Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державні фінанси: економічний зміст, роль та структура



Держ фінанси (ДФ) за своїм ек змістом - с-ма фін відносин щодо розп та перерозп ВВП, що пов’язана з форм-ням фін рес у розпор держави та її викор-ням спеціально створеними центр та місц органами влади та підпоряд ним підрозділами для забезп певних завдань і ф-й держави. С-ма ДФ – це с-ма норм-правових актів, які забезп та регул ці відносини. Державні фінанси – центральна ланка фінансової системи, що забезпечує функціонування державного сектору ек-ки та фінансової сфери Укр. Вона включає складові: 1) бюджетна с-ма, нормативно-правова база якої забезпечується бюджетним законодавством;2) податкова с-ма, н-п база якої забезпечується податковим законодавством;3) с-ма державних внутрішніх і зовнішніх запозичень;4) с-ма державних цільових фондів, що забезпечує державні соціальні гарантії, державне страхування населення тощо;5) с-ма фінансів підприємств і організацій державної і комунальної форм власності, у т.ч. установ та організацій сектору загальнодержавного управління.

Економічний зміст державних фінансів у тому, що вони є системою фінансових відносин щодо розподілу та перерозподілу ВВП, тобто: 1)з формуванням фінансових ресурсів у розпорядженні держави 2)їх використанням спеціально створеними центральними і місцевими органами влади і управління та підпорядкованими ним підрозділами для забезпечення певних завдань та функцій держави.

Роль системи державних фінансів в економіці країни визначається тим, яку величину фінансових ресурсів держава мобілізує у своє розпорядження, на які цілі та як ефективно їх розподіляє та використовує. Державні фінанси в Укр. нині складають майже 60% усіх фінанс ресурсів у державі,за допомогою яких вона здійснює свою фінансову політику.

Особливим елементом системи державних фінансів є сукупність державних установ, які надають рух с-ма державних фінансів. Провідну роль у законотворчому процесі щодо фінансової сфери виконують Комітет з питань бюджету та Комітет з питань фінансів і банківської діяльності ВРУ. Управління здійснюється Міністерством фінансів Укр. Забезпечують виконання та контроль за використанням державних фондів Рахункова Палата Укр., Державна контрольна-ревізійна служба Укр., с-ма органів Державної податкової адміністрації У., Митні органи Укр. тощо.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 225 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...