Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона праці в протитуберкульозних закладах



У протитуберкульозних закладах персонал спілкується з хворими на ту­беркульоз, у тому числі з активними формами туберкульозу. Це спілкування має місце на амбулаторному прийомі хворих, при обслуговуванні їх у стаціона­рі і дома, де можлива передача збудника пиловим, контактним, крапельним шляхами. Тому правила санітарно-протиепідемічного режиму застосовують з метою зведення до мінімуму небезпеки зараження туберкульозом і створення найбільш прийнятних умов праці для персоналу, що працює в протитуберку­льозних закладах, у ході своєї діяльності маєконтакт з хворими, інфіковани­ми предметами і матеріалами. Дія цих правил поширюється на протитуберку­льозні диспансери зі стаціонарами і без них, туберкульозні лікарні і відділення загальних, дитячих лікарень, клінік медичних університетів тощо.

У цілому заходи щодо забезпечення гігієнічного режиму для працівників протитуберкульозних закладів аналогічні до тих, що і в інфекційних лікарнях і відділеннях, але існують суттєві відмінності. Так, особи, які контактують з інфікованим матеріалом (працівники прозекторських, бактеріологічних лабо­раторій і віваріїв, стоматологи, оториноларингологи та ін.), зобов'язані носити маски. Маски повинні надівати й інші працівники (у перев'язочних, операцій­них, стерилізаційних, при роботі з антибіотиками, у мікробіологічних лабора­торіях, під час проведення спеціальних досліджень). Персоналу бактеріологіч­них лабораторій забороняється вести розмови під час виконання маніпуляцій. Усі роботи, пов'язані з можливістю забруднення рук мокротинням чи іншими виділеннями хворих, необхідно виконувати у гумових рукавичках, які після роботи дезінфікують. Персонал (зокрема, буфетниці) зобов'язаний надягати прогумований фартух при збиранні брудного посуду в палатах чи їдальні та під час миття посуду. Дезінфектори під час перебування в брудній половині при­міщення дезкамери повинні надягати халат, косинку, прогумований фартух, рукавиці, респіратори, окуляри та чоботи. Заміна халатів, шапочок (косинок) проводиться два рази на тиждень, костюмів (платтів) — два рази на місяць. При забрудненні мокротинням чи іншими виділеннями хворих спецодяг за­мінюється негайно.

Правила в цих закладах передбачають спеціальні заходи, спрямовані на охорону праці персоналу, що обслуговує психічно хворих.

Усі працівники лікарні повинні обов'язково вивчити і виконувати інструк­цію з техніки безпеки при роботі у психоневрологічних та психіатричних лі­карнях (відділеннях). При прийнятті на роботу і під час роботи працівникам лікарні проводиться інструктаж згідно з цією інструкцією.

Термін дії інструкції — три роки, після чого вона переглядається і затвер­джується. Інструкція підлягає перегляду раніше вказаного терміну у випад­ках травматизації, внаслідок її недосконалості, при зміні лікувального проце­су, реконструкції відділення, а також з погляду особи, яка розробила інструк­цію, на вимогу інженера з охорони праці.

При роботі з аміназином необхідно дотримуватись правил техніки безпеки і виробничої санітарії — не розпилювати аміназин у повітрі, не з'єднувати з іншими ліками в одному шприці. Працювати в гумових рукавичках та марле­вій пов'язці. Відходи, які залишаються після ін'єкцій аміназину, перед вики­данням у смітник необхідно обробити хлоридною (соляною) кислотою. Для за­побігання виникненню контактних ускладнень медперсонал повинен прохо­дити регулярні медичні огляди.

До роботи у психіатричній лікарні не допускаються особи, молодші 18 ро­ків, а також особи, що перенесли хронічні психічні захворювання. Під час прийняття на роботу і надалі не рідше одного разу на рік з усіма працівниками проводиться детальний інструктаж, в якому роз'яснюють специфічні особли­вості роботи у психоневрологічних закладах, правила внутрішнього розпоряд­ку для персоналу, настанови щодо виконання заходів із запобігання нападам хворих на персонал, ознайомлюють персонал з його правами та обов'язками.

Адміністрація лікарні зобов'язана забезпечити персонал лікарні медичним одягом, спецвзуттям і запобіжними засобами згідно з чинними нормами та ор­ганізувати регулярне прання спецодягу.

У кожному відділенні має бути журнал для реєстрації усіх тілесних ушко­джень, нанесених хворими персоналу. На нещасні випадки, які спричинили втрату працездатності на один робочий день і більше, завідувачем відділення

складається акт за формою Н-1.

У психіатричному відділенні «закритого» типу вхідні двері і вікна мають бути постійно зачинені. Кожний працівник отримує власний ключ. Пацієнти

не повинні мати доступ до ключів.

У відділенні повинен знаходитись тільки персонал, який перебуває на чер­гуванні. Персонал працює позмінно і щоденно, згідно з графіком, затвердже­ним адміністрацією. Самовільне залишення робочого місця персоналом забо­роняється.

Персонал відділення повинен бути одягнений у спецодяг (халат, шапочка, тапочки), мати охайний вигляд. При виникненні збудження у хворих медпер­сонал повинен допомагати один одному в заспокоєнні хворих. Персоналу, який обслуговує збуджених хворих, не рекомендується носити на роботі сережки, каблучки, браслети, які можуть бути зірвані такими хворими.

Залежно від психічного стану кожному хворому призначається той чи ін­ший режим нагляду. Існує три режими в інтересах безпеки і здоров'я паці­єнта:

1) обмежений — застосовується до хворих, які знаходяться під постійним наглядом;

2) диференційованого нагляду — для хворих, що потребують нагляду;

3) вільного виходу — для хворих, що не потребують нагляду.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 10415 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...