Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проект не вимагає специфічних матеріальних ресурсів. Потреба у закупівлі додаткового обладнання відсутня



Планування потреби у ресурсах проекту (матеріальні, людські,часові, фінансові). Джерела ресурсного забезпечення проекту та їх вибір.

Ресурси проекту – це робоча сила, техніка (машини, устаткування), матеріали і грошові кошти, різноманітні товари, необхідні для виконання робіт, що є обов’язковою умовою здійснення будь-якого проекту. Дуже часто при здійсненні проектів власними силами менеджери не наділяють проектну команду необхідними ресурсами, що потім призводить до негативних наслідків — невиконання основних цілей проекту щодо часу, якості, обсягів. Тому дуже важливим для менеджера у цій сфері є оцінка і складання плану потреб у pecypcax, термінів їх отримання й забезпечення повного та ефективного використання. Менеджер має вирішити проблему виконання робіт за проектом з високим рівнем якості, витрачаючи мінімально можливі час, ресурси і кошти.

Так, як даний проект не є комерційним, тобто не ставить собі за мету отримання прибутку, а несе виключно соціальний ефект (просвітницьку діяльність), то ресурси, які потрібні для виконання проекту будуть такі:

1) трудові ресурси – 1

2) канцелярське приладдя – 2

3) комп ‘ютерна техніка, оргтехніка - 3

4) Енергетичні ресурси – 4

5) Місце для засідань команди – 5

В таблиці 3 наведений календар використання ресурсів.

Таблиця 3.1

Календар та обсяги наявних ресурсів

Код роботи Вид ресурсу Кількість, чол./день Тривалість використання ресурсу, дні Дата початку Дата кінця
А 1; 2; 3; 4; 5.     15.02.2013 26.02.2013
B 1; 2; 3; 4;.     27.02.2013 21.03.2013
C 1;2;5.     02.04.2013 05.04.2013
D 1; 5; 2;     10.04.2013 19.04.2013
E 1;3;4;5.     25.04.2013 10.05.2013
F 1;2;3;4;5.     13.05.2013 14.05.2013
G 1;2;3;4;5.     13.05.2013   13.05.2013  
H 1;2;3; 4;5     13.05.2013 13.05.2013
I 1;2;3; 4;5     14.05.2013 14.05.2013

4. Оцінки тривалості робіт логістичного проекту (сценарний підхід – оптимістичні оцінки, песимістичні, середні).

Оцінки тривалості робіт - це кількісні оцінки ймовірної кількості робочих періодів, необхідних для завершення роботи. Вони завжди повинні включати вказівку на діапазон можливих результатів.

Визначення за допомогою сіткових графіків критичного шляху і тривалості виконання робіт інколи показує, що обчислені терміни перевищують планові завдання. Виникає потреба скорочення окремих робіт для забезпечення запланованого строку виконання проекту. Цю процедуру ще називають оптимізацією сіткового графіка.

Менеджер проекту може використовувати такі методи скорочення тривалості робіт:

* перерозподіл ресурсів від некритичних до критичних робіт (з метою скорочення терміну їх виконання) в межах запасу часу;
* зміна логічних зв'язків (там, де це можливо): замість послідовних - паралельні;
нове обчислення тривалості робіт критичного шляху (у міру надходження більшої інформації);
* зміна режиму роботи, проте потрібно враховувати зниження продуктивності праці;
* якщо внутрішні ресурси перевантажені - використання тимчасових працівників;
* технічні зміни, які скорочують тривалість виконання роботи і спрощують її зміст (альтернативні матеріали, інші засоби складання тощо);
* поліпшення умов праці і мотивація (з використанням теорій Маслоу, Херзберга, Мак-Грегора);
* якщо головні критерії - час і затрати, то скорочується обсяг робіт.


Зазвичай усі ці шляхи потребують збільшення ресурсів (використання додаткових працівників або додаткового часу), що призводить до підвищення затрат (фізичних, моральних) на проект. Тому менеджер проекту кожного разу має шукати компроміс між скороченням часу виконання робіт і економією додаткових витрат на проект.

Методи та засоби оцінки тривалості робіт

1. Висновок експерта.. Часто буває важко оцінити тривалість робіт, оскільки на них впливає велика кількість чинників (наприклад, рівень використання ресурсів, продуктивність ресурсів). Висновок експерта, що грунтується на інформації з архіву, повинен використовуватися скрізь, де є на це можливість. У противному разі оцінки набувають невизначеності й стають ризикованими.

2. Оцінка на основі аналогів.

Оцінка на основі аналогів, або оцінка зверху-вниз, означає використання фактичної тривалості попередньої аналогічної роботи як оцінки тривалості майбутньої роботи. Вона часто використовується для оцінки тривалості проекту, коли про нього є небагато детальної інформації (наприклад, на його ранніх фазах). Оцінка на основі аналогів є однією з форм висновку експерта.

Оцінка на основі аналогів найбільш надійна, коли попередні проекти схожі не тільки за формою, а й за змістом, і коли особи, що виконують цю роботу, мають необхідний досвід.

