Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівняльна характеристика впливу однорівневої та дворівневої банківської системи на процеси в національній економіці



Залежно від підпорядкованості банків розрізняють два основні типи побудови банківської системи: однорівнева та дворівнева. Однорівнева банківська с-ма передбачає горизонтальні зв’язки між банками, універсалізацію їх операцій та функцій. Усі банки, що діють у країні (включаючи й центральні банки), перебувають на одній ієрархічній сходинці, виконують аналогічні функції з кредитно-розрахункового обслуговування клієнтури. Регулювання діяльності такої системи здійснюється директивно. Такий принцип побудови банківської системи характерний для економічно слаборозвинених країн, а також для країн з адміністративно-командним типом економічної системи.

Дворівнева банківська с-ма характерна для країн із ринковою економікою. Перший р-нь становить центральний банк, другий — мережа комерційних банків та інших фінансово-кредитних інституцій, які підпадають під правила його регулювання. На першому рівні банківської системи розміщений центр банк, який є емісійним центром країни і відповідає за стабільність і надійність грошової та банківської систем. Центр банки країн світу виконують переважно такі функції:розробка та реалізація грош-кред політики; емісія грошей і контроль за грош обігом у країні; фін обслуговування органів держ влади та управління; кредитно-розрахункове обслуговування банк інститутів; зберігання централізованих золотих і валютних запасів; управління валютним режимом; регулюв і нагляд за діяльністю кредитних організацій. На другому рівні банківської системи розміщені комерційні банки.. Комерц банк надає широкий спектр послуг кредитного, страхового і платіжного характеру, а також виконує різноманітні фін функції стосовно будь-якого п-ва задля одерж прибутку. Свої функції комерц банки реалізують через виконання певного набору операцій. Усі комерц виконують депозитні операції; операції, пов’язані з розрахунково-касовим обслуговуванням клієнтури (розрахункові та касові операції) й операції з кредитного обслуговування клієнтів (кредитні операції). Разом із тим перелік операцій, які може здійсн сучасний комерц банк, значно ширше, а також змін-ся залежно від країни та виду банку.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1110 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...