Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік наявності і руху основних засобів



ПОЛОЖЕННЯ ПРО БУХГАЛТЕРІЮ. Бухгалтерія є самостійним структурним підрозділом підприємства і підпорядковується безпосередньо директору компанії. Бухгалтерію очолює головний бухгалтер, який призначається на посаду наказом директора підприємства. На час відсутності головного бухгалтера (відрядження, відпустка, хвороба тощо) керівництво бухгалтерією здійснює заступник головного бухгалтера. У своїй діяльності бухгалтерія керується: Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996-XIV від 16.06.1999 р., Порядком надання фінансової звітності, затверджений постановою Кабінетом Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419, «Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємства", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291.

Бухгалтерія має право: Вимагати від усіх підрозділів підприємства дотримання порядку оформлення операцій і подання у встановлені строки необхідних документів і відомостей; Вимагати від керівників структурних підрозділів підприємства та окремих фахівців вживання заходів, спрямованих на підвищення ефективності
використання коштів підприємства, забезпечення збереження власності підприємства, забезпечення правильної організації бухгалтерського обліку і контроль - зокрема: перегляду завищених і застарілих норм витрати сировини, матеріалів, витрат праці та інших норм; проведення заходів по поліпшенню контролю за правильністю застосування норм і нормативів, організації правильного первинного обліку вироблення продукції і руху товаро-матеріальних цінностей, організації кількісного обліку використання; Вести листування з питань бухгалтерського обліку та звітності, а також інших питань, що входять до компетенції бухгалтерії та не потребують узгодження з керівником підприємства.

Відповідальність за неналежне та несвоєчасне виконання функцій бухгалтерії несе головний бухгалтер. Головний бухгалтер забезпечує організацію бухгалтерського обліку на підприємстві та контроль за раціональним, економним використанням всіх видів ресурсів, збереженням власності, активним впливом на підвищення ефективності господарської діяльності підприємства.(див.додаток Ж)

Організація бух.обліку на підприємстві проводиться автоматизовано, за допомогою програм 1С та Бест.

1С універсальна програмна платформа для побудови систем управління підприємством. Є кілька варіантів програми "Склад", "Бухгалтерія", "Зарплата і кадри". На підприємстві використовується 1С: Предприятие. Ця програма призначена для зручного та швидкого проводження операцій над основними засобами та продукцією.

Облік проводиться наступним чином:

1) Заробітна плата. Від кадрів направляються табеля в розрахунковий відділ, лікарняні листи, заяви на відпустки після обробки даних заносяться в АРМ (Автоматичне робоче місце). Виконується розрахунок, формування відомості, після чого вона друкується. Формується масив бухгалтерських проводок для подальшої обробки в системі БЕСТ.

2) Банк. Всі платежі поступово розраховуються через систему «Клієнт Банк». Данні заводяться в БЕСТ.

3) Послуги. За наданням послуг тепло забезпечення ведеться розрахунок з клієнтами. Всі данні формуються в бухгалтерські проводки з подальшим імпортом в АРМ головного бухгалтера

4) Виробництво. Закріпляється в АРМ головного бухгалтера після обробки всієї інформації в 1С, формуються проводки в БЕСТ.

При веденні бухгалтерського обліку дотримуються основні принципи, сформульовані в П (С) БО 1:

-Автономність, безперервність діяльність;

-періодичність (звітний період - календарний рік, проміжний звітний період місяць, квартал і звітність складається наростаючим підсумком з початку звітного року);

-Нарахування та відповідності доходів і витрат;

-Обачність і історичної (фактичної) собівартості;

-Повне висвітлення, послідовності та превалювання змісту над формою;

- Єдиний грошовий вимірник.

Для здійснення документообігу основних засобів на підприємстві використовуються наступні документи:

- Акт технічного стану. Відповідно до договірних зобов'язань результати виконання певних видів робіт, обстежень або оглядів підтверджуються офіційно-оформленими документами. Одним з підсумкових документів при виконанні договірних відносин вважається технічний акт (або акт технічного стану). Акт складається кількома сторонами і поряд з іншими документами є правовою у врегулюванні спірних питань.

Приклад:

- Наказ про введення до основних засобів. Застосовується для введення до основних засобів нового обладнання.

Приклад:

- Акт списання основних засобів. Використовується для виведення з основних засобів обладнання.

Приклад:

- Інвентарна картка обліку основних засобів. Картка застосовується для обліку наявності об'єкта основних засобів. У ній відображається інформація про прийняття об'єкта основних засобів до обліку, переміщення його всередині організації, реконструкції, модернізації, капітального ремонту, а також про вибуття або списання.

Приклад:

- Коротка індивідуальна характеристика об'єкта. Застосовується для індивідуального відображення інформацію про основні засоби.

Приклад:

- Акт приймання передачі основних засобів. Застосовується для прийому та передачі основних засобів.

Приклад:

Наказ про облікову політику (додаток З)





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1857 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...