Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. 1. Забезпечення ефективної діяльності організації вимагає комплексного використання всіх, передусім трудових



1. Забезпечення ефективної діяльності організації вимагає комплексного використання всіх, передусім трудових, ресурсів організації, створення відповідної операційної системи і побудови ефективної сис-

Забезпечення ефективної діяльності організації

теми управління її функціонуванням як передумови зростання продуктивності організації.

2. Управління трудовими ресурсами організації є багатовекторним процесом, який охоплює визначення потреби організації в людських ресурсах, їх планування, заходи з набору персоналу, добір і розстановку працівників, формування системи оплати праці та стимулювання, профорієнтацію, адаптацію і навчання персоналу, оцінювання трудової діяльності працівників.

3. Оздоровлення й динамічний розвиток економіки є обов'язковою передумовою для розвитку громадянського суспільства, в якому люди бачать перспективу для реалізації власної ініціативи та підприємницької діяльності, створюють і примножують національне багатство, задовольняючи власні потреби, дбаючи про соціально незахищених співгромадян та майбутні покоління, формуючи дієвий механізм економічних відносин у суспільстві. Вирішення цих проблем можливе за дотримання стандартів якості трудового життя. В Україні на сучасному етапі якість трудового життя громадян значно більше, ніж у країнах Заходу, забезпечується державою. Водночас помітне у цьому процесі зростання ролі й значення підприємницьких організацій. Проте недостатнім є вплив профспілок на якість трудового життя внаслідок їх роздрібненості та відсутності досвіду й важелів впливу на працедавців.

4. Для виробництва товарів, послуг організація повинна мати операційну систему, сформовану з трьох підсистем: переробної; забезпечувальної; підсистеми управління. У сфері виробництва матеріальних цінностей (товарів) і послуг приймають стратегічні рішення щодо: проектування підприємств; проектування виробів; проектування виробничих процесів. Управління функціонуванням операційних систем з виробництва товарів і послуг охоплює планування діяльності, управління матеріальними запасами, оперативне управління виробничо-господарськими процесами.

5. Однією з основних проблем господарської діяльності є вибір індикаторів і характеристик, які відображають продуктивність виробничо-господарської організації. Управління продуктивністю передбачає концентрацію уваги на результативності та продуктивності: розроблення щодо цього загальної політики; розроблення стратегічних планів обґрунтування програм продуктивності; розроблення підходів до стратегій і методів вимірювання, оцінювання та контролю продуктивності.

6. Ефект менеджменту виявляється у загальному результаті функціонування організації, в локальних результатах діяльності системи менеджменту загалом та її складових. За ринкової економіки основним результатом (ефектом) виробничо-господарської та управлінської діяльності є прибуток. Завданням менеджменту є оптимізація всіх прибутко-утворюючих елементів.

Показники ефективності менеджменту відображають складність внутрішніх і зовнішніх відносин і зв'язків, існуючих у керуючій системі, зв'язків між нею і керованою системою та зовнішнім середовищем. Така система показників повинна давати об'єктивну оцінку як ефективності процесів менеджменту загалом, так і ефективності функціонування складових системи менеджменту.

Ефективність менеджменту організації

Запитання. Завдання

1. Що сосновою для визначення загальної потреби в кадрах окремих категорій працівників?

2. Щодо яких категорій працівників здійснюється оперативне планування кадрів?

3. Визначте основні завдання побудови системи оплати праці в організаціях.

4. Які методи застосовують для оцінювання діяльності працівників?

5. З'ясуйте сутність поняття «якість трудового життя».

6. Визначте основні параметри, що характеризують якість трудового життя.

7. Охарактеризуйте напрями забезпечення якості трудового життя нашою державою.

8. Якими параметрами характеризують якість трудового життя в організації?

9. З яких підсистем формують операційні системи? За якими параметрами їх класифікують?

10. Які схеми виробничих процесів враховують при проектуванні підприємств?

11. Чим відрізняється проектування операційних систем для організацій, що виробляють товари, і організацій, що виробляють послуги?

12. Охарактеризуйте основні складові елементи управління функціонуванням операційних систем.

13. Які системи використовують в управлінні постачанням організацій матеріальними ресурсами, сировиною, товарами?

14. Які рубрики «табло управління» можна вважати основними?

15. Що є основними передумовами функціонування системи тотального контролю якості товарів (послуг)?

16. Визначте критерії ефективності менеджменту.

17. Із яких груп показників складається система оцінювання ефективності функціонування структурних частин менеджменту?

18. Що раціональніше для організації: набирати персонал із зовнішніх чи внутрішніх джерел?

19. Яке, на вашу думку, відсоткове співвідношення міжзаробітною платою і преміями слід витримувати для ефективного матеріального стимулювання працівників: 90:10%? 80:20%? 60:40? 50:50?

20. Чи доцільніше, щоб відповідальність за дотримання стандартів високої якості трудового життя взяла на себе держава, не поділяючи її з підприємницькими організаціями й профспілками?

21. Які супутні послуги нав'язують поза волею покупця? Чим пояснюється нав'язливий характер деяких супутніх послуг?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...