Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність та фактори інвестиц привабливості регіонів і інвест клімату в регіоні



Інвестиційна привабливість регіону — це сукупність чинників (політичних, економічних, правових, соціальних, екологічних та ін.), які зумовлюють поведінку діючих та потенційних суб’єктів інвестиційної діяльності (інвесторів) щодо вкладення інвестицій у розвиток ек-ки регіону. Фактично інвестиційна привабливість виступає головним показником підвищення чи спаду активності суб’єктів інвестиційної діяльності. Чинниками, що зумовлюють інвестиційну привабливість регіону, є:

1)наявність ресурсно-сировинної бази (забезпеченість запасами природних ресурсів, можливість та економічна доцільність їх видобутку, переробки й використання) та особливості природно-кліматичних умов;

2)економіко-географічне положення регіону та р-нь його інфраструктурної забезпеченості (транспортна мережа, лінії зв’язку тощо);

3)виробнича та наукова спеціалізація регіону;

4)наявність трудового потенціалу та р-нь його кваліфікації;

5)сукупна купівельна спроможність населення;

6)розвиненість інституціональної ринкової структури (біржі, банки, фінансові посередники, страхові компанії та ін.);

7)загальнодержавні чинники (р-нь політичної стабільності; чинна с-ма законодавства, особливо що стосується регулювання права власності; системи оподаткування; умов діяльності іноземних інвесторів тощо).

Слід зазначити, що за рівнем інвестиційної привабливості українські регіони суттєво різняться, а в більшості з них вона залишається низькою, що є наслідком несприятливого інвестиційного клімату.

Інвестиційний клімат — це умови, які сприяють (гальмують) процесам інвестиційної діяльності у конкретному регіоні та у країні в цілому. Інвестиційний клімат може оцінюватись як сприятливий або несприятливий та змінюватись у напрямі його покращання або погіршення. Стан інвестиційного клімату визначається інвестиційними ризиками, тобто ймовірністю втрати капіталу. Р-нь та характер інвестиційних ризиків формують інвестиційний імідж регіону.






Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...