Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Специфічні ускладнення



Дислокація електрода. Частота ускладнення при використанні електродів з первинною фіксацією не перевищує 1,5-2%. Як правило, вона розвивається в перший місяць після операції. На ЕКГ відсутня постійна стимуляція через поганий контакт електрода з ендокардом, що підтверджується рентгенологічним контролем. Виконують репозицію електрода.

Передчасне виснаження живлення ЕКС спостерігається раніше закінчення терміну служби (7-10 років) кардіостимулятора. Характерною ознакою є уповільнення або почастішання заданої частоти електростимуляції на 8-10 імпульсів у хвилину. Виконується заміна ЕКС.

Блокада виходу імпульсу ЕКС (exit block) пов'язана з надмірним формуванням сполучної тканини в місці контакту головки електрода з ендокардом, внаслідок чого потужності імпульсу ЕКС недостатня для стимуляції скорочення серця. Причинами можуть бути запально- дегенеративні зміни міокарда і фіброз ендокарда. На ЕКГ реєструються низькі стимули без відповідей на тлі спонтанних скорочень серця. Проводиться імплантація нового електрода в інше місце серця.

Втрата детекторної функції. ЕКС не здатен сприйняти спонтанне скорочення серця, як сигнал до скасування вироблення власного стимулу. На ЕКГ реєструються власні скорочення серця з нашаруованням на них стимулів генератора. Це ускладнення усувається перепрограмуванням електрокардіостимулятора - підвищенням чутливості до кардіосігналу.

Стимуляція грудного м'яза і діафрагми. Ускладнення розвивається при порушенні ізоляції електрода, внаслідок чого відбувається шунтування енергії на м'яз. У деяких випадках при однополярній електрокардіостимуляції корпус електрокардіостимулятора замикається на м'язовий нерв і також стимулює м'яз. При близькому розташуванні кінчика електрода в правому шлуночку до проекції діафрагмального нерва відбувається стимуляція діафрагми. У всіх випадках проводиться повторна операція з усуненням пошкодження ізоляції електрода або репозиція електрода в правому шлуночку.

Перелом електрода або порушення ізоляції призводить до порушення функції електрокардіостимулятора. Технічні фактори, що сприяють перелому електрода, включають надмірну його довжину в серці, лігатури що тиснуть і перегин електрода в області ключиці. Діагностика ускладнення можлива за допомогою рентгенографії грудної клітки та ЕКГ. Потрібна заміна з видаленням пошкодженого електрода.

ЕКС - індукована тахікардія. Двокамерні ЕКС можуть викликати аритмію внаслідок ретроградної провідності через АВ з'єднання, обумовлене передчасною шлуночковою деполяризацією.

Синдром електрокардіостимулятора (pacemaker - syndrome). Ускладнення зустрічається у 30% хворих із збереженою ретроградною вентрикуло-атріальною провідністю при стимуляції. При цьому порушується АВ- синхронізація і скорочення передсердь відбувається в той момент, коли мітральний і тристулковий клапани закриті. Внаслідок цього розвивається регургітація в системних та легеневих венах і недостатність наповнення шлуночків, що клінічно характеризується гіпотонією, непритомністю, запамороченням, стомлюваністю, пульсацією вен шиї. У такій ситуації показана фізіологічна двокамерна стимуляція з подовженням рефрактерного періоду передсердь.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 470 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...