Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Складнопідрядні речення з підрядними означальними



Мета:

- систематизувати та узагальнити знання про складнопідрядні речення; співвідносними словами складнопідрядного речення, з позицією підрядної частини та зі складнопідрядними реченнями з підрядними означальними;

- виховувати наполегливість у здобутті знань.

Завдання для виконання:

Завдання 1. Знайдіть головні та підрядні частими, вкажіть місце частин по відношенню до головних. Підкресліть сполучники і сполучніслова в підрядній частині, а співвідносні - в головній. Визначте тип підрядних сполучників та значення сполучних слів. Поясніть розділові знаки.

1. Мати любила, щоб снопи були гарними, як діти. 2. Наступила та незручна тиша, коли один мовчить, а другийне говорять. 3. Якби ти до пізнього вечора залишився тут, то ми побачили б усіх борсученят. Всесвідчило про те, що дід був у місті. 5. Коли мені загрожує покарання, то я негайно згадую про школу та книжки. 6. Ніхто не бачив, як я переставляв на ділянках таблички. 7. Сталося так, що автобус пішов за кілька хвилин перед тим, як я прибув на автостанцію 8. Він не обернувся й тоді, коли поїзд уже пішов ходом. 9. Я теж спершу голову сушив собі, що б його придумати, аби найбільше вантажу брати. 10. Я не як почати з нею розмову. 11. Не знаю, що булона душі в Асель.

Завдання 2. Побудуйте кілька складних речень так, щоб в одному слова що, як, коли були сполучниками в підрядних частинах, а в іншому — сполучними словами. Поясніть їх відмінність.

Завдання 3. Прочитайте. Спишіть речення, проставляючи пропущені слова. Відшукайте у головних реченнях члени, до яких відносять підрядні означальні речення; підкресліть їх однією лінією, а сполучні слова – двома. Проставте розділові знаки і поясніть їх вживання.

1. То дивляться на нас їхніми очима сама Батьківщина…доручила мені відстояти її честь і незалежність. 2. І океанів тих нема…вірні роз’єднать серця. 3. Усім своїм єством Тимофій відчував ту землю…йому сьогодні наділив закон Леніна. 4. Доповідач говорив про силу дружби народів…є основою радянського ладу. 5. Вимагає час новий…ми діла вершили ще незнані.

Завдання 4. Прочитайте. Доберіть підрядні означальні речення з необхідним сполучними словами до поданих головних речень. Запишіть їх повністю, проставляючи, де потрібно, коми. Зробіть граматичний розбір першого речення.

1. Немає таких перешкод.... 2. На колгоспному... виросли хороші буряки. 3. Балада В. Сосюри «Комсомолець» є оптимістичним твором.... 4. Немеркнучою славою покрили себе комсомольці.... 5. Комбайни... виїхали в поле і почали косити й молотити пшеницю. 6. Восьмикласники очищали колгоспний тік.... 7. Надійка не одразу впізнала колишнього політрука....8. Хороший той учень....

Завдання 5. Прочитайте. Перетворіть, де це можливо, прості речення у складні підрядні з підрядними означальними, додавши відповідні сполучні слова. Нові речення запишіть, проставивши розділові знаки.

1. Місто залите сонцем і буйною зеленню приваблювало зір туристів. 2. Проїжджаємо побіля танка встановленої тут на площі Перемоги після кровопролитних боїв думаємо про щасливе сьогодення про визволителів міста. 3. Квіти посаджені у скверах міста дбайливими руками мешканців палахкотять на сонці веселкою. 4. У бліндажі гвардії майора Воронцова заваленому газетами картами книжками стояла приємна свіжа прохолода. 5. Ліворуч по долині вкритій лісом на значній віддалі від шосе Брянський і Черниш по­мітили хати гірського селища. 6. У нашій республіці багато велетнів-заводів створених за роки Радянської влади. 7. Брянський і Черниш схвильовані і зворушені зіскочили з сідел і вітаючись подавали ковалям руки.

Котре слово із виділених є прикладкою? Поясніть правопис слова проїжджаємо.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 985 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...