3. Моделювання. Моделювання включає розрахунок великої кількості тривалостей з певним набором допущень. Найбільш відомим є метод «Монте-Карло», в якому розподіл імовірних результатів визначається по кожній роботі і використовується для розрахунку розподілу ймовірних результатів по проекту в цілому.

5. Розробка сітьового графіку логістичного проекту. Розрахунок критичного шляху. Оптимізація проекту.

6. Ресурсні конфлікти та "згладжування" (калібрування) ресурсів з урахуванням пріоритетів різних робіт.

Управління ресурсами - одна з головних підсистем управління проектом. Вона включає процеси планування, закупівель, постачань, розподілу, обліку й контролю ресурсів, звичайно трудових і матеріально-технічних. Поняття ресурс у методології управління проектами трактується широко: все, чим розташовує проект, - у тому числі трудові, фінансові й матеріально-технічні ресурси, команда проекту, час, інформація, знання й технології - є взаємозалежними ресурсами проекту. І основне завдання управління ресурсами - забезпечити їхнє оптимальне використання для досягнення кінцевої мети управління проектом - формування результату проекту із запланованими показниками [8].

Виділяють дві взаємозалежні групи ресурсів:

- матеріально-технічні - матеріали, конструкції, що комплектують; енергетичні ресурси; ресурси типу «потужності» або технологічні ресурси (машини, механізми для виконання робіт проекту); устаткування та ін.;

- трудові - здійснюють безпосередню роботу з матеріально-технічними ресурсами (наприклад, спеціалісти, водії машин, депутати та ін.) [8].

Процес призначення ресурсів полягає у зазначенні для кожної роботи необхідних ресурсів і визначенні їхньої необхідної кількості.

Ресурсне планування при обмеженні за часом передбачає фіксовану дату закінчення проекту й призначення на проект додаткових ресурсів на періоди перевантажень. Планування при обмежених ресурсах передбачає, що спочатку задану кількість доступних ресурсів не може бути змінено і є основним обмеженням проекту. При даному підході наявна кількість ресурсу залишається незмінною, а вирішення конфліктних ситуацій провадиться за рахунок зсуву дати закінчення робіт. Інформація, отримана на основі використання обох цих підходів, дозволяє проект-менеджерові більш обґрунтовано проводити переговори, що стосуються дат закінчення й ресурсного забезпечення з вищим керівництвом, керівництвом замовника й функціональних менеджерів.

З урахуванням ієрархічної (WBS) та організаційної (OBS) структур проекту, вимог до якості продукту визначаються ресурси проекту. Ресурси включають у себе персонал проекту, обладнання, матеріали й кошти, потрібні для виконання пакетів робіт. Перелік основних ресурсів проекту створення «Бізнес-інкубатору», як елементу інфраструктури підтримки та розвитку підприємництва в районі.

Необхідно звернути увагу на те, що всі ресурси по проекту використовуються по календарю.

Ресурсний профіль представляє ту ж саму інформацію стосовно ресурсів, але у формі гістограм. Ресурсний профіль надає змогу візуально відслідковувати потребу у будь-якому ресурсі для виконання певної роботи, або ж вести облік використання ресурсів щодо їх вартості чи кількості, або відстежувати відхилення по бюджету проекту. Ресурсний профіль є досить зручним для користування.

Слід зазначити, що всі нетрудові (матеріально-технічні) ресурси мають використовуватися по фіксованим сумам. Тобто вартість використання кожного такого ресурсу обчислюється не в одиницях людино-годин (як це робиться з трудовими ресурсами), а фіксується в конкретних сумах.

Звертаємо увагу й на тому, що трудові ресурсі на певних проміжках часу позначені червоним кольором, адже їх часове використання перевищує робочі години календаря, який встановлено. Але це пов'язано з тим, що цей ресурс використовується не лише як виконавець, а ще й як відповідальний за виконання даної роботи. Також це можна пояснити тим, що такі роботи є паралельними, але зазначений трудовий ресурс фізично в змозі виконати обидві паралельні роботи.

Щодо трудових ресурсів пояснення таке ж, як використання їх у якості виконавців та відповідальних одночасно. А щодо не трудових, то це пов'язано з тим, що цей ресурс використовується не по годинам, а йому встановлюється фіксована вартість. Тобто, у разі, якби цей ресурс був би трудовим, то таке позначення вказувало би на те, що на даній роботі відбувається конфлікт ресурсів тобто перевищення обсягу (кількісного або вартісного) використання ресурсу. В такому разі необхідно було робити «згладжування» (калібрування) ресурсів - виконування дій з урахуванням пріоритетів різних робіт для уточнення термінів виконання робіт і споживаних ресурсів; мінімізація резервів часу (тривалість проекту). Але знову ж таки, на таких виплесках використовуються нетрудові ресурси з фіксованими сумами.

Проект не вимагає специфічних матеріальних ресурсів. Потреба у закупівлі додаткового обладнання відсутня.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 350 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...