Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Написання цифр та символів у ділових паперах



Багатозначні числа розбиваються на класи по три цифри справа наліво і відокремлюються одна від одної проміж­ком в один знак. Чотиризначні числа не поділяються на класи. Наприклад: 11 616; 2001.

Арабські і римські цифри відокремлюються від слів проміжком. Винятком є букви, що входять до складу сло­весно-цифрових позначень, які пишуться разом або через дефіс. Наприклад: будинок 45; до справи 128В; стереопро­гравач «Віола Р521С».

Порядкові числівники мають відмінкові закінчення, які пишуться через дефіс. Наприклад: 2-га лінія; 3-тє видання.

Якщо записаний цілий ряд порядкових числівників, то відмінкове закінчення ставлять тільки після останньої циф­ри. Наприклад: /, 2, 3 і 4-й томи.

Порядкові числівники, позначувані римськими циф­рами, пишуться без відмінкових закінчень. Наприклад: II ґа­тунок; III курс.

Складні прикметники, першою частиною яких ви­ступає числівник, позначуваний цифрою, пишуть без відмінкових закінчень через дефіс. Наприклад: 2-ступе-невий; 7-поверховий.

Числа до десяти варто писати у текстах словами, а піс­ля десяти — цифрами: шість моніторів; 159 школярів.

Десяткові дроби відокремлюються комою. Наприклад: 2,7; 4,5.

Прості дроби пишуться двома способами:

1 Через скісну риску. Проміжок між чисельником і зна­менником не роблять. Наприклад: 4/7; 2/3; 1/6.

2 Чисельник від знаменника відділяється горизонталь­ною рискою.

У змішаних дробах ціле число відділяють від дробової частини інтервалом в один знак.

Римські цифри від слів відокремлюють проміжком. На­приклад: XIX століття.

Знаки «номер» (№); «параграф» (§) і «градус» (°) відо­кремлюють від цифри інтервалом: № 35; § 15; 43°. Слід пам'ятати, що знак «за Цельсієм» (С) пишеться разом із знаком «градус»: 37,2"С.

Символи «відсоток» (процент) (%), «хвилина» ('), «се­кунда» (") пишуться разом із цифрою: 115%; 32'; ЗГ20".

Знаки «номер», «параграф», «процент», «градус» у мно­жині не подвоюються.

Арифметичні знаки «плюс» (+), «мінус» (-), «множен­ня» (х), «ділення» (:), знак «дорівнює» (=) відокремлю­ють від цифри проміжком в один знак. Вони записуються тільки з цифрами, у тексті — словами.

Знак граничного відхилення (±) пишуть із цифрою разом: ±0,53.

Між від'ємними та додатними величинами, що озна­чають крайні межі, знак «тире» не ставиться. У цьому разі слід писати прийменники «від» і «до». Наприклад: темпе­ратура повітря знизилася від —5 до —10 °С.

Показники степеня та. індекси пишуть разом із циф­рою: 122; 283.

Географічні та математичні позначення пишуть ско­рочено.

Міри довжини і ваги позначають згідно з метричною системою мір: км (кілометр), м (метр), дм (дециметр), см (сантиметр), мм (міліметр), т (тонна), ц (центнер), кг (кілограм), г (грам), мг (міліграм), млрд. (мільярд), млн. (мільйон), тис. (тисяча).

Міри площі та об'єму слід скорочувати так:

км2 (квадратний кілометр),

м2 (квадратний метр),

м3 (кубічний метр),

см3 (кубічний сантиметр).

У хімічних формулах інтервал між цифрами і буквами не роблять.

У писемному діловому мовленні цифрова інформація може бути відтворена і за допомогою числівників, і за допомогою цифр. Вибір способу її запису залежить від виду цифрової інформації та від типу документа. Якщо число супроводжується найменуванням одиниць виміру, то воно записується цифрами: 50 тонн зерна, 10 центне­рів масла. У таких документах, як акт, розписка, дору­чення тощо, спочатку пишуть цифру, а потім (у дужках) записують її за допомогою числівників: на ремонт виді­лено 205 (двісті п'ять) тисяч гривень; доручаю одержати, 100 (сто) гривень.

