Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Основні засоби вираження зв’язків між частинами складного речення



Мета: - поглибити та узагальнити вміння при визначенні засобів зв’язків між предикативними частинами в складному реченні; смислових зв’язків між ними, особливості будови складних речень;

- виховувати інтерес студентів до мови.

Завдання для виконання:

Завдання 1. З'ясуйте, який тип складних речень переважає в оповіданні А. Тесленка «У схимника». Чим це можна пояснити?

Завдання 2. Прочитайте текст. Знайдіть складні речення, визначте в них складені частини. Поясніть, якими засобами з'єднані частини складного речення між собою: інтонацією, сполучними словами тощо Повторіть типи сурядних і підрядних сполучників. Визначте, скільки в поданому тексті складносурядних, складнопідрядних та безсполучникових речень.

Дивовижна, таємнича і якась навіть небезпечна річ - алмаз. Найтвердіший камінь, матеріал, здатний порушити й обробити гартовану сталь, граніт, базальт, ще кілька століть тому виявився різновидом вуглецю, одного з найпоширеніших у природі елементів. Від того, як розташувалися атоми в його кристалі, він то звичайне вугілля, що ним розтоплюють самовари, то дзвінкий, блискучий антрацит, то м'який графіт з учнівського олівця, то, нарешті, найблагородніший алмаз. Багато століть вишукували його геологи, але в природі великі алмази стрічаються не частіше, ніж генії серед людей.

Саме інженери примусили вчених думати, як втрутитися в найглибші тайни кристалів, перетворити графіт на алмаз. Інколи вони вкраплені в метеоритах, що прилітають з космосу на землю. Очевидно, створюють їх височенні температури й надвисокі тиснення при падінні на землю.

Вчені працювали багато десятиліть, і не перелічити їхніх розчарувань. Потім допоміг щасливий випадок. Але всі розуміли, що привела до цього безсонність багатьох робочих ночей, скрупульозно точних розрахунків і зухвалих необережностей.

Але таємничості своєї, майже чарівницької, ніби заво­роженої, алмаз не позбувся. Найменший шматочок має свій характер, і збагнути його дано не кожному. Постав кристалик правильно, і він різатиме найтвердіший граніт, наче ніж. Трохи поверни — сліду не залишить. Найсильнішу грань алмазу не можна визначити якимсь приладом, її треба відчути так, як художник відчуває, де саме треба покласти останній геніальний мазок.

(В. Собко)

Завдання 3. Виявіть межі між частинами складних речень. Визначте засоби зв'язку між складовими частинами (інтонація, сурядні та під­рядні сполучники і сполучні слова) і на основі цього вкажіть тип кожного речення (складносурядне, складнопідрядне, безсполучникове).

Коли кінчається велика війна, то всім її учасникам здається, що це не забудеться ніколи. 2. Людина, що б з нею не сталося, хоче жити. 3. У палаті лежало двадцять інвалідів, і мимоволі всі погляди зупинилися на обличчі капітана. 4. В Святошині зацвітали сосни, і вітер травня духмянів тривожним смолистим ароматом. 5. Тепер іспит тримала його власна чесність, випробувався його характер. Це було влітку, йшов уже третій рік від того новорічного вечора, коли вони познайомились. 7. Раніше Оксана не звертала уваги на скромність житла Луки, а цього разу їй усе здавалося на диво нікчемним і бідним. 8. Потім темні очі наллються на мить гнівом, майне квітчаста спідничка, і назавжди піде вона [Оксана] з вестибюлю станції. 9. Сонце закотилося, але захід ще багрянів відсвітом жовтогарячої барви. 10. У нього [Луки] теж уперті вдача, і коли він щось вважає чесним, справедливим і для самого себе вирішеним, то не поступиться ніколи. 11. І пілоти мріятимуть пересісти на нову машину, відчути себе володарями найновішої техніки. 12. Минув біль обірваного кохання, вже почав переможну справу всевладний лікар — час. 13. Фотофініш дасть свої кадри, судді розглянуть їх, тут уже помилитися чи сфальшувати неможливо. Почуття і пристрасті виключено, зафіксовано на цупкому фотопапері.

(3 тв. В. Собка)

Завдання 4. Прочитайте і визначте складні і прості речення, межі частин у складних реченнях. Поясніть зв'язок між частинами в складних реченнях. Знайдіть сполучники сурядності і підрядності, вкажіть функцію їх та тип кожного складного речення.

Любий батьку, дорогий і рідний батьку, ти повторюєш мільйони разів до тебе зроблену помилку батьків і матерів, вважаєш свого сина найвродливішим, найкращим у світі, що може бути чоловіком не тільки Венери Мілоської Клеопатри, але навіть Софі Лорен або Любові Орлової. А ти глянь на нього їхніми очима, і зразу все зміниться. Зразу постане перед тобою високий, міцний хлопець з обличчям розумним, з ясно-блакитними очима і темно-русим, зачесаним назад волоссям, з впалими щоками й міцним підборіддям, один з тисяч і тисяч робітники які стоять біля точних верстатів на заводах, роблять граблі для колгоспників і космічні кораблі для вчених і зовні нічим не відрізняються один від одного, складаючи найсильнішу в світі єдність — робітничий клас. У колективі всі разом вони бездоганні, їм під силу будь-яка робота, подвиги, трудові й воєнні. Кожен зокрема має силу-силенну власних вад, і тільки ти в батьківському твоєму засліпленні не можеш і не хочеш їх помічати. А дівчата бачать, вони дуже добре все бачать...

(В. Собко)





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 915 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...