Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика економічних служб підприємства



ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА

Склад бухгалтерської служби на підприємстві

Головний бухгалтер

           
   
Бухгалтер 2 категорії, який веде облік матеріальних і основних засобів
 
Бухгалтер 1 категорії, який веде облік витрат виробництва
 
   

Підприємство КП «Жовтоводськтепломережа» має два основні економічні відділи: бухгалтерській відділ і фінансово-економічний.

Фінансово-економічній відділ відповідає за планування операцій. Начальнику цього відділу підпорядковуються: три бухгалтери. Двоє з яких відповідають за облік заробітної плати та розрахунки з постачальниками і один бухгалтер-фінансист.

Головний бухгалтер очолює бухгалтерський відділ і має в своєму підпорядкуванні фінансово-економічний відділ, а також двох бухгалтерів, які на пряму підпорядковуються йому. Один з яких веде облік витрат виробництва і вважається бухгалтером 1-ї категорії, а другий веде облік матеріальних і основних засобів і вважається бухгалтером 2-ї категорії.

I. Загальні положення

1. Головний бухгалтер забезпечує організацію бухгалтерського обліку на підприємстві та контроль за раціональним, економним використанням всіх видів ресурсів, збереженням власності, активним впливом на підвищення ефективності господарської діяльності підприємства.

2. Очолювана головним бухгалтером бухгалтерія (центральна бухгалтерія) підприємства є самостійним структурним підрозділом (службою) і не повинна входити до складу будь-якого іншого підрозділу (служби).

3. Головний бухгалтер призначається на посаду і звільняється з посади керівником підприємства з подальшим затвердженням вищим органом.

4. Головний бухгалтер підпорядковується безпосередньо керівникові підприємства, а з питань організації бухгалтерського обліку та складання звітності, порядку і методики здійснення контролю - начальнику управління (відділу) бухгалтерського обліку та звітності (головному бухгалтеру) вищестоящого органу.

5. На посаду головного бухгалтера призначаються особи, які мають вищу економічну освіту.

У необхідних випадках за рішенням вищого органу на посаду головного бухгалтера можуть бути призначені особи, які не мають вищої освіти, за наявності стажу фінансово-бухгалтерської роботи на керівних посадах не менше п'яти років.

6. На час відсутності головного бухгалтера (відрядження, відпустка, хвороба і т. п.) його обов'язки виконує заступник, який користується правами і несе відповідальність згідно з цим Положенням, а за відсутності заступника обов'язки головного бухгалтера виконує працівник, призначений наказом керівника підприємства. Виконуючий обов'язки також користується правами і несе відповідальність відповідно до Положення про головного бухгалтера.

7. Прийом і здача справ при призначенні та звільненні головного бухгалтера оформляються актом після перевірки стану бухгалтерського обліку та достовірності звітних даних. Акт затверджується керівником підприємства.

8. На головного бухгалтера не можуть бути покладені обов'язки, пов'язані з безпосередньою матеріальною відповідальністю за грошові кошти та матеріальні цінності. Йому забороняється одержувати безпосередньо по чекам і іншим документам грошові кошти і товарно-матеріальні цінності для підприємства.

II. Обов'язки

1. Забезпечення раціональної системи документообігу, застосування прогресивних форм і методів ведення бухгалтерського обліку на базі сучасної обчислювальної техніки, що дозволяють здійснювати строгий контроль за раціональним та економним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

2. Забезпечення повного обліку вступників грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей та основних засобів, а також своєчасне відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних з їх рухом.

3. Забезпечення достовірного обліку витрат виробництва і обігу, виконання кошторисів витрат, реалізації продукції, робіт і послуг, результатів внутрішнього господарського розрахунку, орендного підряду виробництв, цехів, відділень, бригад, бюро, лабораторій та інших підрозділів підприємства.

4. Забезпечення точного обліку результатів господарсько-фінансової діяльності підприємства відповідно до встановлених правил.

5. Забезпечення правильного нарахування і своєчасного перерахування платежів до державного бюджету, внесків на державне соціальне страхування, коштів на фінансування капітальних вкладень, погашення у встановлені терміни заборгованості банкам по позиках; відрахування коштів у фонди економічного стимулювання та інші фонди та резерви.

6. Забезпечення участі в роботі юридичних служб по оформленню матеріалів по нестачах і розкраданнях грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей та контроль за передачею в належних випадках цих матеріалів у судові і слідчі органи, а при відсутності юридичних служб - безпосередньо здійснення цих функцій.