В усному діловому мовленні цифрову інформацію пе­редають за допомогою числівників.

У сучасній українській літературній мові числівники за спільністю відмінкових закінчень становлять такі типи відмінювання.

Числівники один, одне (одно), одна та всі порядкові числівники відмінюються подібно до прикметників.

Зверніть увагу, що числівник одна має паралельні за­кінчення в родовому та орудному відмінках: однієї (од­ної), однією (одною). У знахідному відмінку форма всіх числівників чоловічого роду однини та жіночого множини залежить від значення іменника, з яким вона поєднується: з іменниками - назвами неістот вживається форма називного відмінка, з іменниками - назвами істот - і форма родового відмінка, пор.: виписати один комп'ютер, але запросити одного спеціаліста; перевірити третій підрозділ, але зупинити третього курсанта; оцінити перші спроби співпраці, але привітати перших учасниць конкурсу.

Закінчення числівників два, дві, три, чотири, кілька, багато в непрямих відмінках, крім знахідного й орудно­го, збігаються. В орудному відмінку числівники два, три мають закінчення -ома, числівники чотири, багато — за­кінчення -ма. Форма знахідного відмінка цих числівни­ків теж залежить від значення іменників, з якими вони вживаються: при назвах неістот форма знахідного відмін­ка однакова з формою називного відмінка; при назвах іс­тот вона збігається з формою родового, пор.: запропону­вати дві поправки, але звільнити двох прибиральниць; одер­жати три підручники, але інструктувати трьох стажис­тів.

1Окремий тип відмінювання становлять числівники від п'яти до десяти, усі числівники на -дцять, -десят. У родовому, давальному та місцевому відмінках паралельно із закінченням -и в них вживається закінчення -ох та -ом. В орудному відмінку ці числівники мають паралельні за­кінчення -ма й -ома.

Запам'ятайте, що в числівників п'ятдесят, шістдесят, сімдесят, вісімдесят відмінюється тільки друга частина: п'ятдесяти(-тьох), шістдесяти(-тьох), сімдесяти (-тьох), вісімдесятитьох — на противагу російській мові, в якій вони відмінюються в обох своїх складових частинах: п'ятидесяти, шестидесяти, семидесяти, восьмидесята.

В усному діловому мовленні потрібно стежити за пра­вильною вимовою числівників. Для сучасної української літературної мови нормативним є наголошування компо­нента -надцять, пор.: одинадцять, чотирнадцять тощо, а не одинадцять, чотирнадцять. У складних числівниках — назвах десятків наголос падає на другу частину, а не на першу, пор.: сімдесят, сімдесяти а не сімдесят, семидесяти; вісімдесят, вісімдесяти, а не вісімдесят, восьмидесята.

Числівники сорок, дев'яносто, сто в усіх відмінках, крім називного і знахідного, мають закінчення -а.

Числівники, що називають сотні {двісті, триста чо­тириста, п’ятсот, шістсот, сімсот, вісімсот, дев'ятсот) відмінюються в обох частинах.

Числівники тисяча, мільйон, мільярд, більйон, три­льйон і под. відмінюються як відповідні іменники.

У дробових числівниках чисельник відмінюється як кількісний числівник, а знаменник - як порядковий.

Запам'ятайте, що в називному відмінку числівники два, три, чотири поєднуються з порядковими у формі на­зивного множини, а числівник п'ять та всі наступні — з порядковими у формі родового множини, тому дробові числівники потрібно читати так: дві треті, три четверті, чотири п'яті, але п'ять шостих, сім восьмих, дев'ять де­сятих.

У складених кількісних числівниках відмінюються всі частини як числівники відповідних типів.

У складених порядкових числівниках змінюється лише останнє слово, напр.: У дві тисячі першому році...; З тися­ча дев'ятсот вісімдесят шостого до тисяча дев'ятсот дев'яносто четвертого року...

Питання для самоконтролю:

1 Яку роль в ділових документах відіграють числівники?

2 Як записуються складні і складені числівники?

3 Наголошення яких числівників в усному мовленні слід запам’ятати?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 12692 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...