Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст теорій міжнар конкурентоспр країн



Конкурентоспр – це наявність властивостей, які створюють переваги для суб’єкта екон. змагання. Конкур-на країна – це країна, яка виробляє конк-ні товари і послуги за вільних і справедливих ринк. умов, одночасно підтримує і збільшує реальні доходи нас-ня у довгості. перспективі. Теорії:

–теорія меркантилізму: країнам, що прагнули завоювати світові ринки, регулювати зовн. торгівлю з метою зб.. Екс та обм Імп за допомогою квот, тарифів та інших інструм; заборони вивезення сировини, а її ввезення зробити безмитним, що дасть можл знизити експортні ціни та підв конкурентні переваги націон. виробників.

–Теорія абсолютних переваг — успіх країни у міжнародній конкуренції намагалися пояснити через принцип абсолютних і відносних переваг у міжнародній торгівлі, значення яких актуальне для сировинних галузей. А. Сміт

–Теорія відносних переваг —Д. Рікардо стверджував, що країна отримає значний виграш, підвищить свою конкурентоспро можність, якщо вона сконцентрує ресурси на найефективнішому напрямі вир-ва й експортуватиме його товари на світові ринки. Тобто кожна країна прагне експортувати ту продукцію, для випуску якої вона має певні цінові переваги, а імпортувати такі товари, у випуску яких переваги мають інші країни.

–Еволюційна теорія. Й. Шумпетер виклав концепцію ефективної конкуренції на основі інновацій, що лягла в основу еволюц теорії. Він довів,що ефективна конкуренція можлива лише за умови динамічної ек-и, яка ґрунтується на поширенні новинок у різних формах.

–Теорія конкурентних переваг (М.Портера). Він розробив схему чинників, які визначають міжнародну конкурентоспроможність, і дійшов висновку, що конкурентна перевага країни відбиває продуктивність використання ресурсів.

–Теорія глоб. випередження конкурентів (Г. Хамел і К. К. Прахалад). Важливою умовою інтелект лідерства вони називають уміле використ. потенц можливостей розвитку і нового використання продукту, а також — знання, навички.






Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...