Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення текучості порошку



Текучістю порошку називається його здатність заповнювати відповідну прес-форму. Ця характеристика залежить від питомої ваги, форми, стану поверхні частинок і гранулометричного складу порошку. Для визначення текучості порошку спочатку заповнюють лійку приладу (рис.6) порошком.

Рис.6. Прилад для визначення текучості металевого порошку

Визначається вона швидкістю висипання порошку через циліндричний отвір діаметром 4 мм 60-градусної лійки 1. Під отвір лійки встановлюють мірну склянку 2. Тримаючи лівою рукою корпус приладу, різким рухом правої руки витягнути шток за допомогою рукоятки 3. Через десять секунд відтягують рукоятку 4 фіксатора, після чого перекривається штоком висипання порошку з лійки. Після цього зважити порошок, що висипався в склянку і користуючись формулою (3), вирахувати текучість порошку (α):

г/с (3)

де: Р – маса порошку в склянці, г;

τ – час висипання порошку, с.

Визначення спресованості порошків

Спресованість порошків – їх здатність під тиском зовнішніх зусиль ущільнюватись, приймаючи форму порожнини прес-форми. Із зменшенням розміру частинок порошку знижується спресованість порошку, але при цьому міцність зразків (брикетів) зростає.

Для визначення спресованості засипати в циліндричну прес-форму (d=1,50 см) 20 г порошку заданого гранулометричного і хімічного складу. Спресувати на лабораторному пресі одну пробу з зусиллям 1,5 т (60 кГс/см2 по манометру), а другу – з зусиллям 3,0 т (120 кГс/см2 по манометру).

Після цього визначити за формулою (4) питому вагу (γ) спресованих брикетів:

г/см3 (4)

де: Р – маса порошку в прес-формі, г;

F – площа перерізу брикету, см2;

h – висота брикету, см.

Визначення міцності зразків (брикетів) після спікання

Спресовані брикети із залізо-графітових порошків (ЖГ–3) спікають при температурі 1000¸1050°С в нейтральній атмосфері. В результаті спікання в брикетах відбуваються фізико-хімічні процеси (дифузія, адгезія, фазові перетворення), в результаті чого відбувається перетворення з конгломерату частинок порошку в конгломерат кристалів, що зростаються між собою з наявністю пор.

Рис.7. Зміна властивостей брикетів залежно від зусилля їх пресування

В результаті цього відбувається зміна фізико-механічних властивостей брикетів (рис.7) і зростає їх міцність. Міцність на стискування (σ) визначають за формулою(5):

Мпа (5)

де: Р – величина зусилля пресування брикетів, Н (кгс);

F – площа поперечного перерізу брикету, см2.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 906 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...