Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захист наукової роботи



Захист наукової роботи здійснюється на основі другого примірника державною мовою. Усі примірники повинні бути ідентичними.

До захисту наукової роботи кожен учень подає: наукову роботу, відзив керівника, рецензію (у двох примірниках), заявку та анкету, тези друковані та в електронному варіанті.

Відзив обсягом не більше однієї сторінки характеризує учня в процесі виконання наукової роботи і має закінчуватися словами: «Учениця Балагур О.А. сформувалася як дослідник». (Оцінку керівник не виставляє).

Рецензія дається фахівцем з науковим ступенем, що працює в іншій установі (підрозділі). У ній розкриваються сильні та слабі сторони наукової роботи. Рецензія обов’язково закінчується словами: «Наукова робота Балагур О.А. відповідає усім вимогам, що пред’являються до таких робіт, і заслуговує на оцінку «відмінно», («добре», «задовільно»).

На відзиві та рецензії мають стояти печатки, що підтверджують автентичність підписів.

Своєчасно учнем готується доповідь, яка розрахована на 10 хвилин (4-5 сторінок тексту) за матеріалами проведеного дослідження (обстоює його актуальність, аргументує новизну, ознайомлює з метою і завданнями, показує теоретичне й практичне значення роботи, аналізує зміст основної частини і відзначає найсуттєвіші результати). Написавши текст виступу, потрібно адаптувати його до усного виголошення. Для цього необхідно насамперед врахувати особливості усного і писемного мовлення. Остаточно редагуючи текст, врахуйте такі побажання:

1. Замініть складні речення простими, якщо це можливо.

2. Цифрові дані напишіть словами, щоб уникнути помилок при словозміні.

3. Перевірте за орфоепічними словниками і проставте наголоси в словах, які викликають у вас труднощі.

4. Розставте логічні паузи і виділіть слова, словосполучення, які несуть основне навантаження в тексті.

5. Позначте на полях час, потрібний для виголошення вступу, основної частини і висновків.

6. Ще раз перегляньте, чи вдало вибрано форму виступу, чи достатньо виваженими і переконливими є висновки.

7. Використовуйте у виступі різні конструкції безпосереднього й опосередкованого зв’язку зі слухачами (напр.: «звернімо увагу на…», «розглянемо», «і це дуже суттєво», «це очевидні речі, однак…», «мабуть ніхто не заперечить, що…» тощо).

Суттєво доповнять усний виступ і полегшать його сприйняття різні форми унаочнення, про що авторам варто подбати заздалегідь.

Усний виступ – це не тільки завершальний етап наукової роботи слухачів МАН. Він є відображенням умінь автора відстоювати власну точку зору, переконувати інших у правильності одержаних результатів. Відстоюючи власну думку, учень має пам’ятати про такт і наукову етику; без цього неможливий майбутній учений.

Після усного виступу автор роботи дає відповіді на запитання членів комісії та опонентів. Відповіді на можливі запитання добре б продумати заздалегідь.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 2358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...