостей;

допоміжне оснащення (назва, легенда - умовні знаки і пояснення, що розкривають їхній зміст, різні графіки, довідкові дані й ін.).





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 725 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...