Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад та характеристика науково-технічного потенціалу У



НТП - сук спроможність галузей нар госп-ва та регіонів виробляти промисл та с/г продукцію, здійсн інвест та іннов діял-ть і надавати послуги нас-ню та вир-ву. Склад НТП: прир рес (тіла і сили природи, які за певного розвитку прод сил можуть бути викор для задов. потреб людського сусп.-ва: земля, надра, ліси, водні ресурси), трудові рес (частина нас країни, яке за своїми фіх та дух здібностями, набутою освітою та проф.-кваліф рівнем здатна працювати у нар госп та займатись сусп. корисною дія-стю), виробнфонди, органічне поєднання та взаємодія яких забезп вир-во продукції і надання послуг як для країни в цілому, так і для окремих її регіонів. За своєю структурою НТП - сук підп.-ств і орг-цій, які належать до різних галузей та сфер дія-ті (науково-дослідні організації вузи тощо). Найважливішою складовою НТП є наукові кадри. У. традиційно вважається країною з значним наук потенціалом, визнаними в світі наук школами, розвиненою системою підготовки кадрів. До складу НП У. належить мережа наукових орг.-й, яка зосереджена в 4-ох секторах: академічному, галузевому, заводському та вузівському (сектор вищої освіти). В 2004 р. наук-техн розробки винайдено 1477 орг-ями, серед яких найбільша кількість належала галузевому (639), 387 – академічному, 166 – вузівському секторам. Офіційно затверджені індикатори наук-техн розвитку країн-членів ЄС, що хар-ть насиченість держави наук кадрами - кільк прац-ків, що виконують дослідження і розробки в заг чис зайнятих в ек-ці країни (на 1 тис осіб). Насиченість науковими кадрами в У -5,3 чол на 1000 зайнятих в ек-ці. Спостерігається стрімкий розвиток мережі закладів із підготовки наук кадрів, зростає чис аспіратнів, докторантів, кандидатів наук. Негат тенденції: погіршення вікової структури наук кадрів, зростання сумісництва осн (наук) дія-ті з ін. видами дія-ті, триває процес еміграції наук кадрів, зокрема спеціалістів вищої квал-ї; недостатнє фін-ня (лише 35%) аг обсягу нук і наук-техн робіт за рах держ коштів. Для подолання негат явищ та ↑ еф-сті викор-ня НТП було прийнято ВР Коцепцію наук-техн та іннов розвитку У. (1999р.) і ЗУ «Про наук і наук-техн дія-сть». Для більш ефект функ-ня НТП, його впливу на ек-ку необх пошук шляхів ефект-шого викор-ня потенціалу нац. ек-ки.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 180 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...