Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуація для аналізу. Торговельне підприємство працює в сфері роздрібної поштової торгівлі за такою технологією



Торговельне підприємство працює в сфері роздрібної поштової торгівлі за такою технологією. Покупці вибирають товари за каталогами і відправляють замовлення на підприємство. Ці замовлення виконують

Забезпечення ефективної діяльності організації

спеціально підготовані працівники, які беруть потрібні товари на складі, пакують їх і відправляють замовникам. При виконанні деяких замовлень допускалися надмірні затримки, що працівники пояснювали перевантаженістю замовленнями.

Керівництво вирішило з'ясувати оптимальну кількість працівників, маючи на меті мінімізувати витрати на виконання замовлень і мінімізувати час доставки товарів споживачам.

Спеціально створена група дослідників повинна була вирішити конфлікт між обома цілями. У процесі її роботи було вивчено документацію, щоб з'ясувати, скільки замовлень повертається підприємству через затримки, і як ця кількість змінювалася залежно від тривалості затримок у виконанні замовлень. Аналіз продемонстрував таку залежність (рис. 12.13).

X

!*

01 23456789 Кількість днів на виконання замовлення

Рис. 12.13. Співвідношення між тривалістю виконання замовлень і часткою повернення замовлень покупцями

Виявилося, що затримки на кілька днів не впливали на кількість повернень, але із збільшенням їх тривалості частка повернень швидко збільшувалася до певного пункту. Далі вона залишалася постійною, майже не зростаючи.

Потім було досліджено, чи пов'язана вартість і кількість замовлених товарів із тривалістю виконання замовлення. Ніякого зв'язку виявлено не було.

Далі було проаналізовано витрати, пов'язані з поверненнями замовлень покупцями, а також втрати товарообігу, витрати на перевезення і залишкової вартості повернених замовлень. Залишкова вартість виражалася у відсотках до обсягу товарообігу, і з'ясувалося, що вона була постійною.

Вивчення розподілу замовлень дало змогу визначити середні витрати в розрахунку на одне замовлення. Перемноживши сумарні витрати на ймовірність повернення, було отримано співвідношення, зображене на рис. 12.14. Завдяки цьому відбувся перехід від оцінки затримання з виконанням замовлень у часовому вираженні до грошового.

Залишилося відкритим питання, чи втратить підприємство покупців через великі затримки і чи потрібно при цьому враховувати майбутнє скорочення попиту. Однак з'ясувалося, що тривалість і частота затримок не впливали на частоту і обсяг замовлень. Зрозуміло, що часті

Ефективність менеджменту організації

200 150

Кількість днів на виконання замовлення •

Рис. 12.14. Залежність між затримками у виконанні замовлень і очікуваною вартістю повернень

довготривалі затримки вплинули б на майбутній попит, але той діапазон затримок, у якому хотіло б залишитися підприємство, не передбачав великої їх тривалості.

***

1. Яке рішення, на вашу думку, повинне прийняти керівництво підприємства щодо чисельності працівників, зайнятих виконанням замовлень покупців?

2. Якщо керівництво вирішить не збільшувати чисельності працівників, то чи не призведе це до втрати значної кількості покупців, а отже — зниження товарообігу?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 163 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...