7. Забезпечення перевірки організації бухгалтерського обліку та звітності у виробничих (структурних) одиницях підприємства, а також у виробництвах і господарствах, виділених на окремий баланс, своєчасний інструктаж працівників з питань бухгалтерського обліку, контролю, звітності та економічного аналізу.

8. Забезпечення складання бухгалтерської звітності на основі даних бухгалтерського обліку, первинних документів, подання її спільно з керівником в установленому порядку та терміни на розгляд ради трудового колективу, а також відповідним органам.

9. Забезпечення здійснення (спільно з іншими підрозділами і службами) економічного аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів, попередження втрат і непродуктивних витрат.

10. Забезпечення необхідної допомоги постійно діючих виробничих нарад, громадський групам (бюро) економічного аналізу та органам народного контролю у використанні облікових даних для роботи з виявлення та мобілізації внутрішньогосподарських резервів.

11. Забезпечення активної участі працівників бухгалтерського обліку в розробці і здійсненні заходів, спрямованих на дотримання державної дисципліни і зміцнення господарського розрахунку.

12. Забезпечення своєчасного проведення спільно з іншими підрозділами і службами у виробничих (структурних) одиницях об'єднань, а також у виробництвах і господарствах, виділених на окремий баланс, перевірок і документальних ревізій та підготовка пропозицій щодо поліпшення їх роботи.

13. Забезпечення збереження бухгалтерських документів, оформлення та передача їх у встановленому порядку в архів.

14. Контроль за дотриманням встановлених правил оформлення приймання та відпуску товарно-матеріальних цінностей.

15. Контроль за правильністю витрачання фонду заробітної плати, встановлення посадових окладів, суворе дотримання штатної, фінансової і касової дисципліни.

16. Контроль за дотриманням встановлених правил проведення інвентаризацій грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей, основних фондів, розрахунків і платіжних зобов'язань.

17. Контроль за стягненням в установлені терміни дебіторської і погашення кредиторської заборгованості, дотримання платіжної дисципліни.

18. Контроль за законністю списання з бухгалтерських балансів недостач, дебіторської заборгованості та інших втрат.

19. Здійснення обліку фінансових, розрахункових і кредитних операцій та контроль за законністю, своєчасністю та правильністю оформлення цих операцій (при наявності в складі підприємства самостійної фінансової служби).

20. Участь у підготовці заходів, що попереджають утворення нестач і незаконне витрачання грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей, порушення фінансового та господарського законодавства.

У разі виявлення незаконних дій посадових осіб (приписки, використання коштів не за призначенням та інші порушення і зловживання) головний бухгалтер повинен доповісти про це керівнику підприємства для вжиття заходів.

21. Дотримання встановлених правил оформлення первинних документів, що використовуються в бухгалтерському обліку, посадовими особами.

Документи, що служать підставу для приймання і видачі грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей, а також кредитні і розрахункові зобов'язання підписуються керівником підприємства та головним бухгалтером або особами, ними на те уповноваженими. Надання права підписання документів цими особами повинне бути оформлено наказом по підприємству.

Зазначені вьше документи без підпису головного бухгалтера або осіб, їм на те уповноважених, вважаються недійсними і не повинні прийматися до виконання матеріально відповідальними особами та працівниками бухгалтерії даного підприємства, а також установами банків.

Інші документи підписуються посадовими особами, на яких покладається обов'язок їх складання. Списки зазначених осіб узгоджуються з головним бухгалтером і затверджуються керівником підприємства.

22. Забезпечення виконання й оформлення документів з фінансово-господарськими операціями відповідно до чинного законодавства. Головному бухгалтеру забороняється приймати до виконання і оформлення документи по операціях, які суперечать законодавству і порушують договірно-фінансову дисципліну.

У разі отримання від керівника підприємства розпорядження зробити таку дію головний бухгалтер, не приводячи його у виконання, в письмовій формі зобов'язаний звернути увагу керівника на незаконність даного ним розпорядження. При отриманні від керівника повторного письмового розпорядження головний бухгалтер виконує його, а про факти грубого порушення законодавства повідомляє в органи прокуратури. В цьому випадку всю повноту відповідальності за досконалу операцію несе керівник підприємства.

23. Забезпечення регулярного інформування ради трудового колективу і загальних зборів (конференції) про результати фінансово-господарської діяльності, проведених ревізій, перевірок, виявлені порушення, винних у цьому осіб, а також шляхи усунення недоліків у фінансово-господарській діяльності, зміцнення господарського розрахунку та фінансового стану підприємства.

