Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні функції і завдання складів у логістичній системі



Переміщення матеріальних потоків у логістичному ланцюзі неможливо без концентрації в певних місцях необхідних запасів, для зберігання яких призначені відповідні склади. Рух через склад пов'язаний з додатковими витратами, що збільшує вартість товару. У зв'язку із цим проблеми, що пов'язані з функціонуванням складів, значно впливають на раціоналізацію руху матеріальних потоків у логістичному ланцюзі, використання транспортних засобів і витрат обігу.

Сучасний великий склад - це складна технічна споруда, що складається із численних взаємозалежних елементів, має певну структуру і виконує ряд функцій по перетворенню матеріальних потоків, а також нагромадженню, переробці і розподілу вантажів між споживачами. При цьому через різноманіття параметрів, технологічних і об'ємно-планувальних рішень, конструкцій устаткування і характеристик різноманітної номенклатури вантажів, що переробляються, склади відносять до складних систем. У той же час склад сам є всього лише елементом системи більш високого рівня - логістичного ланцюга, що і формує основні і технічні вимоги до складської системи, встановлює цілі і критерії її оптимального функціонування, диктує умови переробки вантажу.

Тому склад повинен розглядатися не ізольовано, а як інтегрована складова частина логістичного ланцюга. Тільки такий підхід дозволить забезпечити успішне виконання основних функцій складу і досягнення високого рівня рентабельності. При цьому необхідно мати на увазі, що в кожному окремо взятому випадку, для конкретного складу, параметри складської системи значно відрізняються один від одного, так само як її елементи і сама структура, що заснована на взаємозв'язку цих елементів. При створенні складської системи потрібно керуватися наступним основним принципом: лише індивідуальне рішення з урахуванням всіх факторів, що впливають, може зробити її рентабельною. Передумовою цього є чітке визначення функціональних завдань і ґрунтовний аналіз переробки вантажу як усередині, так і поза складом.

Основне призначення складу - концентрація запасів, їхнє зберігання і забезпечення безперебійного і ритмічного виконання замовлень споживачів. До основних функцій складу можна віднести наступні.

1. Перетворення виробничого асортименту у споживчий у відповідності з попитом - створення необхідного асортименту для виконання замовлень клієнтів (рис. 8.1). Особливе значення дана функція набуває в розподільній логістиці, де торговельний асортимент включає величезний перелік товарів різних виробників, що відрізняються функціонально, по конструктивності, розміру, формі, кольорам і т.д.. Створення потрібного асортименту на складі сприяє ефективному виконанню замовлень споживачів і здійсненню більш частих поставок і в тому обсязі, що потрібно клієнтові.

Рисунок 8.1- Перетворення виробничого асортименту у споживчий

2. Складування і зберігання дозволяє вирівнювати тимчасову різницю між випуском продукції і її споживанням і дає можливість здійснювати безперервне виробництво і постачання на базі створюваних товарних запасів. Зберігання товарів у розподільній системі необхідно також і у зв'язку із сезонним споживанням деяких товарів.

3. Унітизація і транспортування вантажів. Багато споживачів замовляють зі складів партії «менше, ніж вагон» або «менше, ніж трейлер», що значно збільшує витрати, пов'язані з доставкою таких вантажів. Для скорочення транспортних видатків склад може здійснювати функцію об'єднання (унітизацію) невеликих партій вантажів для декількох клієнтів, до повного завантаження транспортного засобу.

4. Надання послуг. Очевидним аспектом цієї функції є надання клієнтам різних послуг, що забезпечують фірмі високий рівень обслуговування споживачів. Серед них:

• підготовка товарів для продажу (фасування продукції, заповнення контейнерів, розпакування і т.д.);

• перевірка функціонування приладів і устаткування, монтаж;

• надання продукції товарного вигляду, попередня обробка (наприклад, деревини);

• транспортно-експедиційні послуги і т.п.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 820 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...