Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад та хар. природно-ресурсного потенціалу У



Природно-ресурсний потенціал — важливий фактор розміщення продуктивних сил. При комплексній характеристиці території обов’язково враховується її ПРП, що складається з природних умов і ресурсів. Прир умови (ПУ) – тіла і сили природи, які мають істотне значення для життя і дія-сті сусп.-ва (впливають на розселення людей і первинну спеціалізацію території), але не беруть безпос участі у виробн. і невиробн дія-сті людей: рельєф і клімат. Прир ресурси (ПР) – тіла і сили природи, які за певного розвитку прод сил можуть бути викор для задов. потреб людського сусп.-ва: земля, надра, ліси, водні ресурси. ПРП є багатокомпонентним: 1. Мінеральні 2. Земельні 3. Водні 4. Рекреаційні 5 Кліматичні ресурси. Класифікація ПР може бути різною залежно від того, за якими ознаками її проводять. ПР класифікують:

а) за видами: мінерально-сировинні, водні, земельні, біологічні (тваринні, рослинні, лісові), кліматичні, рекреаційні, Світового океану;

б) за вичерпністю: вичерпні і невичерпні;

в) за можливістю самовідновлення: відновлювані та не відновлювані.

Найістотнішу роль в суч. розвитку суспільства відіграють такі ПР як:

1.Мін ресурси (МР). Мінсировинна база в У вкл. ≈20 000 родовищ 113 кор копалин. У вартісному виразі запаси родовищ КК в У. оцінюється ≈ в 38 млн грн.

2. Земля як ресурс має багатоцільове призначення. Відповідно до властивостей визначається народногосподарська цінність земель та виділяються їх цільові категорії: 1) землі с/г призначення; 2) землі громадської та житлової забудови; 3) землі природозаповідного та іншого природоохоронного призначення; 4)землі оздоровчого призначення;5)землі рекреаційного призначення; інші. Земфонд У. станом на 1.01.2010 складає 60354,8 тис га (71% – землі с/г призначення, 17,6% – ліси).

3. Водні ресурси (ВР). Потенціал ВР У. формуються за рахунок поверхневих, підземних, морських вод. Осн джерело забезп потреб –поверхневі води (80%); підземні води (15–17%), морська вода (3–5%). Терит розподіл ВР не відповідає розміщенню водомістких галузей госп комплексу У.

4. Лісові ресурси. У. належить до лісодефіцитних країн. Sлісів = 10,8 млн га. Із заг запасів деревини – 1,74 млрд м3. за світовими цінами запаси деревини в У. приблизно 27 млрд $





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 152 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...