Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Необх. і наслідки виконання банківською системою країни трансформаційної, емісійної та стабілізаційної функцій



Трансформаційна функція банківської системи полягає в зміні (трансформації) якісних характеристик грошових потоків, що проходять через банки. Значна роль при цьому належить центр банку, який активно здійснює всі види трансформац процесів на міжбанківському рівні — проводячи грошово-кредитну політику, трансформує ресурси грошового ринку за строками, за обсягами, за ризиками і в територіальному розрізі.

Функція створення платіжних засобів і регулювання грошового обороту (емісійна) полягає в тому, що банківська с-ма оперативно змінює масу грошей в обігу, збільшуючи чи зменшуючи її відповідно до зміни попиту на гроші, тобто управляє пропозицією грошей. Це досягається методами й інструментами грошово-кредитної політики центрального банку, реалізацію якої забезпечує с-ма в цілому.

Крім зазначених функцій, банківська с-ма також вико­нує стабілізаційну функцію, тобто забезп сталості банк д-сті та грошового ринку. Оскільки для банк д-сті характерна висока ризикованість, і банки працюють в умовах постійної і підвищеної загрози втрати грошей та банкрутства, боротьба з ризиками є важли­вим завданням не лише окремих банків, а й усієї банківської системи. Банки, виступаючи посередниками грошового ринку, беруть на себе відповідальність перед інвесторами за банківський ризик своїх позичальників. Виконання банк системою стабілізац ф-ї забезп-ся прийняттям законів та ін норматактів, що регла­ментують д-сть усіх ланок банк системи, та ство­р належного механізму контролю і нагляду за додержан­ням як чинного законодавства, так і д-сті банків. Характер і умови функціонування банківських систем визначаються законодавчо і у кожній країні, мають певні особливості.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...