Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення фонду часу роботи обладнання



1.3.1 Визначення фондів часу роботи обладнання

Фонд часу визначається за формулою

Fд.о= (365-B-П)*8,2-Пр*1)*m*Kp

365 – число днів у році

В – вихідні дні - 104дн

П – святкові дні -10дн

Пр - передсвяткові дні -10дн

m- кількість змін роботи обладнання -2

Kp- коефіціент простою обладнання в ремонт

Якщо верстати вище 30-й категорії,то Kp=0,94%

Таким чином, дійсний фонд часу роботи обладнання = 3867(год).

Дійсний фонд часу роботи обладнання:

Fдо = Fном*m*Kp,, годин (1.5)

де m – число змін роботи обладнання, m= 2;

Кр – коефіцієнт простою обладнання в ремонті, Кр=0,95 для верстатів вищих за 30 категорію складності.

Fдо=1986*2*0,95 = 3773 (годин).

1 3.2Вибір типу виробництва

Відповідно ГОСТ 3.1108 - 84 тип виробництва визначається в залежно­сті від значення коефіцієнта закріплення операції:

(1.6),

де О - кількість всіх технологічних операцій, які виконуються упродовж визначеного часу;

Р - кількість робочих місць за якими закріплені операції.

Кзо може бути:

Кзо < 1 - масове виробництво,

Кзо від 1 до 10 - багатосерійне виробництво,

Кзо від 10 до 20 - середньо-серійне виробництво,

Кзо від 20 до 40 - дрібносерійне виробництво,

Кзо > 40 - одиничне виробництво.

Так як, на кожному робочому місці при переході від одної технологіч­ної операції до іншої потрібна переналадка, то Кзо фактично означає кіль­кість переналадок, які потрібно виконати у ході місяця. Так як, перед почат­ком розробки технологічного процесу, для виконання заданої програми ви­пуску ще не відома кількість операцій і обладнання, то необхідно для їх ви­конання визначити Кзо попередньо за формулою:

(1.7), де

Р' - умовно прийнята кількість робочих місць;

О' - число усіх технологічних операцій за технологічним процесом, які підлягають виконанню упродовж місяця, при умові, що кожне із n наймену­вань деталей, має одне й те саме число qтехнологічних операцій.

У даній формулі, треба прийняти умовно, що кожна із я технологічних операцій виконується для даної номенклатури деталей n штук на одному ро­бочому місці.

Підставивши значення О'=q*n та Р'=q*1 у формулу (1.7), отримаємо

К'зо=n (1.8)

У зв'язку з тим, що невідома кількість операцій та робочих місць, ви­значимо Кзо попередньо за формулою (1.9), при умові, що номенклатура деталей n =5, оскільки маємо А1, А2, А3, А4, А5,

Підставивши отримаємо, що К'зо=5. Це припущення правомірне, оскільки розглядаються однотипні деталі. Після розробки технологічного процесу для типової деталі та визначення необхідної кількості обладнання Р, значення Кзо визначаються за формулою (1.8).

(1.9)

Кількість робочих місць Р, визначається з урахуванням виконання ряду операцій на сполучених робочих місцях. Наприклад, один робітник може об­слуговувати два робочих місця. Кількість Р повинно бути цілим числом.

Дане значення К'зо відповідає крупносерійному виробництву. В зале­жності від об'єму випуску, розміру виробничої програми, характеру продук­ції, що випускається, а також від технічних і економічних умов виконання виробничого процесу, в машинобудуванні розрізняють три типи виробницт­ва. Це: одиничне, серійне, масове. Випуск деталі типу «Напрямна» здійснюється у серійному виробництві.

Серійне виробництво - це таке виробництво, при якому виготовлення виробів здійснюється партіями або серіями, які складаються із однойменних, однотипних за конструкцією і однакових за розміром виробів, що запуска­ються у виробництво. Поняття партія відноситься до кількості деталей, які виготовляються. А поняття серія відноситься до виробів, що одночасно запу­скаються до складання.

Серійне виробництво багато номенклатурне, його характерна ознака, та, що на більшості робочих місць виконується по декілька операцій, які пе­ріодично повторюються. В залежності від кількості виробів у серії, складнос­ті, трудомісткості, а також від повторюваності упродовж року, розрізняють дрібносерійне, середньосерійне, багатосерійне виробництва.

Технологічний процес у серійному виробництві переважно диференційний, тобто розділений на окремі операції, що закріпляються за окремим робочим місцем.

Обладнання і оснащення у серійному виробництві може бути різнома­нітних видів: універсальне, спеціальне, автоматизоване. Проте, у кожному конкретному випадку, при виборі та використанні спеціального верстату, ро­зробці та виготовленні дорого пристосуваннь або інструменту, необ­хідно провести техніко-економічне обґрунтовування з економічної точки зо­ру. Якщо ефект нормальний, то можна використовувати спеціальний інстру­мент.

Серійне виробництво більш економічне у порівнянні з одиничним, так як у ньому використовується високопродуктивне обладнання, краща спеціалі­зація робітників, підвищена продуктивність праці, зменшена собівартість виро­бництва продукції.

1.3 Розрахунок партії деталей

У серійному виробництві виробництво ведеться партіями.

Виробнича партія – група заготовок одного найменування, типорозміру, що запускаються в обробку одночасно або протягом певного інтервалу часу.

Розрахунок партії деталей для серійного виробництва виконується по уніфікованій формулі:

, шт (1.10)

де Ппр – річна програма випуску виробів разом із запасними;

F – кількість робочих днів в році, умовно приймають, що число робочих днів в місяці 20. За рік – F=240 днів; а – кількість днів, на які необхідно мати запас деталей на складі для забезпечення безперебійної роботи в місяць.

Залежно від трудомісткості і складності, а = 1, 2, 5, 10, 20. При кількості запусків виробництва w =33 5, число днів а=5, 10. Приймаємо а=10.

Тоді партія деталей буде дорівнювати

(шт)

Розрахована величина партії корегується з урахуванням можливості виконання її за одну або дві зміни, щоб закінчення обробки (виготовлення) деталей номенклатури не закінчувалося серед зміни.

Після визначення величини партії деталей в умовах великосерійного виробництва доцільно визначити такт випуску. Визначення такту випуску для умов великосерійного виробництва викликане тим, що великосерійне виробництво близьке до масового виробництва і організаційні форми виконання робіт у великосерійному виробництві такі, як і в масовому, тобто потокові форми організації робіт. Тому необхідно знати такт випуску, тобто інтервал часу, через який з верстата потокової лінії виходитиме готовий виріб.

Такт випуску також необхідний для визначення продуктивності верстата або потокової лінії. Такт випуску визначається по формулі:

    , х (1.11)

де Fдо – дійсний фонд часу роботи обладнання;

Ппр – програма випуску.

При Fдо=3773 год. та Ппр=30014 шт такт випуску буде дорівнювати

(хв).





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 1871 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...