24. Надання постійної допомоги у вивченні основ обліку робітниками, службовцями та фахівцями підприємства з метою широкого застосування ними цих знань у практичній роботі по контролю за економним використанням ресурсів.

III. Права

1. Встановлювати службові обов'язки для підлеглих йому працівників з тим, щоб кожен працівник знав коло своїх обов'язків і ніс відповідальність за їх виконання.

2. Вимагати від усіх підрозділів, служб і працівників підприємства в частині порядку оформлення фінансово-господарських операцій первинних документів та їх подання до бухгалтерії або на обчислювальну установку, ведення первинного обліку.

3. Погоджувати призначення, звільнення і переміщення матеріально відповідальних осіб (касирів, завідувачів складами та ін.)

4. Розглядати і візувати договори та угоди, укладені підприємством, на отримання або відпустку товарно-матеріальних цінностей на виконання робіт і послуг, а також накази та розпорядження та інші документи з питань фінансово-господарської діяльності.

5. Вимагати від керівників бригад, дільниць, відділів та інших підрозділів і служб, а в необхідних випадках і від керівника підприємства вжиття заходів щодо підвищення ефективності використання державних коштів, щодо посилення збереження власності, забезпечення правильної організації бухгалтерського обліку та контролю.

6. Вимагати перегляду завищених і застарілих норм витрати сировини, матеріалів, витрат праці та ін

7. Вимагати поліпшення складського і ваговимірювального господарства, належної організації приймання і зберігання сировини, матеріалів та інших цінностей, підвищення обгрунтованого відпустки цих цінностей для потреб виробництва, обслуговування та управління.

8. Вимагати проведення заходів по поліпшенню контролю за правильністю застосування норм і нормативів, організації правильного первинного обліку вироблення продукції і руху деталей і напівфабрикатів, організації обліку використання сировини і матеріалів у цехах, на виробничих ділянках і т. п.

9. Перевіряти в структурних підрозділах і службах підприємства дотримання встановленого порядку приймання, оприбуткування, зберігання і витрачання грошових коштів, товарно-матеріальних та інших цінностей.

10. Готувати пропозиції про зниження розмірів премій чи позбавлення премій керівників цехів, дільниць, бригад, відділів та інших підрозділів і служб, що не забезпечують виконання встановлених правил оформлення первинної документації, ведення первинного обліку та інших вимог щодо організації обліку та контролю.

11. Вносити пропозиції у відповідні комітети народного контролю про виробництво грошових начетов на посадових осіб, які заподіяли своїми неправильними діями або нерозпорядливість матеріальну шкоду державі, підприємству.

IV. Відповідальність

1. Головний бухгалтер несе відповідальність у таких випадках.

1.1. Неправильне ведення бухгалтерського обліку, наслідком чого стали занедбаність у бухгалтерському обліку і спотворення в бухгалтерській звітності.

1.2. Прийняття до виконання й оформлення документів по операціях, які суперечать законодавству або встановленому порядку приймання, оприбуткування, зберігання і витрачання грошових коштів, товарно-матеріальних та інших цінностей.

1.3. Несвоєчасна і неправильна вивірка операцій по розрахунковому та інших рахунках в банках, розрахунків з дебіторами та кредиторами.

1.4. Порушення порядку списання з бухгалтерських балансів недостач, дебіторської заборгованості та інших втрат.

1.5. Відсутність контролю за належною організацією бухгалтерського обліку та несвоєчасне проведення перевірок і документальних ревізій у структурних одиницях підприємства.

1.6. Складання недостовірної бухгалтерської звітності з вини бухгалтерії.

1.7. Інші порушення положень та інструкцій з організації бухгалтерського обліку.

1.8. Незабезпечення гласності економічних показників роботи, нерегулярного інформування ради трудового колективу про результати фінансово-господарської діяльності та допущених фактах безгосподарності.

2. Головний бухгалтер несе нарівні з керівником підприємства відповідальність за такі порушення.

2.1. Порушення правил і положень, що регламентують фінансово-господарську діяльність.

2.2. Несвоєчасне стягнення грошових начетов з посадових осіб на основі постанов комітетів народного контролю.

2.3. Порушення строків подання місячних, квартальних і річних бухгалтерських звітів і балансів відповідним органам.

4. До техніко-економічних показників виробничо-господарської даяльності підприємства я відніс Звіт про наявність і рух основних засобів, амортизацію (див.дод. А), облік доходів та витрат (див.дод. В), калькуляції виробничої собівартості (див.дод. Г).

У цілісний майновий комплекс входять наступні підрозділи:

n теплова електростанція;

n водогрійна котельня;

n теплові і парові мережі.

