Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хеджування



Страхування біржових товарів відбувається завдяки операції хеджування - форма страхування ціни і прибутку при здійсненні Фьючерських угод, коли продавець (покупець) одночасно проводить закупівлю (продаж) відповідної кількості ф'ючерсних контрактів.

Хеджування дає можливість підприємцям застрахувати себе від можливих втрат до моменту ліквідації угоди на термін, забезпечує підвищення гнучкості та ефективності комерційних операцій, зниження витрат на фінансування вання торгівлі реальними товарами. Хеджування дозволяє зменшити ризик сторін: втрати від зміни цін на товар компенсуються виграшем по ф'ючерсах.

Це операція, яка призначена знизити ризик, що виник в результаті інших операцій. Якщо компанія має запаси товару, то вона відчуває ризик виникнення збитків у разі падіння ціни. Цього збитку можна уникнути шляхом хеджування, яке включає укладення угоди про продаж товару на термін, тобто про поставку товару за узгодженою ціною в певний день в майбутньому, або шляхом продажу на ф'ючерсному ринку (futures market). Якщо товар однорідний, то шляхом хеджування можливо повністю виключити ризик. Якщо товар неоднорідний, то ціна на наявні товари не може змінюватися точно таким же чином, як на однорідні товари на ринку по операціях на строк або ф'ючерсному ринку; проте за наявності певної кореляції між двома цінами хеджування знижує ризик. Альтернативний метод хеджування ризику володіння запасами полягає в покупці опціону " пут " (put option), який його держателю дозволяє, хоча і не зобов'язує здійснювати продаж за контрактною ціною. Аналогічно фірма, яка знає, що вона зобов'язана здійснити поставку товару в певний день в майбутньому, може побажати захистити себе від ризику того, що, коли настане час, ціна на товар буде дуже високою. Вона може хеджувати цей ризик шляхом покупки термінового або ф'ючерсного контракту або шляхом купівлі опціону колл, який надає їй право, але не зобов'язання здійснити покупку за контрактною ціною.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 112 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...