Основні енергоносії, що споживає ТЕЦ, це — природний газ (можливий - кам'яне вугілля і топковий мазут), технічна і питна вода, а також у період зупинки турбогенераторів — електроенергія, споживана від системи.

Свою продукцію ТЕЦ одержує за рахунок переробки виробничими потужностями енергоносіїв і перетворення їх у тепло- і електроенергію.

До складу ТЕЦ входять наступні основні підрозділи:

n котельний цех (4 енергетичних котли ЦКТІ-75-39Ф, 5 водогрійних котлів ПТВМ-100);

n турбінне відділення (турбіна ПТ-12-35/10/1,2, реконструйована для роботи у режимі протитиску, турбіни ПТ-12-35/10/1,2 і ПР-6-35/10)

n відділення хімводоочистки води;

n електричне відділення.

Інші підрозділи і ділянки є допоміжними й основних навантажень у виробництві продукції не несуть.

Обсяги реалізації продукції підприємства в натуральних одиницях:

Види продукції Категорії споживачів 4квартал 2011р 2012р 1квартал 2013р
Теплоенергія, тис. Гкал Для населення 43,48 105,17 68,02
Для інших споживачів 8,05 23,09 14,25
Гаряча хімочищена вода, тис.м3 Для населення 119,44 217,8 95,66
Для інших споживачів 11,84 34,62 19,19
Електроенергія, тис. кВт*год На власні потреби та виробництво інших видів Продукції - 14642,8 4568,8
Для інших споживачів -   91,4

Обсяги реалізації продукції підприємства у процентному вигляді:

Види продукції Процент виконання обсягів реалізації
4квартал 2011р 2012р 1квартал 2013р
Теплоенергія 58,4 54,3 70,0
Електроенергія   15,5 1,1
Гаряча хімочищена вода 49,9 49,4 58,8

Загальні витрати та доходи по підприємству за звітний період склали:

  Види продукції   Показники 4квартал 2011р 2012р 1квартал 2013р
  Теплоенергія Витрати 8965,2 26671,1 15330,1
Доходи 6704,1 18305,8 15066,0
Збитки(-) - 2261,1 - 8365,3 - 264,1
Гаряча хімочищена вода Витрати 412,2 1587,1 503,9
Доходи 322,2   628,9
Збитки(-), Прибуток - 90 - 856,1 + 125
Електроенергія Витрати   1122,4 34,8
Доходи      
Збитки(-)   - 977,4 -7,8
Інші види Витрати 128,5   570,7
Доходи 58,1 54,4 602,9
Збитки(-) - 70,4 - 40,6 +32,2
Усього по підприємству Витрати 9505,9 29475,6 16439,5
Доходи 7084,4 19236,2 16324,8
Збитки(-), Прибуток - 2421,5 - 10239,4 - 114,7
Динаміка обсягів виробництва та реалізації продукції за 2011 рік.
тис.грн.
Назва показника Джерело інформації за новими стандартами Відповідний період минулого року Звітний період (наростаючи м підсумком з початку року) Зростання (+),
зниження (-)
 
відс. гр.4/гр.З тис.грн.
гр.4-гр.З
           
1. Обсяг виробництва продукції Статистична звітність підприємства 39 327 50 374 128% 11 047
2. Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ф.№2) ряд.035 32 725 41 978 128% 9 253
2.1. в тому числі надходження грошовими коштами Дані підприємства 34 231 43 380 127% 9 149
2.2. Питома вага надходжень грошовими коштами, % Ряд.2.1/ряд2*100 105% 103% х х
           
           
Аналіз фінансових результатів
тис.грн.
Показники Джерело інформації за новими стандартами Відповідний період минулого року тис. гри. Звітний період
тис. грн зміни %
         
1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) Ф.№2 ряд. 035 32 725 41 978 128%
2. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) - питома вага витрат у виручці від реалізації, % Ф.№ 2 ряд. 040 35 787 37 293 104%
ряд. 2/ряд. 1*100
3. Валовий прибуток (збиток) Ф.№2 ряд. 050 (055) -3 062 4 685 253%
4. Прибуток (збиток) від операційної діяльності Ф.№ 2 Ряд. 100 (105) -9 179 -1 139 88%
5. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності Ф.№2 Ряд. 170 -8 977 -1 010 89%
-175
6.Чистий прибуток (збиток) Ф.№2 Ряд. 220 - -  
-225
               

Пояснювальна записка за 2009р. (див.дод.Д)

Пояснювальна записка за 2010р. (див.дод.Е)

Пояснювальна записка за 2011р.(див.дод.Є)





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...